Μάικλ Ρούμπιν στο 1945: Τα Κατεχόμενα έχουν μετατραπεί σε καταφύγιο του τρόμου

Μάικλ Ρούμπιν στο 1945: Τα Κατεχόμενα έχουν μετατραπεί σε καταφύγιο του τρόμου

Ενώ οι προσπάθειες του ΟΗΕ να ανατρέψει την κατοχή της Τουρκίας ήταν φάρσα, οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ συνεχίζουν να αποδέχονται το status quo. Όχι μόνο η Τουρκία πιέζει τώρα για μόνιμη διαίρεση του νησιού, αλλά η βόρεια Κύπρος έχει γίνει πλέον ένα ασφαλές καταφύγιο για τον τρόμο και κόμβος ξεπλύματος χρήματος που αποτελεί σοβαρή και αυξανόμενη απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Του Μάικλ Ρούμπιν

Πριν από πενήντα χρόνια τον επόμενο μήνα, τα τουρκικά στρατεύματα ξεχύθηκαν στην Κύπρο και κατέλαβαν το ένα τρίτο του νησιού. Σε αντίθεση με την τουρκική προπαγάνδα, η κατάληψη του 1/3 του νησιού από τον Τουρκικό Στρατό δεν έγινε για να προστατεύσει τους Κύπριους Μουσουλμάνους. Οποιαδήποτε απειλή γι’ αυτούς είχε περάσει και όλες οι πλευρές της Κυπριακής σύγκρουσης διαπραγματεύονταν στη Γενεύη. Μάλλον, η τουρκική κίνηση ήταν μια γυμνή αρπαγή γης, που δεν διαφέρει από την εισβολή της Γερμανίας στην Τσεχοσλοβακία ή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία .

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χένρι Κίσινγκερ, ωστόσο, ήταν πρόθυμος να δώσει στην Τουρκία ένα δωρεάν πάσο. Η Τουρκία ήταν μία από τις δύο μόνο χώρες του ΝΑΤΟ που συνόρευαν με τη Σοβιετική Ένωση και ο στρατός της ήταν από τους μεγαλύτερους του ΝΑΤΟ. «Δεν υπάρχει αμερικανικός λόγος για τον οποίο οι Τούρκοι δεν πρέπει να έχουν το ένα τρίτο της Κύπρου», είπε ο Κίσινγκερ στον Πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ. «Η τουρκική τακτική είναι σωστή – αρπάξτε ό,τι θέλουν και μετά διαπραγματευτείτε με βάση την κατοχή». Ήταν κυνισμός υπό το πρόσχημα της επιτήδευσης. Αυτό που ο Κίσινγκερ απέτυχε να αναγνωρίσει είναι ότι ο κόσμος δεν ήταν στατικός και ότι οι χώρες που θεωρούνταν λιγότερο σημαντικές στην εποχή του θα μπορούσαν αργότερα να γίνουν κρίσιμοι σύμμαχοι, ενώ εκείνες που θεωρούσε κομβικά κράτη θα μπορούσαν να γίνουν υποχρεώσεις.

Ενώ τα Ηνωμένα Έθνη διατηρούν μια ειρηνευτική δύναμη στο νησί για έξι δεκαετίες και οι διορισμένοι μεσολαβητές του ΟΗΕ προσπαθούν να διαπραγματευτούν ένα ψήφισμα για τη διαίρεση του νησιού τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, μια λύση δεν είναι πιο κοντά τώρα από ό,τι ήταν όταν ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στην Κύπρο το 1974. Μερικοί Τούρκοι αναφέρουν την Κυπριακή απόρριψη του Σχεδίου Ανάν του 2004 για να δικαιολογήσουν τη συνεχιζόμενη κατοχή του ενός τρίτου μιας άλλης χώρας από την Τουρκία, αλλά η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την Κύπρο ήταν σοφή . Ήταν ξεκάθαρος κατευνασμός. Ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν περιέγραψε το σχέδιό του ως μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία, δεν απαιτούσε την πλήρη απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων ούτε υπήρχαν μηχανισμοί επιβολής εάν η Τουρκία και οι πληρεξούσιοί της δεν τηρούσαν το τέλος της διαπραγμάτευσης. Πράγματι, σύμφωνα με το σχέδιο του Ανάν, η Τουρκία διατήρησε ακόμη και το δικαίωμα να επέμβει στρατιωτικά στο μέλλον.

Ενώ οι προσπάθειες του ΟΗΕ να ανατρέψει την κατοχή της Τουρκίας ήταν φάρσα, οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ συνεχίζουν να αποδέχονται το status quo. Οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ επιτρέπουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσποιούνται ότι παραμένουν προσηλωμένες σε μια λύση, παρόλο που κατανοούν ότι οι προσπάθειες του ΟΗΕ δεν οδηγούν πουθενά. Εν τω μεταξύ, έποικοι από την Τουρκία συνεχίζουν να ξεχύνονται στην κατεχόμενη ζώνη, περιθωριοποιώντας τους Κύπριους τους οποίους η Τουρκία ισχυρίζεται ότι προστατεύει.

Ενώ ο Κίσινγκερ και οι συνεργάτες του μπορεί να θεωρούσαν την κατοχή της βόρειας Κύπρου ως ένα δευτερεύον πρόβλημα στον πόλο των κρίσεων που έπρεπε να αντιμετωπιστούν, μια τέτοια συναίνεση αποτελεί πλέον απειλή για την εθνική ασφάλεια. Με απλά λόγια, το status quo δεν μπορεί πλέον να διατηρηθεί. Όχι μόνο η Τουρκία πιέζει τώρα για μόνιμη διαίρεση του νησιού, αλλά η βόρεια Κύπρος έχει γίνει πλέον ένα ασφαλές καταφύγιο για τον τρόμο και κόμβος ξεπλύματος χρήματος που αποτελεί σοβαρή και αυξανόμενη απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Υπάρχουν τέσσερις λόγοι για τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια να ανέχονται τον αλυτρωτισμό και την κατοχή της Τουρκίας.

Πρώτον, καθώς οι ανελεύθεροι ηγέτες όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Νικολάς Μαδούρο αμφισβητούν τα σύνορα σε ολόκληρο τον κόσμο, η ευλογία της πρότασης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διχάσει οριστικά την Κύπρο θα δημιουργούσε προηγούμενο που θα απειλούσε τη φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων. Η αναγνώριση της κατάκτησης της Κύπρου από την Τουρκία, ακόμη και 50 χρόνια αργότερα, θα σήμαινε αποδοχή της προσάρτησης της Κριμαίας και του Ντονμπάς από τη Ρωσία. Θα σήμαινε στον Μαδούρο ότι ο χρόνος θα ανταμείψει οποιαδήποτε εισβολή στην περιοχή Εσεκίμπο της Γουιάνας και ομοίως θα δικαιολογούσε τόσο την κατοχή του Κασμίρ από το Πακιστάν όσο και την εισβολή της Κίνας στην Ινδία. Ένα ανεξάρτητο κράτος στη Βόρεια Κύπρο δεν θα ήταν διαφορετικό από τη μαριονέτα της Ρωσίας, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ στην Ουκρανία. Θα ήταν απλώς μια προσωρινή οντότητα που θα περιμένει την προσάρτηση. Πράγματι, τον Μάρτιο του 2024, ο Ερντογάν έδειξε τα χαρτιά του όταν θρηνούσε ότι αν ο Τουρκικός Στρατός είχε προχωρήσει περισσότερο στην εισβολή του, ολόκληρη η Κύπρος θα ήταν σήμερα τουρκικό κράτος.

Δεύτερον, καθώς η Τουρκία ολοκληρώνει τη μετάβασή της από έναν αξιόπιστο σύμμαχο σε χορηγό της τρομοκρατίας και αδίστακτο καθεστώς, η παρουσία της στη βόρεια Κύπρο είναι αποσταθεροποιητική. Το 2011, ο σύμβουλος του Ερντογάν Egemen Bagis, επί του παρόντος πρεσβευτής της Τουρκίας στην Τσεχική Δημοκρατία, προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Πολεμικό Ναυτικό της εναντίον Αμερικανών που εργάζονται σε υπεράκτια κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου που η Τουρκία ισχυρίστηκε για λογαριασμό του κυπριακού αντιπροσώπου της. Έκτοτε, η Τουρκία έχει μετατρέψει το κατεχόμενο αεροδρόμιο Λευκονικού της Κύπρου (ή την αεροπορική βάση Geçitkale όπως το έχει χαρακτηρίσει η Τουρκία) σε βάση drone από την οποία τα μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη μπορούν να απειλήσουν τη ναυτιλία στην Ανατολική Μεσόγειο ή να καλύψουν τις απειλές του Ερντογάν κατά του Ισραήλ.

Τρίτον, η βόρεια Κύπρος σήμερα είναι κόμβος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Υπό τον Ερντογάν, η Τουρκία βοήθησε το Ιράν και τη Ρωσία να αποφύγουν τις κυρώσεις. Ενώ η ίδια η Κύπρος έχει αυστηροποιήσει τους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς και έχει αυξήσει τη διαφάνειά της για να συμμορφωθεί με τα διεθνή πρότυπα, η Τουρκία έχει σκόπιμα διατηρήσει τη βόρεια Κύπρο ως νομική και οικονομική γη για κανέναν άνθρωπο στην οποία όλα πάνε. Αυτό εξυπηρετούσε δύο σκοπούς: Πρώτον, ο Ερντογάν μπορεί να προσποιηθεί την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την αποφυγή κυρώσεων στην Τουρκία, προκειμένου να διεκδικήσει καλή θέση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ταυτόχρονα, όμως, η Τουρκία μπορεί απλώς να παρακάμψει τις παράνομες δραστηριότητές της.

Τέταρτον, η τουρκοκρατούμενη ζώνη στην Κύπρο σήμερα γίνεται όλο και περισσότερο καταφύγιο για τον τρόμο. Οι δάσκαλοι σχολείων στη βόρεια Κύπρο αναφέρουν ότι οι μισοί μαθητές στις τάξεις τους σήμερα δεν μιλούν παρά αραβικά ή περσικά. Μερικοί μπορεί να είναι νόμιμοι πρόσφυγες που φεύγουν από τη Συρία και το Ιράν, αλλά κάποιοι τρομοκράτες κρύβονται μέσα στον προσφυγικό πληθυσμό. Η κυπριακή υπηρεσία πληροφοριών έχει ήδη διακόψει μια σειρά από συνωμοσίες του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης με στόχο το Ισραήλ και τα εβραϊκά συμφέροντα στην Κύπρο. Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο δεν μένει στην Κύπρο, ωστόσο, καθώς τρομοκρατικές ομάδες ενδέχεται να προσπαθήσουν να περάσουν την πράσινη γραμμή για να αποκτήσουν πρόσβαση στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σίγουρα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να κατανοήσουν το μάθημα τόσο του Αφγανιστάν πριν από τον Σεπτέμβριο του 2001 όσο και της πρόωρης αποχώρησης από το Ιράκ: Όταν υπάρχουν κενά, οι εξτρεμιστές και οι τρομοκρατικές ομάδες τα γεμίζουν. Το ότι η Τουρκία βοήθησε αθόρυβα τόσο τους Ταλιμπάν όσο και το Ισλαμικό Κράτος θα πρέπει να σημάνει συναγερμό καθώς εκμεταλλεύεται μια παράνομη ζώνη πολύ πιο κοντά στην Ευρώπη, το Ισραήλ και τη Διώρυγα του Σουέζ.

Τι πρέπει να κάνουν τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη;

Πρώτον, είναι καιρός να σταματήσουμε να παρενοχλούμε και να απογοητεύσουμε την τουρκική διπλωματική ατάκα. Η Τουρκία καταλαμβάνει την Κύπρο. Η άρνηση να χαρακτηριστεί η Κύπρος κατεχόμενη δεν είναι περίπλοκη. είναι ηλίθια . Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει να βαθμονομήσουν την πολιτική τους στην πραγματικότητα και όχι σε ευσεβείς πόθους. Συνεπώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις στη βόρεια Κύπρο και την Άγκυρα για παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας. Μην ξεγελιέστε από τις ρωσικές προτάσεις για ανέγερση Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην κατεχόμενη ζώνη. Οι Κύπριοι χρειάζονται την ελευθερία της λατρείας, όχι έναν πληρεξούσιο του Κρεμλίνου που λειτουργεί υπό το πρόσχημα της θρησκείας .

Δεύτερον, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει να πάψουν να παρέχουν οποιαδήποτε νομιμότητα στη λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ). Και οι δύο θα πρέπει να κλείσουν όλα τα γραφεία του TNRC και θα πρέπει να αρνηθούν τον εναέριο χώρο τους σε οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία που εξυπηρετεί αεροδρόμια στην κατεχόμενη ζώνη. Ομοίως, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος θα πρέπει να απαιτούν από όλους τους Κύπριους να λαμβάνουν βίζα για κυπριακά διαβατήρια αντί για τουρκικά διαβατήρια ή έγγραφα που εκδίδονται από τις αρχές κατοχής.

Τρίτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να βαθμονομήσουν οποιαδήποτε βοήθεια προς την Τουρκία για την απόσυρση δυνάμεων και εποίκων από την Κύπρο. Η παροχή F-16 από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Τουρκία είναι ένα λάθος που καθορίζει την κληρονομιά, παρόμοιο με τη χειραψία του Ντόναλντ Ράμσφελντ με τον Σαντάμ Χουσεΐν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ρίγκαν.

Τέταρτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις σε οποιεσδήποτε πωλήσεις ακινήτων στη βόρεια Κύπρο βάσει διατάξεων για το ξέπλυμα χρήματος. Υπάρχει μικρή ρύθμιση στη βόρεια Κύπρο, καθιστώντας την έναν προορισμό επιλογής για όσους αποφεύγουν τις κυρώσεις ή επιδιώκουν να αποφύγουν τους φορολογικούς παραδείσους. Η αγορά ακινήτων από Τούρκους εποίκους , Σύρους και Ιρανούς εμποδίζει την επίλυση της διαίρεσης της Κύπρου. Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη μόχλευση της με την Ιερουσαλήμ για να αναγκάσει την καταστολή των ισραηλινών επενδύσεων στην περιοχή για τους ίδιους λόγους και επειδή είναι στόχοι απαγωγών και δολοφονιών.

Τέλος, είναι σημαντικό να μην παίζουμε στα χέρια της Τουρκίας και να μην επιβραβεύουμε την αδιαλλαξία ή να προτείνουμε οποιαδήποτε νομιμότητα στη βόρεια Κύπρο. Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ζητήσει από την Άγκυρα να λογοδοτήσει για την κατοχή, επιβάλλοντας κυρώσεις όπως χρειάζεται. Καθώς η Τουρκία ζητά από το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν να αναγνωρίσουν τη βόρεια Κύπρο, ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν: Αυτές οι χώρες πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της βόρειας Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα πρέπει να επιδιώξουν θετικές σχέσεις με την Κύπρο και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην πέσουν στο σπαθί του Ερντογάν για να στηρίξουν μια τουρκική κατοχή μηχανής ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Πενήντα χρόνια ήταν αρκετά. Είναι καιρός να σοβαρευτούμε και να παίξουμε σκληρό παιχνίδι.  

ΠΗΓΗ: 1945

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube