ΜΕ την Αίγυπτο οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι διαχρονικές, παραδοσιακές αλλά και στρατηγικές. Οι σχέσεις αυτές στηρίζονται ασφαλώς στα κοινά συμφέροντα, αν και μπορεί να υπάρχουν και διαφορετικά. Στηρίζονται πρωτίστως, όμως, στην ειλικρίνεια και τη διαφάνεια.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου στο Κάιρο, έδωσε την ευκαιρία να τεθούν μια σειρά ζητήματα, που αφορούν τις διμερείς σχέσεις αλλά ταυτόχρονα και συζητηθούν και θέματα, τα οποία συνδέονται με τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Ιδιαίτερα τώρα με τον πόλεμο στη Γάζα.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου δεν είναι τωρινή. Είναι δε προφανές ότι η κοινή προσπάθεια είναι η εμβάθυνσή της αλλά και διεύρυνσή της. Σημαντικό από τις συνομιλίες του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα είναι η δρομολόγηση σύγκλησης μιας κοινής ανώτερης επιτροπής σε προεδρικό επίπεδο. Τούτο σημαίνει συνέχεια στις συζητήσεις αλλά και καθορισμό επόμενων βημάτων διά αποφάσεων στο υψηλότερο επίπεδο.

ΜΕ την Αίγυπτο συζητούνται τα ενεργειακά. Είναι πάντα ψηλά στην ατζέντα. «Η μεταφορά φυσικού αερίου από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου στην Αίγυπτο, για υγροποίηση, παραμένει η κύρια επιλογή ανάπτυξης για τις εμπλεκόμενες εταιρείες», είπε στις δηλώσεις του από το Κάιρο ο κ. Κόμπος.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία αποτελεί την Πύλη της Αιγύπτου για ενίσχυση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τούτο έγινε σε δύσκολες στιγμές για την  Αίγυπτο, γίνεται και τώρα. Κι αυτό το εκτιμούν στο Κάιρο. Την ίδια ώρα, η Κύπρος έχει ένα σταθερό, ισχυρό υποστηρικτή στο πεδίο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι η Αίγυπτος κατά κύριο λόγο, όπως κι άλλες χώρες, παρεμβαίνουν αποφασιστικά για να αποτραπούν τουρκικές κινήσεις αναβάθμισης της αποσχιστικής οντότητας, του κατοχικού καθεστώτος.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ και Κύπρος στηρίζουν τη συνεργασία τους στην ειλικρίνεια και τη διαφάνεια. Κι εκεί που ενδεχομένως να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, τούτες αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Πρωτίστως δεν επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών.

ΟΙ συνεργασίες με κράτη της περιοχής, σε διμερές επίπεδο αλλά και σε τριμερές ( με τη συμμετοχή της Ελλάδος), στοχεύουν στη δημιουργία ενός σταθεροποιητικού άξονα. Όσα κράτη υποστηρίζουν τη διεθνή νομιμότητα, λειτουργούν στη βάση αυτή μπορούν να έχουν ρόλο και λόγο. Οι προσπάθειες είναι να υπάρξει ομαλοποίηση. Κι αυτό μπορεί να γίνει συλλογικά και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι συζητήσεις μεταξύ Καίρου και Λευκωσίας.

Φιλελεύθερος