Με τον Βίκτορ Όρμπαν πραγματοποίησε διμερή συνάντηση η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε αργά σήμερα το απόγευμα, στο κυβερνητικό μέγαρο Παπλατσο Κίτζι, στην Ρώμη, με κύρια θέματα συζήτησης, την ουγγρική εκ περιτροπής προεδρία στην ΕΕ, η οποία αρχίζει την 1η Ιουλίου, το μεταναστευτικό, τα δυτικά Βαλκάνια, και η διαδικασία επιλογής των κατάλληλων προσώπων για τις κύριες θέσεις ευθύνης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Εκτιμώ την θέση της Ουγγαρίας»

«Αναφερθήκαμε αναλυτικά στην Ουκρανία, ξέροντας ότι οι θέσεις μας, ορισμένες φορές δεν συμπίπτουν. Εκτιμώ την θέση της Ουγγαρίας, η οποία επέτρεψε στους συμμάχους να λάβουν σημαντικές αποφάσεις, και τις φορές που η χώρα αυτή δεν συμφωνούσε. Με τον Βίκτορ, επαναλάβαμε ότι στηρίζουμε την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», τόνισε η Τζόρτζια Μελόνι.

«Υπάρχει πλήρης ταύτιση των απόψεών μας»

«Είμαστε ικανοποιημένοι από την εξαιρετική συνεργασία που πετύχαμε, ιδίως σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια, περιοχή που οι δυο χώρες μας θεωρούν στρατηγικής σημασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι μια από τις κύριες προτεραιότητες της ουγγρικής προεδρίας θα είναι τα δυτικά Βαλκάνια, η διεύρυνση εκείνη που εγώ θέλω να αποκαλώ επανένωση. Υπάρχει πλήρης ταύτιση των απόψεών μας», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Παράλληλα, η Μελόνι υπογράμμισε ότι «οι δυο χώρες συμφωνούν στην ανάγκη ενίσχυσης της νέας ευρωπαϊκής προσέγγισης στο μεταναστευτικό, η οποία υιοθετήθηκε τους τελευταίους μήνες, με βάρος στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, στην καταπολέμηση των παράνομων διακινητών ανθρώπων και σε ένα νέο μοντέλο συνεργασίας με τις χώρες διέλευσης των μεταβαστών».

Από την μεριά του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, με αναφορά στην απόφαση του κόμματός του να μην ενταχθεί στην Ευρωομάδα των Συντηρητικών, τόνισε ότι «δεν μπορεί, η πολιτική του δύναμη, να γίνει μέλος μιας πολιτικής οικογένειας στην οποία μετέχει ρουμανικό κόμμα, το οποίο τάσσεται κατά της Ουγγαρίας».

Όρμπαν: «Ντροπή» που «οι χώρες των Δ. Βαλκανίων, εδώ και δεκαπέντε χρόνια, περιμένουν μια απάντηση για ένταξη στην ΕΕ»

Ο Βίκτορ Ορμπαν υπογράμμισε ότι κατά την εκ περιτροπής προεδρία της χώρας του στην ΕΕ, θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και στις σχέσεις με τρίτες χώρες, ενώ χαρακτήρισε «ντροπή» το ότι «οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων, εδώ και δεκαπέντε χρόνια, περιμένουν μια απάντηση στην αίτησή τους για ένταξη στην ΕΕ». «Είναι απαράδεκτο, πρέπει να απαντήσουμε θετικά ή αρνητικά», συμπλήρωσε.

Κατέστησε σαφές, παράλληλα, ότι η χώρα του συμμερίζεται την προσέγγιση της Ιταλίας στο μεταναστευτικό, διότι «τα επόμενα είκοσι χρόνια οι κάτοικοι της Αφρικής θα αυξηθούν κατά επτακόσια πενήντα εκατομμύρια» και «η πρόταση της Μελόνι για μια πανευρωπαϊκή στρατηγική ανάπτυξης της Αφρικής, δεν μπορεί παρά να τυχει της υποστήριξης της Βουδαπέστης».

Με αναφορά, τέλος, στις επαφές και τις ζυμώσεις για την επιλογή των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, ο Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε: «υπάρχουν τρία κόμματα, τα οποία σχηματίζουν συνασπισμό και μοιράζονται τις κορυφαίες θέσεις ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς την συμμετοχή των υπολοίπων.

Αυτή η φιλοσοφία δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη ευρωπαϊκής συνεργασίας. Θα υπάρχει μια πλειοψηφία, μια μειοψηφία, μια κυβέρνηση και μια αντιπολίτευση. Το αρχικό ευρωπαϊκό σχέδιο βασιζόταν στην συμμετοχή όλων, μεγάλων και μικρών, διότι καμία χώρα δεν πρέπει να νιώθ»ει ότι βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Δεν μπορούμε να στηρίξουμε την κομματική συμφωνία για το μοίρασμα των κύριων θέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών».

Πηγή: ΑΜΠΕ