REAL TIME |

Αζερμπαϊτζάν , Τουρκία 18 Ιουνίου 2024

Πρωτοβουλία από Αζερμπαϊτζάν να δημιουργήσει το “τουρκικό ΝΑΤΟ”

Πρωτοβουλία από Αζερμπαϊτζάν να δημιουργήσει το “τουρκικό ΝΑΤΟ”

Είναι πολύ πιθανό στο εγγύς μέλλον να τεθεί επίσημα προς συζήτηση η ιδέα της δημιουργίας μιας νέας στρατιωτικοπολιτικής συμμαχίας στη βάση του Οργανισμού 

Η ιδέα της δημιουργίας ενός στρατιωτικού μπλοκ των τουρκόφωνων χωρών με την ονομασία «Στρατός του Τουράν» δεν είναι νέα.

Μάλιστα, έχει συζητηθεί επανειλημμένα σε κύκλους στρατιωτικών αναλυτών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ, το Κιργιστάν πρότεινε στο Αζερμπαϊτζάν να δημιουργήσει ένα στρατιωτικό αμυντικό μπλοκ τουρκόφωνων χωρών, παρόμοιο με το ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή, ούτε πηγές από το Κιργιστάν ούτε από το Αζερμπαϊτζάν σχολιάζουν αυτές τις πληροφορίες.

Το θέμα συζητείται τελευταία με την αύξηση της ανασφάλειας στο διεθνή χώρο. Έτσι, στο πλαίσιο της μετατροπής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS) από ένα φόρουμ χωρών με κοινές ρίζες,  που έχουν παρόμοια γλώσσα και πολιτισμό σε μια νέα περιφερειακή πολιτική οικονομική – στρατιωτική συμμαχία, σίγουρα δεν θα προκαλούσε έκπληξη.

Πιθανώς, αυτή η ιδέα τέθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης με θέμα «Οργάνωση των Τουρκικών Κρατών: προς νέους στρατηγικούς στόχους στο πλαίσιο της γεωπολιτικής πραγματικότητας και των παγκόσμιων συνασπισμών», που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου στη Σούσα και διοργανώθηκε από το Κόμμα του Νέου Αζερμπαϊτζάν.

Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν ειδικοί και αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, καθώς και επίσημοι εκπρόσωποι των χωρών μελών των τουρκόφωνων χωρών.

Στην ομιλία του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ  προς τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, τονίστηκε ότι «σε συνθήκες κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου και δύο σταθμών που βασίζονται σε επιλεκτικές προσεγγίσεις, η εφαρμογή πολιτικών που στοχεύουν στην προστασία των εθνικών συμφερόντων και την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προκλήσεων ένα από τα κύρια καθήκοντα των ανεξάρτητων κρατών».

Σύμφωνα με τον αρχηγό του Αζερμπαϊτζάν, παρόμοιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι χώρες που είναι μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, μιας δομής που «προσφάτως κινείται με αυτοπεποίθηση προς νέους στρατηγικούς στόχους και γίνεται το κέντρο της αυξανόμενης δύναμης στην παγκόσμια πολιτική με αυξανόμενες διεθνείς εξουσίες και ευκαιρίες για γεωπολιτική επιρροή».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του πάνελ «Οργάνωση των Τουρκικών Κρατών: Περιφερειακή Συμβολή στην Παγκόσμια Ασφάλεια», ο εκτελεστικός γραμματέας του κόμματος AMANAT του Καζακστάν, Νταουλέτ Καριμπέκ μίλησε επίσης για αυτό το θέμα, τονίζοντας τη σημασία των πρωτοβουλιών του Προέδρου του Καζακστάν στη διεθνή πολιτική και τη συμβολή του για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον Καριμπέκ, με βάση τις αρχές της διπλωματίας και της εταιρικής σχέσης, οι «μεσαίες δυνάμεις» πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

“Ο αρχηγός του κράτους μας (σημ. ο Κασσίμ Τζορμάτ Τοκάγιεφ) πιστεύει ότι το άνοιγμα και η δέσμευση στην παγκοσμιοποίηση, τη διπλωματία και τον διάλογο πρέπει να γίνουν τα κύρια εργαλεία για την υπέρβαση των βαθιών διαφορών, που κυμαίνονται από εδαφικές διαφορές έως ιδεολογικές συγκρούσεις».

Όπως βλέπουμε, οι πολιτικοί κύκλοι των τουρκόφωνων χωρών γνωρίζουν τη σημασία της στενότερης συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Είναι πολύ πιθανό στο εγγύς μέλλον να τεθεί επίσημα προς συζήτηση η ιδέα της δημιουργίας μιας νέας στρατιωτικοπολιτικής συμμαχίας στη βάση του Οργανισμού Όπως σημειώνεται μια άτυπη σύνοδος κορυφής UTC προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στη Σούσα στις αρχές του επόμενου μήνα.

The Hellenic Information Team

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube