Σκληρή γλώσσα από τον υπουργό Άμυνας της Κίνας. Ο ναύαρχος Ντονγκ Γιουν, έστειλε μήνυμα σε όσους αμφισβητούν το δόγμα της Μίας Κίνας και επιδιώκουν την ανεξαρτητοποίηση της Ταϊβάν, ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με την αυτοκαταστροφή.

Μιλώντας στον Διάλογο Shangri-La στη Σιγκαπούρη, ο ναύαρχος κάλεσε τις «δυνάμεις για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν» να «εγκαταλείψουν την ψευδαίσθηση και να επιστρέψουν στον σωστό δρόμο της επανένωσης».

«Όποιος τολμήσει να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα θα καταλήξει μόνο σε αυτοκαταστροφή», προειδοποίησε.

Η Κίνα είναι Μία

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Ντονγκ επανέλαβε τη θέση της Κίνας ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας και είπε ότι το Πεκίνο έχει δεσμευτεί για ειρηνική επανένωση. Η Ταϊβάν είναι ένα δημοκρατικά αυτοδιοικούμενο νησί, το οποίο πρόσφατα εξέλεξε νέο πρόεδρο. Παραμένει κινεζικό έδαφος και όχι ανεξάρτητο κράτος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και απαντώντας εν συνεχεία σε ερωτήσεις, ο Ντονγκ κατηγόρησε επανειλημμένα τις αυτονομιστικές δυνάμεις για τη διάβρωση της αρχής της «Μίας Κίνας. Ο ναύαρχος είπε ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε έκανε μια «απαράδεκτη» δήλωση σχετικά με τη φιλοδοξία του για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν κατά την ορκωμοσία του.

Εγκάλεσε επίσης το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα ότι προσπαθεί να αλλάξει το σύνταγμα του νησιού για να «σβήσει την κινεζική ταυτότητα», αποτρέποντας τις ανταλλαγές ανθρώπων μεταξύ της Ταϊβάν και της ηπειρωτικής Κίνας καθώς και αυξάνοντας τη στρατιωτική του ικανότητα προκειμένου να πιέσει για ανεξαρτησία.

Επί δεκαετίες η Ταϊβάν αγόραζε στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ, όπως προηγμένα άρματα μάχης M1A2 Abrams, εκσυγχρονισμένα μαχητικά F-16 και συστήματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας.

«Εξωτερικές δυνάμεις»

Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας στόχευσε επίσης «εξωτερικές δυνάμεις» που δεν κατονομάζονται, ισχυριζόμενος ότι υποστηρίζουν αυτονομιστές της Ταϊβάν.

«Γνωρίζουμε ότι ορισμένες μεγάλες δυνάμεις εξακολουθούν να υποσκάπτουν την αρχή της «Μίας Κίνας», διαστρεβλώνουν γεγονότα και ακόμη και παρερμηνεύουν τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ», είπε ο Ντονγκ.

Έμμεσα πυρά κατά των ΗΠΑ

Χωρίς να προσδιορίσει κάποια συγκεκριμένη χώρα, αλλά δείχνοντας σαφώς προς τις ΗΠΑ, ο Ντονγκ υποστήριξε επίσης ότι μία μεγάλη δύναμη «παραβίασε τη δέσμευσή της προς την Κίνα όταν δημιουργήσαμε διπλωματικές σχέσεις».

«Συνεχίζουν να δοκιμάζουν τις κόκκινες γραμμές της Κίνας, με επίσημες επισκέψεις και πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν», εξήγησε.

«Αυτές οι συμπεριφορές στέλνουν πολύ λάθος μηνύματα στις δυνάμεις ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και τις κάνουν πολύ επιθετικές. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο σκοπός της ξένης δύναμης: προσπαθούν να συγκρατήσουν την Κίνα χρησιμοποιώντας την Ταϊβάν».

Οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει αμοιβαία αμυντική συμφωνία με την Ταϊβάν δεν είναι υποχρεωμένες να υπερασπιστούν το νησί. Ωστόσο, ο νόμος για τις σχέσεις της Ταϊβάν του 1979 — που θεσπίστηκε μετά την αλλαγή διπλωματικής αναγνώρισης από τις ΗΠΑ στο Πεκίνο — ορίζει ότι οι ΗΠΑ «θα διαθέσουν στην Ταϊβάν αμυντικό υλικό  και υπηρεσίε» που μπορεί να είναι απαραίτητα για να «επιτρέψουν στην Ταϊβάν να διατηρήσει επαρκείς δυνατότητες αυτοάμυνας».

«Οδηγούν σε επιταχυνόμενη κατάρρευση»

Αν και ο Ντονγκ είχε ήδη αφιερώσει ένα μέρος της ομιλίας του στην αντιμετώπιση των ανησυχιών της Κίνας για την Ταϊβάν, συνέχισε να εκθέτει αυτά τα ζητήματα στην πρώτη του απάντηση. Όταν του ζητήθηκε να απαντήσει και στα άλλα θέματα, που τέθηκαν, ξεκαθάρισε ότι η Ταϊβάν είναι ο «πυρήνας του βασικού μας ενδιαφέροντος».

Πρόσθεσε, «αντιμετωπίζοντας τον ισχυρό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, οι προσπάθειές τους θα είναι μάταιες και οι προσπάθειές τους μπορούν να οδηγήσουν μόνο σε επιταχυνόμενη κατάρρευση. [Αυτό θα] υπονομεύσει μόνο τα συμφέροντα των ανθρώπων στην Ταϊβάν. Και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να δούμε στην Κίνα».

Ναυτεμπορική