«Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει την σημαντική ομιλία του προέδρου Μπάιντεν», δήλωσε με ανάρτησή του στο Χ (πρώην twitter), o ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, αναφερόμενος στην χθεσινή ομιλία του αμερικανού προέδρου κατά την οποία αποκάλυψε έναν οδικό χάρτη για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια στιγμή, διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για την υποστήριξή του ως προς τον οδικό χάρτη για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στην Γάζα, ένα σχέδιο που απορρίφθηκε από τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Οι «όροι» για την εφαρμογή «κατάπαυσης του πυρός» δεν έχουν μεταβληθεί

Από την πλευρά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι οι «όροι» για την εφαρμογή «κατάπαυσης του πυρός» δεν έχουν μεταβληθεί στο ισραηλινό σχέδιο και περιλαμβάνουν την«καταστροφή» της Χαμάς, την «απελευθέρωση όλων των ομήρων» που κρατούνται στην Λωρίδα της Γάζας, καθώς και την διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ.

Το σχέδιο Μπάιντεν

Σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, η πρώτη φάση του σχεδίου αυτού προβλέπει την εφαρμογή καθολικής κατάπαυσης του πυρός, που θα συνοδεύεται από την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τις «κατοικημένες ζώνες της Γάζας» για διάστημα έξι εβδομάδων.

Ο τερματισμός των μαχών, σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, θα συνοδευθεί από την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, κυρίως των γυναικών και των ασθενών, και την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

«Μία συμφωνία υπάρχει στο τραπέζι» και η ισραηλινή κυβέρνηση «πρέπει να την αρπάξει», δήλωσε ο Γιαΐρ Λαπίντ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, διαβεβαιώνοντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα έχει την υποστήριξή του «για μία συμφωνία για τους ομήρους, αν ο (Ιταμάρ) Μπεν Γκβιρ και ο (Μπεζαλέλ) Σμότριχ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση».

Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και ο Μπεζαλέλ Σμότριχ, οι δύο ακροδεξιοί κυβερνητικοί εταίροι του Νετανιάχου, έχουν μέχρι στιγμής εναντιωθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

Η Χαμάς έκρινε «θετικό» τον οδικό χάρτη που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική