Στις 17.00 θα πραγματοποιηθεί στον ΟΗΕ η ψηφοφορία για την ανάδειξη των πέντε μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά την περίοδο 2025-2026. Παρών ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Είναι μια θέση την οποία η Ελλάδα φιλοδοξεί να κρατήσει με σθένος, για να μπορέσει να ενώσει τον Βορρά με τον Νότο, την Ανατολή με τη Δύση, έτσι ώστε να δημιουργήσει μια φωνή λογικής, μια φωνή του Διεθνούς Δικαίου μέσα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών και με τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα υποστηρίξει την πολυμέρεια, τον διάλογο και τη διπλωματία στη βάση του διεθνούς δικαίου, με στόχο την επίτευξη συνθηκών διεθνούς ειρήνης, ασφάλειας, ανάπτυξης, προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Πυξίδα οι λέξεις διάλογος, διπλωματία, δημοκρατία 

Διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι οι τρεις ελληνικές λέξεις, διάλογος, διπλωματία, δημοκρατία θα αποτελέσουν την πυξίδα στο ταξίδι της ελληνικής υποψηφιότητας και της ελληνικής θητείας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σε περιβάλλον πολλαπλών παγκόσμιων προκλήσεων, συγκρούσεων και διεθνούς ρευστότητας, οι προτεραιότητες αυτές αφορούν την ειρηνική επίλυση διαφορών, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εφαρμογή της ατζέντας «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια, την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις, τη θαλάσσια ασφάλεια κ.ά..

Τιμή και ευθύνη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι είναι μεγάλη τιμή για την Ελλάδα, είναι όμως παράλληλα και μεγάλη ευθύνη καθώς απαιτείται η τήρηση λεπτών ισορροπιών, συστηματικός προγραμματισμός, εγρήγορση και ανακλαστικά για την διαμόρφωση εθνικών θέσεων σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές θέσεις αλλά και τους συσχετισμούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Θα πρόκειται για την τρίτη συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, μετά τις διετίες 1952-1953 και 2005-2006.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει 15 Μέλη. Τα πέντε από αυτά είναι Μόνιμα και έχουν δικαίωμα βέτο. Αυτά τα Μέλη είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα, η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία. Τα υπόλοιπα δέκα μη Μόνιμα Μέλη εκλέγονται κάθε δυο χρόνια (5 και 5) για διετή θητεία. Κάθε Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας αναλαμβάνει διαδοχικά, με αλφαβητική σειρά, την Προεδρία του οργάνου για έναν ημερολογιακό μήνα. Ο Πρόεδρος διευθύνει τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Μπορεί, δε, να συγκαλεί το Συμβούλιο όταν το κρίνει αναγκαίο ή κατόπιν αίτησης Μέλους του Συμβουλίου, του Γενικού Γραμματέα ή της Γενικής Συνέλευσης.

Ναυτεμπορική με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ