Στις ΗΠΑ αποδίδει η Ρωσία την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά. Επιπλέον 150 τραυματίστηκαν καθώς θραύσματα του πυραύλου έπεσαν σε κοντινή παραλία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι πύραυλοι που χρησιμοποίησε η Ουκρανία ήταν οι ATACMS, που το Κίεβο έχει προμηθευτεί από τις ΗΠΑ. Η Μόσχα υποστηρίζει μάλιστα ότι ήταν Αμερικανοί ειδικοί εκείνοι που προγραμμάτισαν τους πυραύλους.

Ο Νμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, χαρακτήρισε την επίθεση «βάρβαρη», εγκαλώντας τις ΗΠΑ για δολοφονία παιδιών και διεμήνυσε πως θα υπάρξουν «επιπτώσεις».

Πλάνα που μεταδόθηκαν από τη ρωσική κρατική τηλεόραση, αλλά και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, δείχνουν συνθήκες χάους στην παραλία στην περιοχή Uchkuyevka, με ανθρώπους να τρέχουν να σωθούν από τα θραύσματα και τραυματίες να μεταφέρονται πάνω σε ξαπλώστρες.

«Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ATACMS χωρίς άμεση συμμετοχή των Αμερικανών»

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε από την Κυριακή ότι όλοι οι πύραυλοι ATACMS προγραμματίζονται από Αμερικανούς ειδικούς και καθοδηγούνται από αμερικανικούς δορυφόρους.Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε τον ισχυρισμό κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Μινσκ τη Δευτέρα, λέγοντας ότι το σύστημα «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την άμεση συμμετοχή του αμερικανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων των δορυφορικών δυνατοτήτων».

Οι ΗΠΑ προμηθεύουν με πυραύλους ATACMS την Ουκρανία για περισσότερο από ένα χρόνο. Το σύστημα επιτρέπει στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπούν στόχους έως και 300 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τη Lockheed Martin.

Τι λένε οι ΗΠΑ για την επίθεση

Η Μόσχα προέβη στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και μόνο λίγες χώρες αναγνωρίζουν τη χερσόνησο ως ρωσικό έδαφος. Για την Ουάσινγκτον η Κριμαία είναι ουκρανικό έδαφος και επομένως το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει στόχους εκεί.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε στο BBC: «Η Ουκρανία λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις στόχευσης και διεξάγει τις δικές της στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Ωστόσο ο Πεσκόφ είπε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, σήμερα, Δευτέρα, ότι «η εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών, η άμεση εμπλοκή, ως αποτέλεσμα της οποίας σκοτώνονται Ρώσοι άμαχοι, δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες». «Ο χρόνος θα δείξει ποια θα είναι αυτές», πρόσθεσε, προαναγγέλοντας ουσιαστικά αντίποινα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε επίσης την πρέσβη των ΗΠΑ Λιν Τρέισι, με τον Λαβρόφ να υποστηρίζει ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ στην επίθεση «δεν αμφισβητείται».

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα στοχεύσει χώρες που προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν νόμιμους στρατιωτικούς στόχους.

Ναυτεμπορική