Πολιτικοί παραλογισμοί στην Κύπρο

Πολιτικοί παραλογισμοί στην Κύπρο

“Θέλουμε να τους υποτάξουμε, γι’ αυτό δεν ψηφίζουν οι Τ/κύπριοι!”

Άριστος Μιχαηλίδης

Σαν ειδικός για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ο πρώην υπουργός του Κληρίδη, Κώστας Θεμιστοκλέους, εξηγούσε χτες στο ραδιόφωνο της εφ. «Πολίτης» (πού τον θυμήθηκαν;) τη μειωμένη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις εκλογές της Κυριακής. Κάποια στιγμή πρέπει να μας πει και πώς απέκτησε την ειδικότητα ο Κακοπετρίτης πολιτευτής, άλλο αυτό, όμως.

Πιστός στις παραδόσεις, λοιπόν, ο κ. Θεμιστοκλέους, έριχνε το φταίξιμο στους Ελληνοκύπριους. Πάλι! Ακόμα και για αυτό! Διότι, έλεγε, πρέπει εμείς να μην θέλουμε να υποτάξουμε τους Τουρκοκύπριους στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό θέλουμε, να υποτάξουμε τους Τουρκοκύπριους! Δεν είναι ότι θέλουν οι Τουρκοκύπριοι και οι εκπρόσωποί τους απ΄ εδώ, να υποταχθούμε στην Τουρκία. Οι Ελληνοκύπριοι, λέει, δεν θέλουν να μοιραστούν με τους Τουρκοκύπριους ούτε την ευημερία τους, ούτε τίποτε.
Με λίγα λόγια είναι γι΄ αυτό που δεν ψηφίζουν στις ευρωεκλογές. Για να μην υποταχθούν. Η θέση τους είναι ότι θέλουν τις δύο έδρες, που ήταν και πρόβλεψη του σχεδίου Ανάν (πρόβλεψη που ναυάγησε μαζί με το σχέδιο), να τις διαχειριστούν μόνοι τους, στην πλευρά τους. Ζούμε με ψευδαισθήσεις, ήταν η κορυφαία διαπίστωση του ειδικού εμπειρογνώμονα, διότι αγνοούμε το τι συμβαίνει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Μας βγήκε κι από αριστερά τώρα αυτός, να πούμε; Διότι είναι χρόνια που ζουν και πολιτεύονται με ψευδαισθήσεις και μας μιλούν για επανένωση, λες και θα ενωθούμε μόνοι μας, χωρίς να το θέλει η άλλη κοινότητα. Και ξαφνικά θα αρχίσουν να μας λένε ότι ζούμε εμείς με ψευδαισθήσεις!

Να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Οι δύο έδρες που θέλουν οι Τουρκοκύπριοι δεν υπάρχουν, τελεία και παύλα. Διαγράφηκαν μαζί με το σχέδιο Ανάν. Όταν έρθει η σωστή λύση ας πάρουν τέσσερις έδρες οι Τ/κ και δύο οι Ε/κ. Χωρίς λύση, όμως, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιούται αναλογικά έξι έδρες. Οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκλέγουν και να εκλέγονται στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έτσι είναι στην ΕΕ. Τι μας λένε τώρα οι φωστήρες μας; Ότι θα προσαρμόσουμε το ευρωπαϊκό σύστημα στην τουρκική λογική γιατί έτσι θέλουν εκατό χιλιάδες Τ/κ; Εκατό χιλιάδες στα 450 εκατομμύρια του πληθυσμού της ΕΕ.
Διότι, αυτό έλεγε ο Θεμιστοκλέους. Ότι για να αποδείξουμε ότι δεν θέλουμε να υποτάξουμε τους Τουρκοκύπριους στην Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να δούμε πώς θα ικανοποιηθεί αυτό που θέλουν. Όπως έχουμε, λέει, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης δύο Τουρκοκύπριους ως παρατηρητές, θα μπορούσε να είναι και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο… Δεν το είπε καθαρά, το υπονοούσε, όμως, καθαρά.

Ναι. Και άκου, αγαπητέ μου Κώστα (είναι και κοντοχωριανός μου, γι΄ αυτό του μιλώ έτσι), την επόμενη φορά που θα θέλουν και Επίτροπο να το κάνουμε εκ περιτροπής. Για να νιώθουν καλύτερα. Γιατί να είναι πέντε χρόνια Ελληνοκύπριος ο Επίτροπος; Να είναι από δυόμιση με έναν Τουρκοκύπριο. Α, και για να ξέρεις, ένας από τους λόγους που νιώθουν ότι θέλουμε να τους υποτάξουμε είναι και το ότι όταν διετέλεσες υπουργός Γεωργίας κατακρατούσες το υπουργείο Τουρκοκύπριου. Έτσι προνοούσε η Ζυρίχη. Έπρεπε να παραιτηθείς και να καλέσεις έναν Τουρκοκύπριοι να το αναλάβει.
Ε, μα με αυτά που ακούμε, τι να λέμε; Να τα συζητούμε και σοβαρά;

Υ.Γ. Πολιτεύονται με ψευδαισθήσεις χρόνια ολόκληρα. Παρουσιάζουν την κατάσταση στα κατεχόμενα ως να είναι οι Τουρκοκύπριοι πανέτοιμοι για την επανένωση και μόνο οι ακραίοι του Τατάρ είναι της διχοτόμησης. Παρουσιάζουν το μεγαλύτερο κόμμα της «αντιπολίτευσης» το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα ότι θέλει να σμίξουμε, δεν θέλει να ζούμε πλάι – πλάι στα κρατίδια μας. Και στις ευρωεκλογές τα στελέχη αυτού του κόμματος έκαναν εκστρατείες και καλούσαν τους Τ/κ να μην πάρουν μέρος στις εκλογές, διότι θέλουν κοτσάνια για τις δύο έδρες. Αλλά φταίνε οι Ε/κ που θέλουν να τους υποτάξουν και γι΄ αυτό δεν ψήφισαν παρά μόνο 5.676 από τις 103 χιλιάδες που είχαν το δικαίωμα. Βρε, πάτε καλά;

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube