REAL TIME |

Αναλύσεις - Γνώμες 22 Ιουνίου 2024

Ο Ζόραν Ζάεφ θεωρεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ακυρώνεται

Ο Ζόραν Ζάεφ θεωρεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ακυρώνεται

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Αμπατζόγλου*

Με περισσό θράσος, οι νεκροθάφτες της Μακεδονίας, Τσίπρας και Κοτζιάς, συμμετείχαν σε εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών την ημέρα που συμπληρώνονταν ακριβώς έξι χρόνια από την υπογραφή της.

Στις 17 και 18 Ιουνίου λοιπόν, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα και του Ιδρύματος Ζόραν Ζάεφ1. Η πρώτη ημέρα της διάσκεψης ήταν αφιερωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών, όπου μεταξύ άλλων μίλησαν οι συντελεστές της συμφωνίας, Τσίπρας, Ζάεφ, Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, ενώ απονεμήθηκε το Βραβείο Ειρήνης των Πρεσπών στον Μάθιου Νίμιτς.

Εκείνη την ημέρα ο κ. Ζάεφ έκανε κάποιες δηλώσεις στη Βεργίνα τηλεόραση, οι οποίες έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Παρατίθεται παρακάτω μέρος του διαλόγου της δημοσιογράφου της Βεργίνας τηλεόρασης κ. Σοφίας Γαλάνη με τον κ. Ζόραν Ζάεφ2.

Ζ. Ζάεφ: «Ελπίζω η νέα κυβέρνηση, που έρχεται το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Βόρεια Μακεδονία –που ήταν και είναι κατά της συμφωνίας– να μην ανταλλάξει τη συμφωνία. Δεν απειλούν ότι θα την καταστρέψουν. Ανακοίνωσαν ότι θα το δεχτούν. Ανακοίνωσαν επίσης ότι θα χρησιμοποιήσουμε το “Βόρεια Μακεδονία” γραπτώς. Είναι πρόβλημα που δεν το τηρούν προφορικά δημόσια και δεν αναφέρονται στο συνταγματικό μας όνομα. Αυτό δεν είναι έξυπνο. Στέλνω μήνυμα σε όλους τους, έχοντας κατά νου ότι είμαι ένα από τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτή τη συμφωνία. Οι ηγέτες φροντίζουν για το μέλλον, και αφού δεν απειλούν να καταστρέψουν τη συμφωνία, αφού αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν γραπτώς το “Βόρεια Μακεδονία”… Πρέπει να επικοινωνούμε με το “Βόρεια Μακεδονία” (εννοεί να το λένε και προφορικά), αυτό κάνουν οι ηγέτες. Και με αυτό τον τρόπο η πρότασή μου είναι να το χρησιμοποιήσουν, γιατί διαφορετικά πιθανότατα θα σταματήσει η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιθανότατα θα υπάρξει μια αναβίωση του εχθρικού κλίματος με τους γείτονές μας, όχι μόνο με την Ελλάδα. Για παράδειγμα, θα έχουμε προβλήματα με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχουμε πρόβλημα με τις ΗΠΑ. Θα έχουμε πρόβλημα με όλους τους συμμάχους μας. Γιατί; …Να μην ανοίξει το κουτί της Πανδώρας.»

Δημοσιογράφος: «Αυτή η συμφωνία δεν πρέπει να ακυρωθεί;»

Ζ. Ζάεφ: «Στον σύγχρονο κόσμο, τον 21ο αιώνα, αν δεν σέβεσαι κάτι, το καταστρέφεις. Δεν θέλουν να το καταστρέψουν». [Τα λόγια του κ. Ζάεφ, ακριβώς όπως τα ανέφερε στα αγγλικά, ήταν τα εξής: «if you don’t respect something, you destroy it. They don’t want to destroy»].

Ζ. Ζάεφ: «Ακολουθούν γραπτώς τη συμφωνία για το “Βόρεια Μακεδονία” και τα πάντα σύμφωνα με τη συμφωνία, αλλά δεν θέλουν να επικοινωνήσουν (εννοεί δεν το λένε προφορικά). Ελπίζω ότι θα είναι πιο έξυπνοι και θα επικοινωνούν (εννοεί ότι θα χρησιμοποιούν το “Βόρεια Μακεδονία” και προφορικά). Γιατί δεν είναι θέμα ότι παραβιάζουν το νόμο. Το θέμα δεν είναι ότι παραβιάζουν τη συμφωνία, τη διεθνή συμφωνία. Παραβιάζουν το Σύνταγμά μας.»

Βλέπουμε ότι στον πιο πάνω διάλογο ο κ. Ζάεφ αρκετές φορές αναφέρθηκε στην «καταστροφή» (destroy) της Συμφωνίας των Πρεσπών, εάν η νέα πολιτική ηγεσία των Σκοπίων δεν την τηρήσει και στον προφορικό λόγο. Όταν όμως μιλάει για καταστροφή της συμφωνίας, παραδέχεται ότι η συμφωνία αυτή ακυρώνεται, μάλιστα προειδοποιεί ότι μπορεί να «ανοίξει το κουτί της Πανδώρας». Επομένως, κατά τον κ. Ζόραν Ζάεφ η Συμφωνία των Πρεσπών ακυρώνεται. Συγκεκριμένα, η ακύρωσή της, κατά τη γνώμη του, θα επέλθει αν συνεχίσουν ο κ. Μίτσκοσκι (οσονούπω πρωθυπουργός των Σκοπίων), η κ. Σιλιάνοφσκα (πρόεδρος των Σκοπίων) και γενικότερα τα μέλη του VMRO-DPMNE να μην την τηρούν στον προφορικό τους λόγο και να αποκαλούν το κράτος τους σκέτο «Μακεδονία», όπως κάνουν άλλωστε μέχρι τώρα.

Και εδώ, στην Ελλάδα, τα κόμματα που κυβέρνησαν (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ), επί έξι χρόνια μας πουλάνε το παραμύθι ότι τάχα η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αδύνατον να ακυρωθεί. Αυτός που την υπέγραψε από την πλευρά των Σκοπίων (Ζόραν Ζάεφ) μας λέει ότι ακυρώνεται και οι Έλληνες πολιτικοί μας λένε ότι δεν ακυρώνεται. Τελικά, από το στόμα των Σκοπιανών πολιτικών ακούγονται περισσότερες αλήθειες παρά από αυτό των Ελλήνων συναδέλφων τους. Η αποκάλυψη του Ζόραν Ζάεφ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ακυρώνεται ήταν ένα θετικό στοιχείο που προέκυψε από την διάσκεψη Τσίπρα-Ζάεφ στην Αθήνα.

1. https://www.tovima.gr/2024/06/17/politics/live-i-diethnis-diaskepsi-gia-tin-eirini-kai-ti-viosimi-anaptyksi-tou-institoutou-tsipra/

2. https://www.youtube.com/watch?v=sPLbEB-PJmo

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.

abadzoglou@yahoo.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube