REAL TIME |

Εκδόσεις Ινφογνώμων 27 Ιουνίου 2024

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ινφογνώμων το βιβλίο των Ουίλλιαμ Μάλλινσον και Ζόραν Ρίστιτς: Η απειλή της γεωπολιτικής για τις διεθνείς σχέσεις

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ινφογνώμων το βιβλίο των Ουίλλιαμ Μάλλινσον και Ζόραν Ρίστιτς: Η απειλή της γεωπολιτικής για τις διεθνείς σχέσεις

Η εμμονή με την καρδιά της γης

Η γεωπολιτική, τόσο στη θεωρία όσο και στην εφαρμογή της μέσω της γεωστρατηγικής, αποτελεί αμφιλεγόμενο τομέα των διεθνών σχέσεων. Παρόλο που η πρακτική της απόκτησης πόρων είναι εξίσου αρχαία με την ανθρωπότητα, ο όρος καταξιώθηκε με τις αποικιοκρατικές πολιτικές των μεγάλων δυνάμεων στη διάρκεια του δεκάτου ενάτου αιώνα, χρησιμοποιήθηκε για τη δικαιολόγηση παγκοσμίων πολέμων, περιέπεσε σε αχρησία, αλλά ‘μεταφέρθηκε στην Αμερική’ απ’ όπου επανεξήχθη στην Ευρώπη από το συνάφι του Χένρι Κίσιντζερ, μετά τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο. Σήμερα ο όρος χρησιμοποιείται ασυνείδητα από πολιτικούς εμμονικούς με την ισχύ, συχνά για την δικαιολόγηση του πολέμου. Το παρόν βιβλίο καταρρίπτει το απλοϊκό σκεπτικό της γεωπολιτικής και προτείνει την αντικατάστασή της με την μέθοδο της «γεωιστορίας» εκ μέρους των συγγραφέων, μέθοδο που εδράζεται στην παραδοχή ότι στη βάση οποιασδήποτε ανάλυσης και αξιολόγησης των διεθνών πραγμάτων έγκεινται τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

Βιογραφικά συγγραφέων:

Ο Ουίλλιαμ Μάλλινσον είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του Journal of Balkan and Near Eastern Studies. Είναι πρώην μέλος του Διπλωματικού Σώματος της Αυτού Μεγαλειότητος, από το οποίο αποχώρησε για να λάβει το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Διεθνούς Ιστορίας του London School of Economics and Political Science. Μετά από μια περίοδο ως Διευθυντής Ευρωπαϊκών Δημοσίων Υποθέσεων στα ευρωπαϊκά κεντρικά γραφεία του ΙΤΤ στις Βρυξέλλες, έστρεψε την προσοχή του στον ακαδημαϊκό κόσμο, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην εγκαθίδρυση του πρώτου πτυχίου Δημοσίων Σχέσεων της Μεγάλης Βρετανίας. Από το 1994, όταν και έλαβε υποτροφία από την Ελληνική Κυβέρνηση, μελετάει εξονυχιστικά τα αρχεία του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Άμυνας, του Γραφείου του Πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τη γενικότερη κατηγορία των Αγγλοελληνικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, στον Ψυχρό Πόλεμο. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων στον τύπο, έχει παραχωρήσει συνεντεύξεις στο BBC, το Russia Today και το Russia Channel One και έχει μιλήσει σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων. Έχει διατελέσει εταιρικός σύμβουλος και είναι επισκέπτης λέκτορας στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, με ειδίκευση σε θέματα Μεγάλης Βρετανίας και Ρωσίας/Σοβιετικής Ένωσης. Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα Public Lies and Private Truths (2000), Portrait of an Ambassador (1998), Cyprus: A Modern History (2005, 2009, 2010, 2012), Partition through Foreign Aggression (2010), Cyprus: Diplomatic History and the Clash of Theory in International Relations (2010), The FCO, Hegemonolingualism, and the End of Britain’s Freedom (2014, 2016) και Guicciardini, Geopolitics and History (2021).

Ο Ζόραν Ρίστιτς είναι σύμβουλος πολιτικού και οικονομικού ρίσκου και συνεργάτης ερευνητής του International Security Forum στην Κύπρο. Είναι απόφοιτος του King’s College του Λονδίνου, όπου ειδικεύτηκε στην πολιτική οικονομία των πολέμων και των συγκρούσεων, τη διασταύρωση πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων και την εισβολή στο Ιράκ. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο London School of Economics and Political Science, όπου ασχολήθηκε με τους προσδιοριστικούς παράγοντες των άμεσων ξένων επενδύσεων, την εταιρική διακυβέρνηση και τους προσδιοριστικούς παράγοντες και τα ρίσκα των επενδύσεων στις ζώνες συγκρούσεων. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνεται το “The Balkans: Geopolitics on a Small Scale” στο South Slav Journal (2010).

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube