Έντονη ανησυχία προκαλούν στα κατεχόμενα κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για διώξεις σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών. Έχοντας συλλάβει το μεγαλύτερο, ίσως, «ψάρι» στο χώρο της κλοπής γης Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, τον Τουρκοεβραίο Σιμόν Μινστριέλ Αϊκούτ, ενώπιον των Αρχών του κράτους βρίσκονται κι άλλες υποθέσεις. Είναι σαφές πως σιγά-σιγά ξετυλίγεται το νήμα των παράνομων συναλλαγών με παράνομες αγοραπωλησίες, αν και υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες λόγω των δεδομένων, υπάρχουν. Της κατοχής δηλαδή.

Η περίπτωση του Τουρκοεβραίου, θα λύσει κι άλλες υποθέσεις καθώς είναι καλά δικτυωμένος και αφήνει… αποτυπώματα. Ο συγκεκριμένος έχει προβεί σε πολλές αναπτύξεις στα κατεχόμενα, με τις ευλογίες και τις όποιες διευκολύνσεις από το κατοχικό καθεστώς.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός Martin Josef Rikels, ο οποίος δεν παρουσιάσθηκε για κατάθεση στην κυπριακή Αστυνομία, όταν κλήθηκε την περασμένη Τετάρτη, με βάση νέα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης. Ο συγκεκριμένος διαδραμάτιζε ρόλο μεσάζοντα στις αγοραπωλησίες. Έβρισκε, δηλαδή, πελάτες για να αγοράσουν ελληνοκυπριακές περιουσίες. Με την έκδοση εντάλματος ο Γερμανός υπήκοος στην περίπτωση που θα ταξιδεύσει σε ευρωπαϊκή χώρα θα συλληφθεί. Η επιλογή του σήμερα είναι να παραμείνει στα κατεχόμενα, να ταξιδεύει μόνο σε μη ευρωπαϊκό έδαφος ή να παραδοθεί.

Τα κριτήρια της κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την κυβέρνηση έχουν τεθεί κριτήρια και στόχος είναι οι κατασκευαστές, πωλητές, αγοραστές, οι μεσίτες και οι διαφημιστές. Είναι σαφές πως με την κατηγοριοποίηση αυτή καλύπτονται όλοι όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών. Από τα στοιχεία που υπάρχουν προκύπτει ότι μπλεγμένοι είναι Τούρκοι, Τουρκοκύπριοι, Ρώσοι, Ισραηλινοί, Ιρανοί, Βρετανοί και Ευρωπαίοι.

Είναι σαφές πως η διαδικασία έκδοσης και σύλληψης διευκολύνεται όταν ο υπό κατηγορία είναι Ευρωπαίος πολίτης, όπως ο Σιμόν Μινστριέλ Αϊκούτ, ο οποίος έχει και διαβατήριο Πορτογαλίας( πέραν από τουρκικό και ισραηλινό).

 Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε τον τελευταίο χρόνο από τη νέα κυβέρνηση, η οποία και προφανώς θα έπρεπε να είχε αρχίσει προ πολλού. Φαίνεται δε ότι αποδίδει και πέραν από το γεγονός ότι ξεκινούν υποθέσεις κατά σφετεριστών, είναι πρόδηλο ότι το όλο σκηνικό, το οποίο στήνεται προκαλεί πανικό στα κατεχόμενα. Η κατασκευαστική βιομηχανία είναι ισχυρό οικονομικό όπλο στα κατεχόμενα και αποφέρει χρήματα. Με τις εξελίξεις που σημειώνονται, βλέπουν ότι με τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι θα μειωθούν έσοδα ενώ οι προοπτικές θα είναι περιορισμένες. Διαμορφώνεται ένα κλίμα αβεβαιότητας και οι αγοραστές θα γνωρίζουν εφεξής ότι αναλαμβάνουν υψηλό ρίσκο αγοράζοντας ελληνοκυπριακές περιουσίες. Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις από το κατοχικό καθεστώς τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας δεν έχουν αξία.

Η περίκλειστη Αμμόχωστος

Σε σχέση με τις ελληνοκυπριακές περιουσίες, υπάρχει ανησυχία για τους τουρκικούς σχεδιασμούς στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Παρά τις κινήσεις που έγιναν όταν προχώρησε η κατοχική δύναμη και άνοιξε την περίκλειστη περιοχή, δεν υπάρχουν σήμερα ενδείξεις για κάποιες  νέες ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι Τούρκος επιχειρηματίας είχε αγοράσει τέσσερα ξενοδοχεία στα κατεχόμενα, τα οποία ανήκουν σε Ελληνοκύπριους. Όπως είχε αναφερθεί τότε, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία θα ξεκινήσουν εντός της περίκλειστης για το έτος 2025. Έκτοτε δεν δόθηκε συνέχεια, ούτε φαίνεται να καταγράφονται κινήσεις, που δείχνουν ότι γίνεται προετοιμασία για την λειτουργία τεσσάρων ξενοδοχείων. Το γεγονός ότι δεν δόθηκε συνέχεια μπορεί και να μην σημαίνει και τίποτε. Πάντως η ιστοσελίδα που είχε δοθεί τότε για κρατήσεις δεν φαίνεται να λειτουργεί.

Οι επιδόσεις της «επιτροπής»

Σε ό,τι αφορά την λεγόμενη Επιτροπή Ακίνητης περιουσίας, υπήρξε όντως οικονομική ενίσχυση από την Τουρκία με εντολές να επισπεύσει την εξέταση υποθέσεων και θα δίνει αποζημιώσεις, ώστε ελληνοκυπριακές περιουσίες να περάσουν στα χέρια της Τουρκίας. Τα αποτελέσματα, ωστόσο,  δεν είναι τα αναμενόμενα. Από τα κατεχόμενα μεταδίδεται ότι η λεγόμενη Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας (EAΠ) «κατάφερε να εκτουρκίσει μόνο το 1,5% των ελληνοκυπριακών περιουσιών» που βρίσκονται στα κατεχόμενα (giynikgazestesi) «Τα στοιχεία της ΕΑΠ δείχνουν ότι περίπου 23 χιλιάδες στρέμματα ελληνοκυπριακής γης έχουν εκτουρκιστεί μέσω αποζημιώσεων από το 2006. Συνεπώς, το ποσοστό της ελληνοκυπριακής γης που έχει μετατραπεί σε τουρκική μέχρι σήμερα περιορίζεται στο 1,5%. Τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ως αποτέλεσμα των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια 18 ετών, μια έκταση 31 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων έχει εκτουρκιστεί. Η συνολική έκταση της γης που έχει απομείνει από τους Ελληνοκύπριους  εκτιμάται ότι έχει φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα».

Η μάχη με τους σφετεριστές δεν είναι εύκολη. Οι έρευνες που γίνονται φαίνεται, ωστόσο,  ότι αποδίδουν. Εντοπίζονται τα ίχνη τους και όσων οι υποθέσεις τεκμηριώνονται θα διώκονται. Οι σφετεριστές δεχόντουσαν τόσα χρόνια τις διαμαρτυρίες των νόμιμων ιδιοκτητών, τους οποίους θεωρούσαν «ενοχλητικούς». Τώρα έχουν το νόμο και τούτο είναι που τους ανησυχεί περισσότερο.

Με το βλέμμα στο Σεπτέμβριο και την Μαρία… εθελόντρια!

Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό θα γίνουν το Σεπτέμβριο, όταν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, θα υπάρξει προσπάθεια για συναντήσεις. Η παρουσία εκεί όλων των παικτών θα αξιοποιηθεί από τον Γενικό Γραμματέα και τους συνεργάτες του, που εξαρχής είχε διαβλέψει πως το πιο εφικτό σενάριο ήταν να γίνουν κινήσεις το Σεπτέμβριο. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει μια συνάντηση, των τριών ( Γκουτέρες, Χριστοδουλίδη, Τατάρ) ή να προχωρήσουν σε ένα άλλο σχήμα, όπως αυτό του Κραν Μοντανά και της Γενεύης.

Μέχρι τότε, όμως, θα προηγηθούν κάποια γεγονότα, τα οποία προδήλως επηρεάζουν τις εξελίξεις.

Πρώτον, η υποβολή της έκθεσης της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γ.Γ. στο Κυπριακό, Μαρίας, Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ και τι θα περιλαμβάνεται σε αυτήν. Η κ. Ολγκίν, αν και το συμβόλαιο της με τον ΟΗΕ, λήγει την 8η Ιουλίου, θα παραμείνει ατύπως στο Κυπριακό, σχεδιάζοντας προφανώς μαζί με την Γραμματεία στη Νέα Υόρκη, τα όσα θα σχεδιασθούν και προωθηθούν το Σεπτέμβριο.

Δεύτερον, αύριο στο Λονδίνο η κ. Ολγκίν θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, παρόλο που είναι προβλέψιμος και θα πει τα γνωστά. Στα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως για να υπάρξει αποτέλεσμα η συνεννόηση θα πρέπει να γίνει με την Άγκυρα. Βεβαίως αυτά που αναφέρει ο Τατάρ επί της ουσίας δεν διαφέρουν από την πολιτική της Τουρκίας. Η διαφορά είναι πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χειρίζεται το Κυπριακό διπλωματικά σε σχέση με τον άτσαλο τρόπο που λειτουργεί ο εγκάθετος της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ.

Τρίτον,  ο Ιούλιος θεωρείται κρίσιμος μήνας. Όπως και ο Αύγουστος. Είναι και το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στο νησί. Οι εκδηλώσεις στα κατεχόμενα θα έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα, θα είναι παρών ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δεν αποκλείονται… εκπλήξεις. Την ίδια ώρα, φαίνεται πως οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τις κινήσεις στη νεκρή ζώνη, με στόχο την επιβολή τετελεσμένων.

Τέταρτονυπό την παρακολούθηση του τουρκικού ναυτικού ξεκίνησαν εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης (ΑΟΖ) οι εργασίες του ιταλικού σκάφους «Teliri», το οποίο έχει αναλάβει την πόντιση καλωδίων τηλεπικοινωνίας από την Κύπρο προς την Ελλάδα και στη συνέχεια προς την Ιταλία. Σύμφωνα με την αθηναϊκή εφημερίδα «Καθημερινή», το σκάφος, το οποίο αναµένεται να πλεύσει εντός δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ τον Ιούλιο, πλέει στα νοτιοδυτικά της Κύπρου παρακολουθούµενο διακριτικά από την κορβέτα «Bartin» του τουρκικού ναυτικού. Η τουρκική παρουσία σημειώνεται.

Η Λευκωσία, μετά και τη συνάντηση στις Βρυξέλλες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, έχει αρχίσει ασκήσεις επί χάρτου για όλα τα ενδεχόμενα, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης. Όλα τα σενάρια θα συζητηθούν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, που έχει συγκληθεί για την ερχόμενη Παρασκευή.

Φιλελεύθερος