Νέα κίνηση πρόκλησης τετελεσμένων από το κατοχικό καθεστώς το οποίο θέλει να «επισημοποιήσει» την λύση δύο κρατών και με απόφαση της ψευδοβουλής. Κίνηση η οποία προμηνύει για την κυπριακή διπλωματία ένα ακόμα θερμό καλοκαίρι, εάν η πρόθεση Ερχάν Αρικλί υλοποιηθεί, με την απόφαση να λαμβάνεται κατά την 50η επέτειο από την πραγματοποίηση της τουρκικής εισβολής στα κατεχόμενα.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αβρούπα» έγραψε χθες (πηγή ΓΤΠ) ότι ο λεγόμενος «υπουργός μεταφορών» του κατοχικού καθεστώτος, Ερχάν Αρικλί, ετοιμάζεται να καταθέσει στη «βουλή» πρόταση αποδοχής λύσης δύο κρατών. Κίνηση η οποία θα δημιουργήσει μια νέα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό και θα ενισχύσει την αδιάλλακτη τακτική του Ερσίν Τατάρ. Η δημοσιοποίηση της πρόθεσης Αρικλί έρχεται παραμονές της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, με την προσωπική του απεσταλμένη στο Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Μια συνάντηση η οποία θα καταδείξει τις προθέσεις των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά τη συνέχιση των προσπαθειών στο Κυπριακό.

Στο δημοσίευμά της η «Αβρούπα» γράφει πως ο ηγέτης του Κόμματος της Αναγέννησης των εποίκων (YDP), ο οποίος θέλει να στριμώξει την αντιπολίτευση, «η οποία δεν έχει τίποτα να πει στην Τουρκία», εκμεταλλευόμενος αυτή την αδυναμία, θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες στο «κοινοβούλιο» την πρόταση που ετοίμασε για το για  επισημοποίηση της θέσης των «2 κρατών».

«Ο Αρικλί θέλει επίσης να αφαιρέσει την έμφαση στην ομοσπονδιακή λύση από την ιδρυτική διακήρυξη της ΤΔΒΚ και να την αντικαταστήσει με λύση δύο κρατών. Ωστόσο, αυτό απαιτεί συνταγματική τροποποίηση. Αναρωτιέται κανείς τι θα κάνει αυτή τη φορά η αντιπολίτευση, η οποία σήκωσε τα χέρια της με τη μία κατά τη διάρκεια της ανακήρυξης της ΤΔΒΚ, αν η πρόταση για δύο κράτη ψηφιστεί στο κοινοβούλιο», σημειώνει η εφημερίδα.

Θα έχει πάντως ενδιαφέρον η αντίδραση των άλλων πολιτικών δυνάμεων στα κατεχόμενα, όπως το Κόμμα Εθνικής Ενότητας το οποίο ως «κυβερνών» ακολουθεί πιστά τις εντολές και οδηγίες της Άγκυρας και ενστερνίζεται την πολιτική Τατάρ στο Κυπριακό. Από την άλλη μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει η στάση του αριστερού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, το οποίο ως «αντιπολίτευση» δηλώνει ότι παραμένει πιστό στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ενώ την ίδια ώρα ασκεί κριτικής προς τον Ερσίν Τατάρ για τις τακτικές που ακολουθεί στο Κυπριακό.

Ο Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με την «Κίπρις», υποστήριξε (πηγή ΓΤΠ) σε μια ακόμα δημόσια τοποθέτηση του για το Κυπριακό πως «η ‘τδβΚ’ είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα» και επανέλαβε εκ νέου τη θέση πως αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο το ψευδοκράτος «θα πρέπει να αποτελεί μέρος της συμφωνίας αυτής». Σύμφωνα με τον Τατάρ «αν και υπάρχουν κάποια προβλήματα στο σημείο της αναγνώρισης, όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι υπάρχουν δύο χωριστά κράτη, δύο λαοί και δύο χωριστές δημοκρατίες στην Κύπρο, και η πραγματικότητα της ΤΔΒΚ είναι μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα».

Υπενθυμίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα εορταστεί η 50ή επέτειος της «ειρηνευτικής επιχείρησης», όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή, ο Τατάρ είπε ότι η 20ή Ιουλίου είναι πολύ σημαντική για τον τουρκοκυπριακό «λαό» και υποστήριξε «ότι η ΤΔΒΚ είναι μια πραγματικότητα αποδεκτή σε όλο τον κόσμο». Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων υποστήριξε επίσης ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν εμπάργκο και απομονώσεις που επιβάλλονται στον τουρκοκυπριακό λαό μέσω μιας σειράς διεθνών ιντρίγκων».

 Στη συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον πρώην ειδικό σύμβουλο του ΓΓ ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Τατάρ είχε αναφέρει πως στη «νέα πολιτική» για την επίλυση του Κυπριακού και επανέλαβε τη γνωστή του θέση ότι «οι νέες και επίσημες διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος». Ο Τατάρ υποστήριξε εκ νέου ότι δεν έχουν οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα οι συνομιλίες για λύση στη βάση της ομοσπονδίας που συνεχίστηκαν για χρόνια και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες για ομοσπονδιακή λύση έχουν εξαντληθεί και ότι δεν πρόκειται να επαναρχίσουν.

Εξάλλου μιλώντας στην τουρκική Σαμπάχ (πηγή ΓΤΠ) ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αυστραλία και παραδέχθηκε (όπως είχε γράψει από την αρχή και ο Φ) ότι κατάφερε να πραγματοποιήσει το ταξίδι ελέω διπλωματικού διαβατηρίου που του παραχώρησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Κίνηση που τον βοήθησε στο να ξεπεράσει το εμπόδιο της άρνησης της Αυστραλίας να του εκδώσει βίζα για να πάει ως «πρόεδρος». Ανέφερε ότι του προτάθηκε «τουριστική βίζα» αλλά το αρνήθηκε γιατί δεν το «επέτρεπαν τα καθήκοντά του».

Φιλελεύθερος