REAL TIME |

Ελλάδα , Ευρωπαϊκή Ένωση 14 Ιουνίου 2024

Ο Μισέλ διέψευσε δημοσίευμα του Politico για υποψηφιότητα Μητσοτάκη στην Κομισιόν

Ο Μισέλ διέψευσε δημοσίευμα του Politico για υποψηφιότητα Μητσοτάκη στην Κομισιόν

Κατασκευασμένη η είδηση, είπε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Fake news χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα δημοσιεύματα περί σχεδίου υπονόμευσης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προώθησης του Έλληνα πρωθυπουργού στο τιμόνι της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει από πλευράς του διαψεύσει πολλάκις τους ισχυρισμούς ότι θα εγκαταλείψει την πρωθυπουργία της χώρας για μια θέση στην ΕΕ, και η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε και πάλι ότι ο πρωθυπουργός στηρίζει μια δεύτερη θητεία της προέδρου της Κομισιόν στο κορυφαίο όργανο της Ένωσης.

Με σημερινό του άρθρο, το Politico «βλέπει» ένα επικαιροποιημένο σχέδιο Σαρλ Μισέλ: «Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προωθεί στους ηγέτες της ΕΕ την ιδέα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να αναλάβει τη θέση της φον ντερ Λάιεν», αναφέρει, επικαλούμενο πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχους της ΕΕ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η πλευρά του Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε «fake news» το δημοσίευμα ενώ, λίγα λεπτά αργότερα, ήρθε διάψευση και από την ελληνική πλευρά που ξεκαθάρισε – εκ νέου – ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει κάποιο πόστο στις Βρυξέλλες. Η ελληνική πλευρά επανέλαβε την πλήρη στήριξη του Κυρ. Μητσοτάκη σε μια νέα θητεία φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Oι πηγές που επικαλείται το Politico αναφέρουν, ωστόσο, ότι η εναλλακτική που φέρεται να προτείνει ο Σαρλ Μισέλ είναι άλλη μία «απέλπιδα προσπάθειά» του να «ρίξει» τη φον ντερ Λάιεν.

Δύο ημέρες νωρίτερα, το ίδιο μέσο έκανε λόγο για ένα «σχέδιο» του Σαρλ Μισέλ να μπλοκάρει το ενδεχόμενο μίας δεύτερης θητείας της φον ντερ Λάιεν στην κεφαλή της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, θέλει να την απομακρύνει από τις συζητήσεις που αφορούν τις αρμοδιότητές της και τις μελλοντικές της προοπτικές, όπως αναφέρει, καθώς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε να αποκλειστεί η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη συνάντηση της 17ης Ιουνίου στην οποία οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ.

Ο Σαρλ Μισέλ είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη και την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών που θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρωση κορυφαίων θέσεων στα τρία ευρωπαϊκά όργανα: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τις ημέρες που ακολούθησαν τις ευρωπαϊκές εκλογές, υπήρξε συναίνεση των «27», οι οποίοι φέρονται να συμφώνησαν ότι η φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να ηγηθεί για μια δεύτερη θητεία της Κομισιόν και ο Αντόνιο Κόστα, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, θα αναλάβει χρέη νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη θέση του Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με το Politico, ο Μισέλ φέρεται να επιμένει να παρουσιάζει επιλογές εναλλακτικές στην υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συνομιλιών. Ειδικότερα, ο Μισέλ φέρεται να έχει παρουσιάσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ως ενδεχόμενο διάδοχο της φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν και την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν ως πιθανή εναλλακτική επιλογή στην υποψηφιότητα Κόστα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Ο Μισέλ έχει ένα κουτί με μπανανόφλουδες για τη φον ντερ Λάιεν», σχολιάζει στο Politico ένας από τους αξιωματούχος της ΕΕ». «Στην καλύτερη περίπτωση αυτό δημιουργεί απλώς ενόχληση και στη χειρότερη είναι αποσταθεροποιητικό».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube