Το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε την εξουσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απολύει τους διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας πριν από τη λήξη της θητείας τους.

Η απόφαση, που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της κυβέρνησης, ακυρώνει προεδρικό διάταγμα του 2018, που έδινε τη δυνατότητα στον αρχηγό του κράτους να διορίζει και να παύει τους διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας και τους αναπληρωτές τους.

Το δικαστήριο ζητά να ρυθμιστεί αυτό με νόμο, αλλά η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ μόλις σε 12 μήνες, γεγονός που δίνει περιθώρια στο ελεγχόμενο από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ κοινοβούλιο να ενεργήσει εντός αυτής της περιόδου. Ο Ερντογάν έχει αποπέμψει πέντε επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας μέσα σε πέντε χρόνια.

Οι πολιτικές παρεμβάσεις στο προσωπικό της κεντρικής τράπεζας είχαν επανειλημμένα εγείρει αμφιβολίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές για την ανεξαρτησία του ιδρύματος.

Τον Φεβρουάριο, ο Ερντογάν διόρισε τον σημερινό διοικητή της κεντρικής τράπεζας Φατίχ Καραχάν μετά την απροσδόκητη παραίτηση της προκατόχου του, Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν μετά από λιγότερο από οκτώ μήνες.

Ο Καραχάν τόνισε  μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η πορεία της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει σφιχτή μέχρι να αποδυναμωθεί ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τους στόχους της κεντρικής τράπεζας.

Τον Μάιο, ο πληθωρισμός στην Τουρκία είχε διαμορφωθεί στο 75%.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει διάσταση απόψεων για διάφορα θέματα μεταξύ Ερντογάν-Μπαχτσελί.

Επίσης, να ληφθεί υπ’ όψιν ότι το δικαστικό σώμα ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τον Μπαχτσελί και το βαθύ κράτος.

Ναυτεμπορική