H Μαρίν Λε Πεν ξεκαθάρισε ότι δεν θα ζητήσει την παραίτηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ακόμη κι αν το κόμμα της θριαμβεύσει στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου και 7ης Ιουλίου.

«Σέβομαι τους θεσμούς. Δεν αναζητώ θεσμικό χάος», είπε η Λε Πεν στη Le Figaro σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. «Απλώς θα υπάρξει συγκατοίκηση».

Ο Μακρόν κάλεσε τις εθνικές εκλογές υψηλού κινδύνου αφού η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, με επικεφαλής τους ευρωσκεπτικιστές και σκεπτικιστές του ΝΑΤΟ, συνέτριψε τη φιλελεύθερη Αναγέννηση του Μακρόν και όλους τους άλλους διεκδικητές στις ευρωπαϊκές εκλογές νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Στη Γαλλία, η επίδοση του Εθνικού Συναγερμού στις βουλευτικές εκλογές θα αντιμετωπιστεί ως προάγγελος για το εάν η Λεπέν – η οποία εδώ και πολύ καιρό ήταν επίσης ενεργή στη γαλλική πολιτική – μπορεί να οδηγήσει το κόμμα (και τον εαυτό της) στην προεδρία το 2027.

«Τίποτα δεν θα με εμποδίσει να κατέβω στις προεδρικές εκλογές», επιβεβαίωσε η Λεπέν.

Νέες διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε πόλεις σε όλη τη Γαλλία το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν κατά του Rassemblement National πριν από τις εκλογές. Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι 250.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε διαμαρτυρία, εκ των οποίων οι 75.000 στο Παρίσι.

Η αστυνομία είπε ότι 21.000 αξιωματικοί κινητοποιήθηκαν μετά την έκκληση των εργατικών συνδικάτων, των φοιτητικών ομάδων και των οργανώσεων για τα δικαιώματα σε συγκεντρώσεις για να αντιταχθούν στο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα κατά της μετανάστευσης.

Ναυτεμπορική με πληροφορίες από Politico, Le Figaro