Τα ρήγματα στη χθεσινή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. είναι ενδεικτικά για το τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μπορεί να βγήκε τελικά λευκός καπνός και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Αντόνιο Κόστα και η Κάγια Κάλας να πήραν το «ΟΚ» για τα τρία ανώτατα αξιώματα της Ε.Ε. -πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική αντίστοιχα-, η στάση ωστόσο των «κακών παιδιών», της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, προκάλεσε ρωγμές στο αρραγές ευρωπαϊκό μέτωπο.

Η Τζόρτζια Μελόνι απείχε από την ψηφοφορία για την υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν και ψήφισε κατά των υποψηφιοτήτων Κόστα και Κάλας. Ο Όρμπαν ψήφισε κατά της Φον ντερ Λάιεν, υπέρ του Κόστα και απείχε για την υποψηφιότητα της Κάλας.

Η στάση των δύο δεν επηρέασε την απόφαση, καθώς οι συνθήκες δεν προβλέπουν ομοφωνία για τον διορισμό των αξιωμάτων.

Η διαφωνία των δύο δεν εδράζεται σε κάποια ουσιαστική διαφορά για την πορεία της Ε.Ε. Δεν αντιπρότειναν υποψήφιο, απλώς θεώρησαν «ιδεολογικοπολιτική» την επιλογή της Φον ντερ Λάιεν, θεωρώντας ότι η Επιτροπή είναι περισσότερο τεχνοκρατικός και λιγότερο πολιτικός θεσμός.

Η Μελόνι, αναβαπτισμένη από την πρόσφατη εκλογική επιτυχία του κόμματός της, επιδιώκει να παίξει έναν πιο κομβικό ρόλο στις αποφάσεις της Ε.Ε.

Ο Όρμπαν, του οποίου η χώρα αναλαμβάνει από την ερχόμενη εβδομάδα των ευρωπαϊκή προεδρία, θέλει να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, συνεχίζοντας να αλληθωρίζει προς τη Μόσχα.
Με δεδομένο ότι από αύριο η ακροδεξιά στροφή θα επισημοποιηθεί και από τις γαλλικές κάλπες, η όχι και τόσο Ενωμένη Ευρώπη θα βρεθεί μπροστά σε νέες δύσκολες προκλήσεις.

Ναυτεμπορική