Τις εξαγωγές άνθρακα στο Ισραήλ αναστέλλει η Κολομβία λόγω του πολέμου στη Γάζα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Γκουστάβο Πέτρο, σύμφωνα με το Associated Press.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Κολομβίας, οι εξαγωγές άνθρακα στο Ισραήλ θα αρχίσουν εκ νέου μόνο «όταν σταματήσει η γενοκτονία» στη Γάζα.

Δημοσίευσε επίσης σχέδιο διατάγματος, βάσει του οποίου οι εξαγωγές άνθρακα θα επαναληφθούν μόνο εάν το Ισραήλ συμμορφωθεί με την πρόσφατη εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου, αποσύροντας τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ εισάγει περισσότερο από το 50% του άνθρακα του από την Κολομβία

Σύμφωνα με τη στατιστική αρχή της Κολομβίας, οι εξαγωγές άνθρακα στο Ισραήλ ξεπέρασαν τα 320 εκατ. δολ. τους πρώτους οκτώ μήνες του περασμένου έτους. Συνολικά, οι εξαγωγές άνθρακα απέφεραν στην Κολομβία πάνω από 9 δισ. δολ. το 2023.

Το Ισραήλ εισάγει περισσότερο από το 50% του άνθρακα του από την Κολομβία, σύμφωνα με το American Journal for Transportation, και χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος του για να τροφοδοτήσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής του.

Ο Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος εξελέγη στην εξουσία το 2022 και έγινε ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας, διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ τον Μάιο.

Ναυτεμπορική