ΚΥΠΡΙΑΚΟ – Τζάκ Στρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ βίος και πολιτεία

ΚΥΠΡΙΑΚΟ – Τζάκ Στρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ βίος και πολιτεία

Γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Να θυμίσουμε ποια είναι τα δύο αυτά πρόσωπα,  Τζάκ Στρο και Αλεξάντερ Ντάουνερ, τα οποία πρόσφατα …επανήλθαν  συντονισμένα, να μας «λύσουν» το Κυπριακό. Και τα οποία  υπηρέτησαν και υπηρετούν  αρκετά καλά τα τουρκικά συμφέροντα.  Όσο αυτοί επανέρχονται τόσο και εμείς θα υπενθυμίζουμε το βίο και πολιτεία τους. 

Επανέρχομαι λοιπόν μετά το σύντομο παραπολιτικό μου  σχόλιο στην ιστοσελίδα της «Σημερινής» 5/6/24 «Τζακ Στρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, τους έβγαλαν σεργιάνι!!!»

https://simerini.sigmalive.com/article/2024/6/5/tzak-stro-alexanter-ntaouner-tous-ebgalan-sergiani/ 

Lord Jack Straw – Βρετανός Σοσιαλιστής ΥΠΕΞ 2001    2006

Ο τιμηθείς για τις υπηρεσίες του από το τουρκικό κράτος και το παράνομο καθεστώς στα κατεχόμενα,  Βρετανός Σοσιαλιστής Υπουργός των Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας (Φόρειν Όφις) επί «Σχεδίου Ανάν» (βλέπε Σερ Ντέιβιντ Χάνει/Φόρειν ΄Οφις) Τζάκ Στρο,   μετέπειτα Λόρδος Στρο, δήλωσε τα εξής σε συγκέντρωση σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων το Φεβρουάριο 2006. Έγραψε η τουρκική εφημερίδα στο Λονδίνο «Λόντρα Γκαζέτ» 22 Φεβρουαρίου 2006:

«Αν με ρωτούσατε ποιος είναι ο μεγαλύτερός μου εκνευρισμός (μετά την αποχώρησή μου από το Φόρεϊν Όφις) είναι ότι στις 26 Απριλίου 2004, ενόψει της απόφασης υπέρ του σχεδίου επανένωσης της Κύπρου στον Βορρά και την απόρριψή του από τον Νότο, αποφασίσαμε ομόφωνα να πάρουμε τα μέτρα εκείνα που να τερματίζουν την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Και παρ’ όλες τις συνεχείς αποφασιστικές προσπάθειες του Πρωθυπουργού …ο τερματισμός της απομόνωσης δεν έγινε κατορθωτός… Η βρετανική κυβέρνηση γνωρίζει τον εκνευρισμό των Τουρκοκυπρίων».

Και επανέλαβε την υπόσχεσή του ότι θα έκαναν ό,τι μπορούσαν, για να κάνουν σίγουρο ότι οι υποσχέσεις θα κρατηθούν κατά γράμμα αλλά και σε πνεύμα.

Δύο μέρες, λοιπόν, μετά το δημοψήφισμα στην Κύπρο της 24ης Απριλίου 2004, έγινε σύσκεψη ομολόγησε ο Στρο στο Φόρεϊν Όφις και αποφάσισαν εκδικητικά να προωθήσουν το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα μέσω της Ε.Ε δηλαδή την αναγνώριση!

Αλλά πρέπει να πάμε πίσω και στις 2 Ιουλίου 2004. Λίγες μόνο εβδομάδες μετά το ΟΧΙ μας (24.4.2004 απορρίπτοντας το «Σχέδιο (τους) Ανάν»). Να δούμε τι έγραψε η ηλεκτρονική «Independent» με τίτλο « Ο Στρο υπόσχεται να βοηθήσει να τερματιστεί η απομόνωση της Βόρειας Κύπρου».  Ο Στρο,  ως Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, συναντήθηκε με τον λεγόμενο τότε πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του είπε έγραψε η εφημερίδα:  «Διαβεβαιώνω τους Τουρκοκυπρίους της Βρετανίας για τη δέσμευσή μου να βοηθήσω να υλοποιηθεί η ευρωπαϊκή πολιτική για τερματισμό της οικονομικής απομόνωσης, και να φέρουμε τους Τουρκοκυπρίους πιο κοντά στην ΕΕ, για να απολαμβάνουν όλοι οι Κύπριοι τα οφέλη της ευρωπαϊκής συμμετοχής σε ειρήνη και ευημερία». Δηλαδή ενόσω υπηρετούσε ως ΥΠΕΞ της «εγγυήτριας» Βρετανίας…

Στις 22 Νοεμβρίου 2011, ο Τζακ Στρο, βραβεύθηκε στο Λονδίνο από τον Τούρκο ΥΠΕΞ  Αχμέτ Νταβούτογλου, σε τελετή απονομής βραβείων στους πλέον επιτυχημένους Τούρκους επιχειρηματίες «Most Successful Turks».

«Δεν είναι μόνο ο πλέον υποστηρικτικός Βρετανός, είναι ο μεγαλύτερος εθελοντής Τούρκος, ο Τζακ Στρο», δήλωσε ο Νταβούτογλου.

https://www.mfa.gov.tr/the-speech-delivered-by-h_e_-ahmet-davutoglu_-minister-of-foreign-affairs-of-the-republic-of-turkey-at-the-_most-successful-turk.en.mfa 

«Ο ένας ξεφτιλισμένος βραβεύει και ο άλλος ξεφτιλισμένος παίρνει το βραβείο» 

Φώτο – Ιστοσελίδα «Ινφογνώμων» 13 Οκτωβρίου 2017

 

 

«Ο ψευδοϋπουργός του ψευδοκράτους των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου, Tahsin Ertuğruloğlu, βραβεύει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Jack Straw.
Φτου σας ξεφτιλισμένοι, κυρίως ο δεύτερος». Αναρτήθηκε από Σάββα Καλεντερίδη.

Τζάκ Στρο 2012 τιμήθηκε ξανά από την τουρκική κυβέρνηση

Φωτογραφία της εφημερίδας Lancashire telegraph.co.uk 23.l0.2012 

 

 

Στις 23 Οκτωβρίου 2012 η Lancashire Telegraph έγραψε  ότι ο Τζάκ Στρο πήγε στην Τουρκία για να τιμηθεί (ξανά!) με την μεγαλύτερη τιμή που προσφέρει η Τουρκία σε  ιδιώτες πέραν αρχηγών κρατών.  Η μεγαλύτερη τιμή  σε « ένα πολιτικό που προσεγγίζει τον ισλαμικό κόσμο και τις μουσουλμανικές κοινωνίες με ειλικρίνεια και φιλία».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Α. Γκιούλ (A.Gul) κατά την τελετή επαίνεσε τον Τζακ Στρο ως  «φίλο της Τουρκίας και του τουρκικού λαού» τονίζοντας τις προσπάθειές του για να γίνει η  Τουρκία μέλος της ΕΕ και για την υποστήριξή του στην υπόθεση των Τουρκο-κυπρίων.  

https://www.lancashiretelegraph.co.uk/news/10002130.blackburn-mp-jack-straw-honoured-turkish-government/

Στις 15 Απριλίου 2011 ο Τζάκ Στρο πληρώθηκε £2,000 (από την Τουρκία) για συμμετοχή σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη στις 24.3.2011, παρευρέθηκε μετά της συζύγου  του. . Όλα τα έξοδα, διαμονής και φαγητού πληρωμένα από την τουρκική κυβέρνηση, ανέρχονταν σε £2,910. Δήλωση του ιδίου στο Commons Register of Financial Interests, 3.5.2011. 

https://publications.parliament.uk/pa/cm/cmregmem/120305/straw_rt-hon-jack.htm

Στις 7/9/23 με ανάρτησή της η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου απάντησε σε ένα άλλο φιλοτουρκικό άρθρο του στο «Politico» και έγραψε  : 

«Ο Jack Straw έδειξε για άλλη μια φορά ότι παραμένει παγωμένος στο χρόνο με το πρόσφατο άρθρο του στο Politico. Το άρθρο του στερείται ουσίας και αγνοεί την ιστορική πραγματικότητα, το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις της Συνθήκης του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Κύπρο. Επιπλέον, οι εισηγήσεις του θα οδηγούσαν σε όμηρο της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, μια χώρα που κατέχει παράνομα το ένα τρίτο του εδάφους της.

Δυστυχώς όμως, το άρθρο του δεν αποτελεί έκπληξη. Οι στενοί δεσμοί του με την Τουρκία είναι γνωστοί και περιλαμβάνουν την εγγραφή του πάνω από £27.000  από συμφέροντα που σχετίζονται με την Τουρκία τα τελευταία του χρόνια  ως βουλευτής. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πολιτική καριέρα του Στρο τελείωσε με ένα σκάνδαλο cash for access. Ενώ έλαβε άδεια από τον κοινοβουλευτικό επίτροπο για τα πρότυπα, η OfCom είπε κατά την άποψή τους ότι επιδίωξε να εκμεταλλευτεί.» 

https://x.com/ukcypriotfed/status/1699808326635155862?s=46&t=8BBVGBeQrWa1lv99LKqt3g 

Το δημοσίευμα της «Λόντρα Γκαζέτ» πρώτη σελίδα 

Και έτσι συνεχίζεται ο βίος και πολιτεία του Τζάκ Στρο.  Βλέπε «Ή δεν υπάρχουν οι 50 βουλευτές ή είναι θρασύδειλα ανθρωπάκια…» απάντηση στο δημοσίευμα της «Independent» 30.5.2024 για τη νέα προσπάθεια του Τζάκ Στρο να προωθήσει αναγνώριση των κατεχομένων και απευθείας πτήσεις από ΗΒ…

https://simerini.sigmalive.com/article/2024/6/6/e-den-uparkhoun-oi-50-bouleutes-e-einai-thrasudeila-anthropakia-energeia-tou-poulemenou-tzak-stro-kai-tou-philotourkou-ian-ntankan-smith/ 

Alexander Downer – Λομπίστας της Τουρκίας 

Και νάσου συντονισμένα και ο Αυστραλός Αλεξάντερ Ντάουνερ έτρεξε από την Αυστραλία (!) να επισκεφθεί τα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, παράλληλα με το δημοσίευμα της «Independent» για απευθείας… πτήσεις! 

Επιβεβαιώνεται από την εφημερίδα «Πολίτης» (1.6.2024) ότι ο Ντάουνερ είναι έμμισθος λομπίστας της Τουρκίας για το Κυπριακό και σε άλλα θέματα.  Είδε τον Ε. Τατάρ και είπε ότι χρειάζονται…νέες ιδέες για το Κυπριακό!

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιουλίου 2008 ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ Ban Ki-moon είχε διορίσει  τον πρώην ΥΠΕΞ της Αυστραλίας Αλεξάντερ Ντάουνερ  ως Ειδικό Σύμβουλο για το Κυπριακό. Τελικά το Φεβρουάριο του 2014 παραιτήθηκε   και ανέλαβε Υπ. Αρμοστής της Αυστραλίας στο Λονδίνο.  

Συνάντηση Ντάουνερ/Τατάρ 

«Ο μεσολαβητής που είναι πράκτορας!»

Αξίζει να αναφέρω ότι από τις 23 Νοεμβρίου 2009 είχε γράψει στο «Βήμα» της Κυριακής στην Αθήνα ο Αγγ. Αθανασόπουλος,  με τίτλο « Ο μεσολαβητής που είναι πράκτορας!» και ότι « Ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ εργάζεται για βρετανική εταιρεία κατασκοπείας…» 

Τα χρόνια του ως ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό, καλύπτονται από ακραίο φιλοτουρκισμό και παρόλο που και η Βουλή των Αντιπροσώπων το Φεβρουάριο του 2013 εξέδωσε ψήφισμα εναντίον του για «μεροληπτική θέση, επιζήμιες δηλώσεις και ενέργειες»,   ο πρώην  Ύπ. Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, Αχιλλέας Αντωνιάδης το 2013 έγραψε  με παραδείγματα για τον  φιλοτουρκισμό  και ήταν ο λάθος άνθρωπος για τη θέση εκείνη, και παρόλο ότι αποκαλύφθηκε και  έγγραφο του ΟΗΕ για τις ενέργειες του,  διατηρήθηκε στη θέση του μέχρι το 2014. Όταν αντικαταστάθηκε από άλλο «όμοιό» του τον διαβόητο  Νορβηγό Εσπεν Μπαρθ Άιντα και βρέθηκε Υπ. Αρμοστής στο Λονδίνο! 

Για τον Α. Ντάουνερ έγραψε και η γνωστή δημοσιογράφος Helena Smith  στις 22 Φεβρουαρίου  2010 με τίτλο « Greek Cypriot’ anger at ‘biased’ Downer» στην “Sydney Morning Herald”. 

https://www.smh.com.au/world/greek-cypriots-anger-at-biased-downer-20100221-onzm.html 

“Cyprus Parliament rebukes Downer” 3.2.2013 

http://www.heraldsun.com.au/news/breaking-news/cyprus-parliament-rebukes-downer/story-e6frf7jx-1226261428838

«Downer is definitely the wrong man for the job» – by Achilleas Antoniades – Cyprus Mail – June 2, 2013

https://archive.cyprus-mail.com/2013/06/02/downer-is-definitely-the-wrong-man-for-the-job/ 

«Κεραυνοί» κομμάτων κατά Ντάουνερ για το έγγραφο του ΟΗΕ 17.5.2013 

https://www.sigmalive.com/news/politics/45735/keravnoi-kommaton-kata-ntaouner-gia-to-eggrafo-tou-oie 

Την 1.4.2018 ο συνάδελφος Μάριος Πούλλαδος με τίτλο « Βρετανική πλεκτάνη Ντάουνερ κατά Τραμπ» έγραψε αποκαλυπτικά στοιχεία για τη σχέση του με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες μέσω της εταιρίας Hakluyt… 

Μεταξύ  άλλων: «Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις μέρες και τα έργα του πρώην Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ; Ο Αυστραλός διπλωμάτης, που υπήρξε κατά πολλούς αγωγός της αγγλικής διπλωματίας στο νησί, ήταν αυτός μας κληροδότησε τις παραχωρήσεις των διαπραγματεύσεων Χριστόφια-Ταλάτ, υπό τη μορφή εγγράφου «συγκλίσεων», μεταξύ των δύο πλευρών…»

https://simerini.sigmalive.com/article/2018/4/1/bretanike-plektane-ntaouner-kata-tramp/ 

Ως συνήθως για το Κυπριακό, να μην ξεχνιόμαστε, όλα ξεκινούν από το Λονδίνο…

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος 

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 16/6/2024

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube