ΗΠΑ 3 Ιουνίου 2024

Πώς η Δικαιοσύνη “πρόλαβε” τον Τραμπ

Πώς η Δικαιοσύνη “πρόλαβε” τον Τραμπ

Mια χούφτα αξιωματούχων επιβολής του νόμου της Νέας Υόρκης οδήγησε τελικά τον Τραμπ να γονατίσει

Του Timothy L. O’Brien

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος γίνεται 78 ετών τον Ιούνιο, έχει περάσει δεκαετίες παρακάμπτοντας και αψηφώντας τους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών. Τα χρόνια της προεδρίας του, αλλά και τα χρόνια που πέρασαν από τότε, εργάστηκε πολύ σκληρά για να υπονομεύσει το κράτος δικαίου. Αλλά τελικά ο νόμος τον πρόλαβε. 

Οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης κατέληξαν ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του “μαγείρεψαν” τα βιβλία του Οργανισμού Τραμπ για να κρύψουν πληρωμές σε πρώην εραστές ωστέ να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτές οι ρομαντικές περιπτύξεις να εκτροχιάσουν την προεδρική του υποψηφιότητα το 2016. 

Το απόγευμα της Πέμπτης το σώμα των ενόρκων (δύο από τους οποίους ήταν δικηγόροι) συμφώνησε και τον έκρινε ένοχο για εγκληματική απάτη. Ο Τραμπ, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν λύγισε. “Αυτό είναι ντροπή. Ήταν στημένη δίκη από έναν συγκρουσιακό και διεφθαρμένο δικαστή”, είπε έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας. “Η πραγματική ετυμηγορία θα είναι στις 5 Νοεμβρίου, από τον κόσμο”.

“Η χώρα μας πάει κατά διαόλου”, πρόσθεσε, “Δεν μοιραζόμαστε πια την ίδια χώρα. Έχουμε ένα διχασμένο χάος”.

Ο Τραμπ, ο οποίος υπήρξε ο πρωταρχικός αρχιτέκτονας του διχασμένου χάους που είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ξέρει τι λέει. Χρησιμοποιεί τακτικά ψέματα, ρατσισμό και την παράνοια του “εμείς απέναντι σε όλους τους άλλους” για να υπονομεύσει την πίστη που έχουμε σαν κοινωνία μεταξύ μας, στους θεσμούς μας αλλά και στον κόσμο γύρω μας. Προχωρούσε πάντα ανεξέλεγκτος, πυροδοτώντας χαρούμενα πυρκαγιές σε κάθε ευκαιρία. 

Το Κογκρέσο παρέπεμψε τον Τραμπ δύο φορές, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοι του έβαλαν την απόκτηση και διατήρηση της εξουσίας πάνω από το καθήκον τους, επιτρέποντας του να μην λογοδοτήσει. Υπάρχουν άλλες τρεις ποινικές δίκες εναντίον του, αν και έχουν βαλτώσει από ένα μείγμα δικαστικών παραπτωμάτων, ανικανότητας και εισαγγελικών παραλείψεων.

Ωστόσο, μια χούφτα αξιωματούχων επιβολής του νόμου της Νέας Υόρκης – σε μια δίωξη που από την αρχή της έμελλε να χαρακτηριστεί ως κυνήγι μαγισσών – οδήγησε τελικά τον Τραμπ να γονατίσει. 

Αυτό είχε καθυστερήσει πολύ. Μπορεί να υπάρξει βία στους δρόμους ως απάντηση σε αυτή την απόφαση. Αλλά και πάλι, είχε καθυστερήσει πολύ. Μπορεί να υπάρξουν πολιτικές ρωγμές που θα χρειαστούν χρόνια για να διορθωθούν. Και πάλι, είχε καθυστερήσει πολύ. Μπορεί να υπάρξει μια γενιά ψηφοφόρων και πολιτών που θα είναι θυμωμένη με τα δικαστήρια και τους γείτονες της. Αλλά και πάλι, είχε καθυστερήσει πολύ.

Όπως έχει επισημάνει το Ανώτατο Δικαστήριο – το οποίο υπήρξε αδύναμος σύμμαχος της δικαιοσύνης στα χρόνια του Τραμπ –  στις αποφάσεις του για τον Τραμπ, κανένας Αμερικανός, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων, δεν είναι υπεράνω του νόμου. Το να εξασφαλισθεί ότι υπάρχει σεβασός στο κράτος δικαίου σε περιόδους χάους και φόβου είναι το πιο σημαντικό. Ήταν επίσης σημαντικό ο Τραμπ να δικαστεί δίκαια στη Νέα Υόρκη, όπως και έγινε. Ήταν σημαντικό ότι το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τα εγκλήματά του, όπως ήταν.

Η υπόθεση πάντως δεν έχει τελειώσει. Ο Τραμπ, ένας καταδικασμένος πλέον υποψήφιος για την προεδρία, αντιμετωπίζει άλλη μια ακρόαση για την απόφαση του δικαστηρίου στις 11 Ιουλίου με τον δικαστή Χουάν Μέρτσαν, ο οποίος επέβλεπε τη δίκη που ο Τραμπ προσπάθησε να μετατρέψει σε τσίρκο. Ο Μέρτσαν, ένας σχολαστικός και θαρραλέος δικαστικός που έκανε τα πάντα για να φερθεί δίκαια στον Τραμπ, θα πρέπει τώρα να αποφασίσει για την αυστηρότητα της ποινής. Έχει περιθώρια κινήσεων: θα μπορούσε να καταδικάσει τον Τραμπ σε έως και τέσσερα χρόνια φυλάκιση ή να τον αφήσει να αποφύγει αυτόν τον εφιάλτη, με λιγότερο βαριές κυρώσεις.

Ο Τραμπ σίγουρα θα ασκήσει έφεση, φτάνοντας μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αν χρειαστεί, οπότε μπορεί να υπάρχει ακόμη ένας μακρύς και δύσβατος δικαστικός δρόμος μπροστά – ένας που πιθανώς δεν θα φτάσει στο τέλος του πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ θα συνεχίσουν να εχθρεύονται τα δικαστήρια, τους εισαγγελείς και τον Μέρτσαν, φυσικά. Τα μέλη μια αίρεσης δυσκολεύονται να απορροφήσουν ξεκάθαρες αποφάσεις. Οι νομικοί μελετητές θα διαφωνήσουν για τα οφέλη και τις αδυναμίες στην υπόθεση της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος ο Τραμπ θα κάνει ότι μπορεί για να απεικονίσει τον εαυτό του ως μάρτυρα.

Ακόμα κι έτσι, ο Τραμπ επισήμανε ένα σημαντικό στοιχείο όταν βρέθηκε σοκαρισμένος και ταπεινωμένος, να γκρινιάζει έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου 1530, στην οδό 100 Center Street στο κάτω Μανχάταν, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το μέρος όπου γεννήθηκε και όπου ο πατέρας του άρχισε να συγκεντρώνει την οικογένεια περιουσία πριν από έναν αιώνα περίπου.

Και αυτό το στοιχείο αξίζει να το επαναλάβουμε: “Η πραγματική ετυμηγορία θα είναι στις 5 Νοεμβρίου, από τον κόσμο”. 

Αυτό είναι σίγουρα αλήθεια. Ο Τραμπ μπορεί να είναι υποψήφιος για πρόεδρος ή και να εκτελεί τις εξουσίες του γραφείου του από τη φυλακή, αν φτάσουμε μέχρι εκεί. Η τελική ετυμηγορία που θα εμπόδιζε αυτόν τον συγκεκριμένο και περίεργο παράνομο από το να συνεχίσει να ασκεί πολιτική εξουσία και να υπονομεύει την ευημερία της χώρας του θα είναι να απορριφθεί για μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Όλα θα είναι στα χέρια των ψηφοφόρων, όπως ήταν πάντα – από τότε που ο Τραμπ κατέβηκε τις κυλιόμενες σκάλες του Trump Tower για να ανακοινώσει την προεδρική του υποψηφιότητα πριν από εννέα χρόνια.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube