Στο πρώτο debate για τις προεδρικές εκλογές του 2024, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν  είχε το είδος της απόδοσης που πολλοί υποστηρικτές του φοβούνταν. Εμφανίστηκε χωρίς σθένος και μαχητικότητα και με αρκετές ασάφειες, που μαρτυρούσαν το προχωρημένο της ηλικίας του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την άλλη κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του σε μια εκπομπή 90 λεπτών που ήταν γεμάτη προσβολές και μεγάλες αντιθέσεις πολιτικής.

Τα κύρια σημεία

  • Ο Τραμπ απέφευγε να δώσει άμεσες απαντήσεις στα ερωτήματα που του τέθηκαν, διατηρώντας σχετική πειθαρχία, ενώ ο Μπάιντεν κατά καιρούς φαινόταν να χάνει τον ειρμό και τα λόγια του, εντείνοντας τις ανησυχίες για την ηλικία του.
  • Δεχόμενος ερωτήσεις για την καταδίκη του για κακούργημα, ο Τραμπ προσπάθησε να στρέψει την προσοχή στον Χάντερ Μπάιντεν, τον γιο του προέδρου.
  • Ο Τραμπ φάνηκε να δεσμεύεται να επιτρέψει να παραμείνει διαθέσιμο το χάπι για την άμβλωση, παρά την αντίθεσή του σε αυτή. Ο Μπάιντεν είπε ότι υποστηρίζει το πλαίσιο Roe v. Wade, το οποίο προστάτευε το δικαίωμα στην άμβλωση μέχρι να ανατραπεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.
  • Οι δύο υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Τραμπ να κατηγορεί τον Μπάιντεν για την εισβολή της Ρωσίας και να επικρίνει το ποσό της βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ.
  • Ο Τραμπ είπε ότι εάν επανεκλεγεί θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Έβαν Γκέρσκοβιτς, δημοσιογράφου της WSJ που έχει τεθεί υπό κράτηση στη Ρωσία με κατηγορίες για κατασκοπεία.
  • Αντιπαράθεση και στο μέτωπο της οικονομίας, με το θέμα του πληθωρισμού και της ακρίβειας να κυριαρχεί.
  • Στο μεταναστευτικό είχαμε ίσως την πιο σφοδρή αντιπαράθεση και τις πιο ξεκάθαρες διαφορές ιδεολογίας.

Η γκάφα με το Medicare

«Οι δύο άνδρες έχουν μόλις λίγα χρόνια διαφορά ηλικίας, αλλά ο Μπάιντεν φαινόταν πολύ μεγαλύτερος κατά τη διάρκεια μιας εξαντλητικής βραδιάς μπροστά σε ένα αρκετά μεγάλο τηλεοπτικό κοινό», σχολίασε η WSJ.

Η συζήτηση του Μπάιντεν και του Τραμπ ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε σε στούντιο χωρίς ζωντανό ακροατήριο από το 1960.

Ο νυν πρόεδρος υπέπεσε μεταξύ άλλων σε γκάφες. Καθώς απαντούσε σε μια ερώτηση για το εθνικό χρέος και άρχισε να μιλά για την πολιτική υγείας, τραύλισε και φάνηκε να χάνει τη σκέψη του στο τέλος της απάντησής του.

«Να βεβαιωθούμε ότι είμαστε σε θέση να κάνουμε κάθε μοναχικό άτομο επιλέξιμο για αυτό που μπόρεσα να κάνω με τον Covid. Με συγχωρείτε, να ασχολούμαστε με όλα όσα έχουμε να κάνουμε», είπε ο Μπάιντεν. «Κοιτάξτε, αν τελικά νικήσουμε το Medicare».

Ο Τραμπ απάντησε: «Λοιπόν, έχει δίκιο. Νίκησε το Medicare. Το χτύπησε μέχρι θανάτου».

Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του τις ημέρες που προηγήθηκαν του debate είχαν διατυπώσει αβάσιμες κατηγορίες ότι ο Μπάιντεν, 81 ετών, θα έβγαινε στη σκηνή με χημικές ουσίες που ενισχύουν την απόδοσή του. Ήταν ένας ισχυρισμός που είχε κάνει ο 78χρονος Τραμπ για τον αντίπαλό του και το 2020.

Η ηλικία είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς ψηφοφόρους και ο σημερινός πρόεδρος είναι το γηραιότερο άτομο που υπηρέτησε στη θέση. Ο Τραμπ, εάν εκλεγεί, θα είναι έτοιμος να διεκδικήσει αυτό το ρεκόρ κοντά στο τέλος της νέας θητείας του.

REUTERS/Brian Snyder
REUTERS/Brian Snyder

Οι προσωπικές επιθέσεις

Αλλά ο τέως πρόεδρος, σε αντίθεση με τον νυν, παρέμεινε σταθερός καθόλη τη διάρκεια του debate. Προσπάθησε επίσης να επισημάνει τα τραύλισμα του Μπάιντεν, μετά από μια περιστροφική απάντηση σε μια ερώτηση σχετικά με τη μετανάστευση.

«Πραγματικά δεν ξέρω τι είπε στο τέλος αυτής της πρότασης», είπε ο Τραμπ. «Δεν νομίζω ότι ξέρει τι είπε». Ερωτηθείς για το θέμα της ηλικίας, ο Μπάιντεν, σχολίασε: «Αυτός ο τύπος είναι τρία χρόνια νεότερος και πολύ λιγότερο ικανός».

Αν υπήρχε κάποια αβεβαιότητα, η συζήτηση κατέστησε σαφές ότι κανένας από τους δύο δεν έχει κανένα σεβασμό για τον άλλο. Καθώς ανέβηκαν στη σκηνή, κανένας άνδρας δεν ήταν πρόθυμος για χειραψία.

Ο Μπάιντεν αμφισβήτησε τον Τραμπ για αναφορές ότι αποκάλεσε τους Αμερικανούς που πέθαναν στον πόλεμο «χαμένους» και «κορόιδα». Αναφερόμενος στον γιο του, τον αείμνηστο Μπο Μπάιντεν, αξιωματικό του στρατού, ο Μπάιντεν είπε: «Ο γιος μου δεν ήταν χαμένος. Δεν είναι κορόιδο. Εσύ είσαι το κορόιδο. Είσαι ο χαμένος».

Ο Τραμπ υποστήριξε ξανά ότι δεν έκανε ποτέ αυτά τα σχόλια. Ο επικεφαλής του προσωπικού του εκείνη την εποχή είχε επιβεβαιώσει ότι χρησιμοποίησε αυτές τις υποτιμητικές λέξεις.

Ο πρώην πρόεδρος είπε επίσης ότι ο Μπάιντεν δεν είναι κατάλληλος για το αξίωμα. «Δεν είναι εξοπλισμένος για να είναι πρόεδρος», είπε ο Τραμπ. «Η προεδρία του, χωρίς αμφιβολία, ήταν η χειρότερη προεδρία στην ιστορία της χώρας μας. Δεν χρειάζεται να κάνουμε μια συζήτηση για αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα για συζήτηση».

Ο Μπάιντεν προσπάθησε να τονίσει τις νομικές περιπέτειες του Τραμπ και τα πιθανά μελλοντικά νομικά ζητήματα και σχολίασε ότι ο τρεις φορές παντρεμένος άνδρας έχει την «ηθική μιας γάτας του δρόμου».

Η αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό

Στο πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ του 2024 ο Τραμπ επανέλαβε τους ισχυρισμούς του για τους παράτυπους μετανάστες, αποκαλώντας τους εγκληματίες και λέγοντας ότι ψυχιατρεία και φυλακές αδειάζουν σε ξένες χώρες «για να έρθουν οι άνθρωποι εδώ».

Κατηγόρησε επίσης τον Μπάιντεν ότι υποστηρίζει τα ανοιχτά σύνορα. «Θα ήθελα πολύ να τον ρωτήσω: γιατί επέτρεψε σε εκατομμύρια ανθρώπους να έρθουν εδώ από φυλακές, φυλακές και ψυχιατρικά ιδρύματα να έρθουν στη χώρα μας και να καταστρέψουν τη χώρα μας», είπε ο Τραμπ.«Αυτοί οι δολοφόνοι έρχονται στη χώρα μας. Βιάζουν και σκοτώνουν γυναίκες. Είναι τρομερό πράγμα», είπε.

Ο Μπάιντεν απάντησε: «Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτά που είπε. Για άλλη μια φορά, υπερβάλλει. Λέει ψέματα».

«Όταν ήταν πρόεδρος, έπαιρνε, χώριζε τα μωρά από τις μητέρες τους, τα έβαζε σε κλουβιά, φροντίζοντας να χωριστούν οι οικογένειες», είπε ο Μπάιντεν. «Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος».

Σημείωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου, μετά από παρότρυνση του Τραμπ, ακύρωσαν ένα σαρωτικό νομοσχέδιο που θα ενίσχυε την ασφάλεια των συνόρων και θα είχε ανανεώσει τις μεταναστευτικές πολιτικές. Ο Τραμπ το έκανε αυτό, είπε, επειδή ήθελε να κάνει τη μετανάστευση θέμα εκστρατείας αντί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στα νότια σύνορα.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι οι συνοριακές διελεύσεις έχουν ξεκάθαρα πτωτική τάση τους τελευταίους μήνες.

REUTERS/Quetzalli Nicte-Ha

Ομαλή προσγείωση της οικονομίας και ακρίβεια

Η οικονομία συνήθως καταγράφεται από το μεγαλύτερο μερίδιο των ψηφοφόρων όταν ερωτώνται από δημοσκόπους ποια είναι τα κορυφαία τους θέματα σε αυτήν την προεδρική κούρσα. Ο Τραμπ μίλησε για το τρέχον περιβάλλον, ενώ ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι τα πράγματα εξελίσσονται θετικά, παρόλο που μένει να γίνει περισσότερη δουλειά.

Ο Τραμπ προσπάθησε να δώσει έμφαση στο θέμα του πληθωρισμού, ο οποίος έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, αλλά παραμένει ιδιαίτερα οδυνηρός για τους Αμερικανούς με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. «Ο πληθωρισμός σκοτώνει τη χώρα μας», είπε.

Ο νυν πρόεδρος επεσήμανε τη χαμηλή ανεργία και το εύρωστο χρηματιστήριο. Οι οικονομολόγοι δεν μιλούν πλέον πολύ για τον κίνδυνο ύφεσης, κάτι που φαινόταν πολύ πιο πιθανό νωρίτερα στη θητεία του Μπάιντεν, καθώς η Federal Reserve αύξησε δραστικά τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό.

«Οι άνθρωποι της εργατικής τάξης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα», αναγνώρισε ο Μπάιντεν. «Εργαζόμαστε για να μειώσουμε την τιμή στο τραπέζι της κουζίνας και αυτό θα κάνουμε».

Ο πρόεδρος προσπάθησε επίσης επανειλημμένα να υπενθυμίσει στους θεατές μερικά από τα άσχημα πράγματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ.

«Είχαμε μια οικονομία που βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση», είπε. «Η πανδημία αντιμετωπίστηκε τόσο άσχημα. Πολλοί άνθρωποι πέθαιναν. Το μόνο που είπε ήταν: «Δεν είναι τόσο σοβαρό. Απλώς ρίξτε λίγη χλωρίνη στο χέρι σας».

Οι εντυπώσεις; Ο Μπάιντεν σίγουρα έχασε

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί πολιτικοί, που παρακολούθησαν στενά τη συζήτηση μοιράστηκαν τις σκέψεις τους με τους δημοσιογράφους του BBC.

Η Stephanie Murphy, πρώην βουλευτής των Δημοκρατικών, είπε στο BBC ότι ήταν στιγμές που ο Τζο Μπάιντεν έδειξε έντονα την ηλικία του. «Ήταν δύσκολο να τον καταλάβω».

Αλλά από την άλλη πλευρά, είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε σχόλια που «δεν ήταν ακριβώς αληθινά» και θα απαιτούσαν έλεγχο των γεγονότων. Πρόσθεσε ότι είχε ανησυχίες για την απροθυμία του Τραμπ να πει ότι θα αποδεχόταν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Συνολικά πάντως η συζήτηση «ανέδειξε το προχωρημένο της ηλικίας του Μπάιντεν, ενώ η ελεγχόμενη μορφή βοήθησε τον Τραμπ να προσφέρει μια πιο μετρημένη απόδοση».

Ο Ρόντνεϊ Ντέιβις, πρώην Ρεπουμπλικανός βουλευτής, είπε στο BBC ότι η συζήτηση ήταν «μια ξεκάθαρη νίκη για τον Πρόεδρο Τραμπ».

«Δυστυχώς για τους Δημοκρατικούς σε όλη την Αμερική, η μορφή βοήθησε τον Πρόεδρο Τραμπ», υπογράμμισε.

Μετά την ολοκλήρωση του debate ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ, σχολίασε με καυστικό τρόπο το αποτέλεσμα σε ανάρτησή του.

Πηγή: Ναυτεμπορική