Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο επετείου της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία (D-Day).

Μεταξύ άλλων κάλεσε τις δυτικές δυνάμεις να συνεχίσουν την υποστήριξη στην Ουκρανία και να μην παραδοθούν στη ρωσική τυραννία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επιπλέον, απηύθυνε θερμή έκκληση να προστατευθεί η ελευθερία και η δημοκρατία.

«Είναι αδιανόητη η παράδοση στη ρωσική επιθετικότητα»

Σε κοινή τελετή με τον Γάλλο πρόεδρο και Αμερικανούς βετεράνους στο Αμερικανικό Κοιμητήριο της Νορμανδίας, ο Μπάιντεν είπε πως είναι «απλώς αδιανόητη» η παράδοση στη ρωσική επιθετικότητα και υποσχέθηκε ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία δεν θα μειωθεί.

Κάλεσε τους συμμάχους στη Δύση και στο ΝΑΤΟ να αναβιώσουν το πνεύμα της D-Day και να εργαστούν από κοινού σε μια περίοδο όπου όπως είπε η δημοκρατία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ο απομονωτισμός δεν ήταν η απάντηση πριν από 80 χρόνια και δεν είναι η απάντηση σήμερα», ανέφερε ο Μπάιντεν στην ομιλία του.

D-Day

Στις 6 Ιουνίου 1944, περισσότεροι από 150.000 στρατιώτες των Συμμάχων ‘εισέβαλαν’ στη Γαλλία από θάλασσα και αέρα για να διώξουν τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας αποβιβαζόμενοι στις παραλίες με τις κωδικές ονομασίες Ομάχα, Τζούνο, Σουόρντ, Γιούτα και Γκολντ ή πέφτοντας από τον ουρανό.

Με τον αριθμό των βετεράνων, πολλοί από τους οποίους είναι 100 ή και παραπάνω ετών, να μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς, αυτή είναι πιθανό να είναι η τελευταία μεγάλη τελετή στη Νορμανδία προς τιμή τους και παρουσία τους.

Ο Μπάιντεν είπε πως είναι γι΄αυτόν ύψιστη τιμή να απευθύνει χαιρετισμό στους Αμερικανούς βετεράνους, στρέφοντας το βλέμμα από το πόντιουμ προς αυτούς και λέγοντας «Ο Θεός σας αγαπά».

«Οι άνδρες που πολέμησαν εδώ έγιναν ήρωες», είπε. «Ήξεραν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ήταν κάτι για το οποίο άξιζε να πολεμήσουν και να πεθάνουν».

Ιδιαίτερης σημασίας για την Ουκρανία η 80η επέτειος

Με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία στα σύνορα της Ευρώπης, η επέτειος αυτού του σημείου καμπής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο φέρει ένα ιδιαίτερο νόημα. Πραγματοποιείται σε μια χρονιά πολλών εκλογών, μεταξύ των οποίων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα και στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Ορισμένοι φοβούνται πως ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που θα αντιπαρατεθεί στις εκλογές με τον Μπάιντεν, θα μειώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ για την Ουκρανία.

«Τα ελεύθερα έθνη πρέπει να ενώνονται για να αντισταθούν μαζί στην τυραννία»

Μιλώντας σε μια βρετανική τελετή στο Βερ-σιρ-Μερ νωρίτερα σήμερα ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας, με στρατιωτική στολή, απηύθυνε επίσης έκκληση για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία στη μάχη για ειρήνη.

«Θυμόμαστε το δίδαγμα που φθάνει σ’ εμάς ξανά και ξανά μέσα από τις δεκαετίες: τα ελεύθερα έθνη πρέπει να ενώνονται για να αντισταθούν μαζί στην τυραννία», δήλωσε ο Κάρολος, ο οποίος μίλησε τόσο στα αγγλικά όσο και στα γαλλικά.

Οι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα διακήρυξη που θα λέει πως η δημοκρατία βρίσκεται γι΄ακόμη μία φορά υπό απειλή στην Ευρώπη και θα δίνεται η υπόσχεση για προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας, δήλωσαν δύο πηγές.

Περίπου 200 βετεράνοι, οι περισσότεροι Αμερικανοί ή Βρετανοί, πρόκειται να συμμετάσχουν σε τελετές ολόκληρη τη σημερινή ημέρα.

Στην αμερικανική τελετή στο κοιμητήριο του Κολβίλ-σιρ-Μερ, ο Μακρόν απένειμε το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής στους Αμερικανούς βετεράνους. Πολλοί ήταν σε αναπηρικά καροτσάκια, φορώντας καπελάκια με την επιγραφή “WWII veteran.” (Βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου”)

«Επιστρέψατε σήμερα εδώ στην πατρίδα», είπε ο Μακρόν στους Αμερικανούς βετεράνους στα αγγλικά, λέγοντας πως η Γαλλία δεν θα ξεχάσει τη θυσία τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική