Καταγγελίες από το”Ταβούς για την πατρίδα”! Κυβερνητική Καταστολή Ενάντια στο Κίνημα

Καταγγελίες από το”Ταβούς για την πατρίδα”! Κυβερνητική Καταστολή Ενάντια στο Κίνημα

Το κίνημα «Ταβούς για την Πατρίδα» εισέρχεται στη φάση της Δομής και Θεσμοποίησης:

Σύνοψη Εκδηλώσεων 21-26 Ιουνίου

Ανακοίνωση Δόμησης και Θεσμοθέτησης

Κατά τη διάρκεια της τελικής συγκέντρωσης στις 17 Ιουνίου, ο αρχηγός του κινήματος «Tavush for the Homeland», Αρχιεπίσκοπος Bagrat Galstanyan, ανακοίνωσε ότι για την επίτευξη του στόχου του κινήματος για αλλαγή καθεστώτος στην Αρμενία, θα δημιουργηθεί μια δομή εντός του κινήματος. Οι υποδιαιρέσεις του θα χειρίζονται δημόσια επικοινωνία, οργάνωση ανθρώπινου δυναμικού και άλλες σημαντικές λειτουργίες. Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε επίσης ότι σύντομα θα πραγματοποιήσει εντατικές συναντήσεις και συζητήσεις με κοινωνικούς, πολιτικούς, επαγγελματικούς και άλλους φορείς και θα επισκεφθεί περιοχές.

Επίσκεψη στα παραμεθόρια χωριά στην επαρχία Ταβούς

Στις 21 Ιουνίου, μέλη του κινήματος «Tavush for the Homeland», με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Bagrat, επισκέφτηκαν τα παραμεθόρια χωριά Kirants και Voskepar στην επαρχία Tavush. Συναντήθηκαν με κατοίκους και μελέτησαν την κατάσταση και τα δημόσια αισθήματα. Η επίσκεψη αποκάλυψε ότι το λεγόμενο «περιφραγμένο» τμήμα στο Ταβούς δεν υπάρχει, σε αντίθεση με ό,τι είχε πει ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν στους κατοίκους των χωριών του Σιούνικ. Έτσι, η ανώτατη εκτελεστική αρχή διέδωσε ψευδείς πληροφορίες, παραπλανώντας τους κατοίκους της συνοριακής ζώνης του Σιούνικ. Καταγράφηκε για άλλη μια φορά ότι τα σύνορα που γειτνιάζουν με το Αζερμπαϊτζάν στο Ταβούς καταστρέφονται και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των πολιτών παραβιάζονται. Μερικοί κάτοικοι πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους που χτίστηκαν τη δεκαετία του 1960 κατά τη σοβιετική εποχή με βάση την παραχώρηση γης από το σοβιετικό αρμενικό κράτος. Συγκεκριμένα, ορισμένοι κάτοικοι έχασαν τα σπίτια τους που χτίστηκαν από το 2018 με βάση τις παραχωρήσεις γης κατά τη θητεία του Νικόλ Πασινιάν, υπογραμμίζοντας τις συνεχείς κατηγορίες του πρωθυπουργού κατά των προηγούμενων αρχών για παραχωρήσεις γης σε «εδάφη που ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν».

Περιστατικό στην Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας του Αρτσάχ στην Αρμενία

Αργά το βράδυ της 21ης ​​Ιουνίου, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ επέστρεψε στο Ερεβάν και αμέσως επισκέφθηκε την Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας του Αρτσάχ στην Αρμενία. Εκείνη την ημέρα το μεσημέρι, οι ειδικές δυνάμεις του NSS εισέβαλαν στην Αντιπροσωπεία του Αρτσάχ, κατέλαβαν το αυτοκίνητο που εξυπηρετούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, χωρίς να προσκομίσουν δικαστική απόφαση για την κατάσχεσή του. Σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αρτσάχ Σαμβέλ Σαχραμανιάν, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ καταδίκασε το περιστατικό, χαρακτηρίζοντάς το πράξη πολιτικής καταστολής. Ο Αρχιεπίσκοπος δώρισε το αυτοκίνητό του στον Shahramanyan για τις ανάγκες της Δημοκρατίας του Αρτσάχ.

Αυθαίρετη κατάσχεση με ψευδή πρόσχημα

Το αυτοκίνητο φέρεται να κατασχέθηκε με την υποψία ότι ο οδηγός μετέφερε ναρκωτικά, αλλά το δικαστήριο έκρινε τη σύλληψη παράνομη και δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του οδηγού, ο οποίος παραμένει μάρτυρας. Το Εφετείο έκρινε επίσης αβάσιμη την κράτηση του δημάρχου του Στεπανακέρτ. Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι ενώ γίνονται ψευδείς νομικές αξιώσεις κατά οχημάτων κρατικής περιουσίας, δεν λαμβάνονται μέτρα για την απελευθέρωση όσων κρατούνται παράνομα στο Μπακού ή για την αντιμετώπιση των βανδαλισμών εκκλησιών, νεκροταφείων, πολιτιστικών μνημείων και κτιρίων στο Αρτσάχ από Αζερμπαϊτζάν. Στις 24 Ιουνίου, η πρωτοβουλία Caucasus Heritage Watch δημοσίευσε μια έκθεση που τεκμηριώνει την εκτεταμένη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Αρτσάχ από το Αζερμπαϊτζάν.

Στόχευση του Αρτσάχ και των πολιτών του

Η Αρτσάχ και ο λαός της στοχοποιούνται τόσο στο Αζερμπαϊτζάν όσο και στην Αρμενία. Στις 24 Ιουνίου, τέσσερις από τις πέντε παρατάξεις της Εθνοσυνέλευσης του Αρτσάχ εξέδωσαν κοινή δήλωση καταδικάζοντας τις ενέργειες των αρμενικών αρχών και τον έμμεσο συντονισμό και την ανοχή τους στη στόχευση των κατοίκων του Αρτσάχ. Ο δικηγόρος Roman Yeritsyan υπέβαλε καταγγελία στην Ερευνητική Επιτροπή και στον Υπερασπιστή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την ιδιαίτερα σκληρή και μεροληπτική μεταχείριση των κατοίκων του Αρτσάχ. Σημείωσε ότι όταν ένας κάτοικος του Αρτσάχου πετάει ένα άδειο μπουκάλι στους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης, αυτοί εντοπίζονται αμέσως από τις κάμερες και συλλαμβάνονται. Αντίθετα, όταν πολίτες 51 και 65 ετών ξυλοκοπούνται βάναυσα με ρόπαλο του μπέιζμπολ στο δρόμο, υποτίθεται ότι δεν υποχωρούν, η Ερευνητική Επιτροπή, που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά, δεν αναγνωρίζει τον δράστη και δεν αναγνωρίζει τους κατοίκους του Αρτσάχ. ως θύματα.

Συγκάλυψη γεγονότων της 12ης Ιουνίου

Η ηγεσία του κινήματος «Ταβούς για την Πατρίδα» ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με πηγές τους, τις τελευταίες ημέρες το Υπουργείο Εσωτερικών συγκαλύπτει τα γεγονότα της 12ης Ιουνίου, συγκεκριμένα διαγράφοντας ληγμένες χειροβομβίδες και αλλάζοντας αναδρομικά προηγούμενες εντολές που είχαν εκδώσει διάφορα στελέχη του Υπουργείου. Η χρήση χειροβομβίδων που έχουν λήξει είναι ποινικό αδίκημα.

Συνάντηση με τους Νέους

Το βράδυ της 22ας Ιουνίου ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ πραγματοποίησε μεγάλη συνάντηση με νέους. Στο Παιδικό Πάρκο του Ερεβάν συγκεντρώθηκαν περίπου 500 νέοι. Ο Αρχιεπίσκοπος τους κάλεσε να επιδείξουν υψηλό επίπεδο αστικής και νομικής συνείδησης, να αντισταθούν στην αδικία, αλλά να ενεργούν πάντα με ατζέντα ειρήνης και αρμονίας και να τηρούν τις ηθικές αρχές. Προέβλεψε ότι θα δημιουργηθεί ένα συμβούλιο μεταξύ των νέων για να συντονίσει τις δραστηριότητές τους και να προωθήσει την ατζέντα τους.

Έναρξη Β’ Φάσης του Κινήματος

Στις 23 Ιουνίου, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους στην αυλή του ναού της Αγίας Άννας, ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η δεύτερη φάση του κινήματος, που περιλαμβάνει τη δημιουργία δομικών φορέων και τη θεσμοθέτηση των δραστηριοτήτων του. Ανακοινώθηκε επίσης ότι οι επισκέψεις σε περιφέρειες θα ξεκινήσουν στις 28 Ιουνίου.

Ποινικές διώξεις κατά θυμάτων αστυνομικής βίας, τεκμηριωμένα εγκλήματα από την αστυνομία παραμένουν ατιμώρητα, Οικονομικός τρόμος, συναγερμοί από διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενθάρρυνση της βίας σε πρωθυπουργικό επίπεδο:

Κυβερνητική Καταστολή Ενάντια στο Κίνημα «Ταβούς για την Πατρίδα».

Η κυβερνητική καταστολή κατά του κινήματος «Tavush for the Homeland» δεν τελείωσε με τη σοβαρή δυσανάλογη αστυνομική βία, τα βασανιστήρια και την τρομοκρατία με χειροβομβίδες στη διασταύρωση των οδών Baghramyan-Demirchyan και του παρακείμενου πάρκου στο Ερεβάν στις 12 Ιουνίου. Από εκείνη την ημέρα, γρήγορα ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος πολλών δεκάδων πολιτών που κρατήθηκαν. Ποινικές υποθέσεις κινήθηκαν ιδιαίτερα κατά πολιτών που τραυματίστηκαν και υπέφεραν από αστυνομική βία. Πολλοί διαδηλωτές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της κράτησης, οι στρατιώτες των αστυνομικών δυνάμεων χτύπησαν βάναυσα διάφορα μέρη των σωμάτων των διαδηλωτών ενώ τους έσυραν αρκετές δεκάδες μέτρα, φωνάζοντας προειδοποιήσεις ο ένας στον άλλο: «Μην χτυπάτε το πρόσωπο», δηλαδή χτυπάτε οπουδήποτε εκτός από το πρόσωπο. .

Χρήση απαγορευμένων χειροβομβίδων

Στις 13 Ιουνίου, δημοσιογραφικές έρευνες αποκάλυψαν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε χειροβομβίδες flashbang ρωσικής κατασκευής τύπου «Zarya-3» εναντίον διαδηλωτών, οι οποίες απαγορεύεται από διεθνείς συμβάσεις για χρήση εναντίον διαδηλωτών. Αυτές οι χειροβομβίδες προορίζονται για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και ένοπλες επιθέσεις και η χρήση τους προϋποθέτει επίσης απόσταση λίγων μέτρων από τους διαδηλωτές. Ωστόσο, περισσότερες από είκοσι χειροβομβίδες πετάχτηκαν στο πλήθος στις 12 Ιουνίου, μερικές σε διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο πάρκο δίπλα στη διασταύρωση, όπου υπήρχαν επίσης γυναίκες και παιδιά. Επιπλέον, ρίχτηκαν χειροβομβίδες σε διαδηλωτές που υποχωρούσαν. Σε μια περίπτωση, όταν άτομα προσπάθησαν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε διαδηλωτή που τραυματίστηκε από χειροβομβίδα, ένιωσαν μια άλλη έκρηξη πολύ κοντά τους.

Χειριστική Εκπομπή από την Κρατική Τηλεόραση

Η Αρμενική Δημόσια Τηλεόραση, η οποία είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιεί ουδέτερη και αμερόληπτη κάλυψη, έσπευσε να παρουσιάσει χειραγωγικά σχόλια για τα ειδικά μέσα που χρησιμοποιεί η αστυνομία. Έτσι, στον αέρα ανακοινώθηκε χωρίς αποτελέσματα έρευνας ότι ο Esay, πολίτης του οποίου ο καρπός τραυματίστηκε σοβαρά από χειροβομβίδα κρότου λάμψης, φέρεται να ήθελε να πετάξει τη χειροβομβίδα πίσω στους αστυνομικούς, ενώ ο διαδηλωτής ομολόγησε ότι ήθελε να τη βγάλει από το πλήθος, νομίζοντας ότι ήταν ένα υπόλειμμα χειροβομβίδας.

Ενθάρρυνση της Αστυνομικής Βίας από τον Πρωθυπουργό

Στις 12 και 13 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν έκανε αρκετές δηλώσεις στην Εθνοσυνέλευση, δίνοντας σήμα στην αστυνομία που διέπραξε βία ότι δεν θα λογοδοτήσει, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για περαιτέρω βία. «Η απάντηση της αστυνομίας ήταν νόμιμη και επαγγελματική, και σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις, η αστυνομία θα ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο»: «Η αστυνομία χρησιμοποιεί βία για να διατηρήσει και να αποκαταστήσει τη δημόσια τάξη και λέει: «Δεν κρίνεται ο αστυνομικός; ‘ Γιατί να κρίνεται ένας άνθρωπος επειδή κάνει τη δουλειά του, ένας άνθρωπος μπορεί να κριθεί επειδή δεν κάνει τη δουλειά του, όποιος προσπαθεί να τιμωρήσει ή να απομακρύνει έναν αστυνομικό επειδή έκανε το καθήκον του, χτυπάει τη ραχοκοκαλιά του κράτους».

Βίντεο Στοιχεία αστυνομικής βίας

Όπως βλέπουμε, τέτοιες δηλώσεις του Πρωθυπουργού επηρεάζουν τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι είναι δυνητικά υποχρεωμένοι να κινήσουν διαδικασίες για τα γεγονότα της αστυνομικής βαρβαρότητας, ιδίως εφόσον τέτοια γεγονότα καταγράφονται πλήρως. Για παράδειγμα, βιντεοσκοπείται πώς ο Arkadi Vanetsyan, στρατιώτης του Τάγματος Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας, προσπαθεί να συλλάβει έναν ανήλικο με εξαιρετική σκληρότητα τραβώντας του τα μαλλιά. Ένα άλλο βίντεο δείχνει περιπτώσεις ξυλοδαρμού και βρισίματος διαδηλωτή σε αστυνομικό λεωφορείο με σκισμένα ρούχα.

Διεθνείς Οργανισμοί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εγείρουν συναγερμό

Παρά την εξαιρετικά προκατειλημμένη, υπέρ του Πασινιάν δήλωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ και την αινιγματική σιωπή των διπλωματικών αποστολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών χωρών που είναι διαπιστευμένες στην Αρμενία σχετικά με τη δυσανάλογη αστυνομική βία, τα βασανιστήρια, την τρομοκρατία με χειροβομβίδες και άλλες παράνομες ενέργειες στις 12 Ιουνίου, ορισμένοι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ύψωσαν τη φωνή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η Διεθνής Αμνηστία σήμανε συναγερμό για τη βία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Η δήλωση καλεί τις αρμενικές αρχές να διερευνήσουν αμέσως τα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων των καταγγελιών για δυσανάλογη χρήση βίας από την αστυνομία. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι το σύστημα επιβολής του νόμου θα πρέπει να χρησιμοποιεί την ελάχιστη απαραίτητη δύναμη. Το Ινστιτούτο Lemkin εξέδωσε επίσης ανακοίνωση.

Μαζικές συλλήψεις και οικονομικός τρόμος

Στις 14 και 15 Ιουνίου, η κυβερνητική καταστολή συνεχίστηκε με μαζικές συλλήψεις και οικονομικό και αστυνομικό τρόμο εναντίον ορισμένων εταιρειών. Το κυβερνών καθεστώς ξεκίνησε μαζικές συλλήψεις στο Ερεβάν, το Βαναδόρ, το Γκαβάρ, το Μαρτούνι και το Βαγιότς Τζορ. Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους στάλθηκαν σε κέντρα κράτησης για έναν ή δύο μήνες με δικαστικές αποφάσεις χωρίς να προσκομίσουν τους δέοντες λόγους. Σε ένα ή δύο άτομα επιβλήθηκε προληπτικός περιορισμός κατ’ οίκον.

Στόχευση gg Taxi Service

Ξεκίνησε πραγματικός τρόμος κατά της υπηρεσίας ταξί gg, της οποίας ο ιδρυτής και συνιδιοκτήτης Khachatur Grigoryan είχε καλέσει τους πολίτες μέσω μιας ανάρτησης στο Facebook να έρθουν και να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις. Η έρευνα στο γραφείο της υπηρεσίας ταξί και άλλες κατασταλτικές ενέργειες δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση στοχεύει να χρεοκοπήσει την εταιρεία gg, σύμφωνα με τον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Arsen Babayan.

Ποινικές διώξεις με βάση ηχογραφήσεις που διέρρευσαν

Η Ερευνητική Επιτροπή της Αρμενίας κινεί ποινική δίωξη με βάση ηχογραφήσεις που διέρρευσαν που εμφανίστηκαν σε μέσα ενημέρωσης που συνδέονται ή συνδέονται με την τρέχουσα κυβέρνηση, με τον ισχυρισμό ότι ορισμένα πολιτικά πρόσωπα φέρνουν κόσμο στις διαδηλώσεις μέσω υλικών κινήτρων. Η διάταξη για την παροχή υλικών κινήτρων στους ανθρώπους για συμμετοχή σε συγκεντρώσεις αφαιρέθηκε κάποτε από τον Ποινικό Κώδικα, αλλά η Εθνοσυνέλευση την επανέφερε γρήγορα τον Ιούνιο του 2022 για να καταστείλει το δημόσιο πρόσωπο Avetik Chalabyan. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πράξη αυτή έχει αποποινικοποιηθεί εδώ και καιρό στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς εικάζεται ότι για οργανωμένες συγκεντρώσεις χρειάζονται νερό, φαγητό, στέγη, μεταφορές και άλλα πράγματα για την εξασφάλιση της παρουσίας του κόσμου. Έτσι, στις 15 Ιουνίου, ο πολιτικός ακτιβιστής Gerasim Vardanyan, μέλος του Ανώτατου Οργάνου του κόμματος της Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας, συνελήφθη με αυτήν την κατηγορία. Στις 16 Ιουνίου επιβλήθηκε δίμηνη κράτηση στον Vardanyan ως προληπτικό μέτρο. Δεκατρία άλλα μέλη του ίδιου κόμματος, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες, συνελήφθησαν επίσης. Ο Yerwand Aghabalyan, πατέρας ενός και τετράχρονων παιδιών που εκτοπίστηκαν βίαια από το Αρτσάχ, κατηγορήθηκε για χουλιγκανισμό επειδή πέταξε ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι στην αστυνομία και τέθηκε υπό κράτηση για ένα μήνα. Ο Edgar Yukhanaev, ένας Ασσύριος πατέρας τριών ανηλίκων, κρατήθηκε επίσης για ένα μήνα, παρά την έλλειψη στοιχείων ή μαρτυριών στην ποινική υπόθεση.

Στοχεύοντας τους πολίτες της Αρτσάχ

Ένα άλλο κρατικό όργανο, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, δεν μένει έξω από την καταστολή, η οποία στοχεύει πρωτίστως τους πολίτες της Αρτσάχου στον πολιτικό τρόμο που διέταξαν οι αρχές. Στις 15 Ιουνίου, ο διάσημος δικηγόρος από την Αρτσάχ, Roman Yeritsyan ανακοίνωσε ότι η NSS της Αρμενίας προσκαλεί τους πιο δραστήριους πολίτες του Αρτσάχ στο κτίριο υπηρεσιών και τους προτρέπει, και σε ορισμένες περιπτώσεις, να μην συμμετέχουν καθόλου στις συγκεντρώσεις που γίνονται στην Αρμενία. «Επιπλέον, δεν διευκρινίζουν εκ των προτέρων τον σκοπό της πρόσκλησης, τους ζητούν να εμφανιστούν χωρίς δικηγόρο, απαιτούν να παραδώσουν τα τηλέφωνά τους επί τόπου και να διατηρήσουν τη συνομιλία εμπιστευτική», ανέφερε ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μποϊκοτάζ από την Κυβερνούσα Πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση

Η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση μποϊκόταρε μια συνεδρίαση που συγκλήθηκε βάσει νόμου, η οποία είχε ατζέντα για την εξέταση της παραίτησης της κυβέρνησης. Στις 9 Ιουνίου οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης της Εθνοσυνέλευσης κάλεσαν σε έκτακτη συνεδρίαση με ατζέντα να ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης. Δικαιολογήθηκε από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν είχε εκπληρώσει τις περισσότερες από τις διατάξεις του προγράμματος 2021-2026, κυρίως εκείνες που σχετίζονται με την αυτοδιάθεση του Αρτσάχ και την ασφάλεια της Αρμενίας. Η έκτακτη σύνοδος επρόκειτο να συγκληθεί στις 11 Ιουνίου, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της μη συμμετοχής της παράταξης Πολιτικών Συμβάσεων της Εθνοσυνέλευσης. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Εθνοσυνέλευσης, η εκκρεμής σύνοδος έπρεπε να συγκληθεί βάσει νόμου στις 17 Ιουνίου. Ωστόσο, η παράταξη Πολιτικών Συμβάσεων προανήγγειλε ότι θα μποϊκοτάρει τη συνεδρίαση. Το γεγονός αυτό έδειξε για άλλη μια φορά ότι η αρχή της διάκρισης και της ισορροπίας των εξουσιών παραβιάζεται πλήρως στην Αρμενία και ότι η κρατική εξουσία σφετερίζεται από ένα άτομο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης που έχουν την πρωταρχική εντολή του λαού, εάν καθοδηγούνται από το σύνταγμα, τους νόμους και τη συνείδησή τους, και αν δεν περιορίζονται από επιτακτική εντολή, θα συμμετείχαν στη σύνοδο που συγκαλείται με νόμο.

Συλλαλητήριο που καλείται από το Κίνημα «Ταβούς για την Πατρίδα».

Στις 17 Ιουνίου, στις 18:30, το κίνημα «Ταβούς για την Πατρίδα» συγκάλεσε συγκέντρωση μπροστά από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης. Ο αρχηγός του κινήματος, ο Αρχιεπίσκοπος Bagrat Galstanyan, δήλωσε ότι η αστυνομική βία στις 12 Ιουνίου ήταν συγκρίσιμη με τα γεγονότα της 1ης Μαρτίου 2008, αλλά με τη διαφορά ότι ενώ ο κύριος προβοκάτορας και υποκινητής των συγκρούσεων τότε ήταν ο αντιπολιτευόμενος Nikol Pashinyan. , αυτή τη φορά η δυσανάλογη χρήση βίας γινόταν υπό τις οδηγίες του Nikol Pashinyan, ο οποίος ήταν προφυλαγμένος μέσα στο περιφραγμένο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι και σήμερα ο κήπος της Εθνοσυνέλευσης γέμισε από ειδικές δυνάμεις της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας οπλισμένες με πυροβόλα όπλα.

Ομιλία του Αρχιεπισκόπου Bagrat Galstanyan

Στην ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος Bagrat Galstanyan αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις καταστολές που πραγματοποιεί το σημερινό καθεστώς. Κανένας από τους διαδηλωτές που τραυματίστηκαν από την αστυνομική βία στις 12 Ιουνίου και νοσηλεύτηκαν δεν έχει επισκεφθεί μέχρι τώρα ιατροδικαστή. Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, αυτή η αδράνεια έχει στόχο να καλύψει τις σωματικές βλάβες πολλών ακτιβιστών.

Διεθνής και Τοπική Καταδίκη

Ο Αρχιεπίσκοπος Bagrat Galstanyan εκτίμησε ιδιαίτερα τους διεθνείς οργανισμούς που καταδίκασαν τη βία της 12ης Ιουνίου, καθώς και τις τοπικές πολιτικές δυνάμεις και τις δημόσιες ενώσεις. Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι η σιωπή των κρατών εταίρων της Αρμενίας, των διεθνών οργανισμών και των τοπικών πολιτικών και δημόσιων ενώσεων σχετικά με τις φρικαλεότητες είναι αινιγματική και καταδικαστέα.

Αναδιοργάνωση του Κινήματος

Ο Αρχιεπίσκοπος Bagrat Galstanyan τόνισε συγκεκριμένα ότι το κίνημα θα υποβληθεί σύντομα σε αναδιοργάνωση, καθιστώντας το πιο περιεκτικό, συμμετοχικό, στοχευμένο και προσανατολισμένο στο στόχο. Ανακοίνωσε ότι αυτή την περίοδο πραγματοποιεί εντατικές συναντήσεις με πολιτικές δυνάμεις και τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν περιφερειακές επισκέψεις.

Έκθεση για την αστυνομική βία της 12ης Ιουνίου

Στις 18 Ιουνίου, δημοσιεύθηκε μια κοινή έκθεση του Αρμενικού Κέντρου Πολιτικών Δικαιωμάτων και της Επιτροπής του Ελσίνκι της Αρμενίας σχετικά με την αστυνομική βία στις 12 Ιουνίου στη διασταύρωση των οδών Baghramyan-Demirchyan στο Ερεβάν. Η έκθεση αναφέρεται στα επεισόδια κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που διοργάνωσε το αντιπολιτευόμενο κίνημα «Tavush for the Homeland» στις 12 Ιουνίου και τις ενέργειες της αστυνομίας, πολλές από τις οποίες περιέχουν πράξεις που τιμωρούνται βάσει του Αρμενικού Ποινικού Κώδικα.

Πορίσματα της Έκθεσης

Η έκθεση κατέγραψε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα γεγονότα:

• Η ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας αυξήθηκε επειδή η αστυνομία απάντησε στα πλαστικά μπουκάλια που τους πέταξαν οι διαδηλωτές με την ίδια μέθοδο. Εξάλλου, το Τάγμα Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας ή οι λεγόμενοι κόκκινοι μπερέδες πέταξαν μπουκάλια στους διαδηλωτές όχι μόνο «απαντώντας» αλλά και σε σχετικά ήρεμες καταστάσεις.

• Η ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας αυξήθηκε σημαντικά μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Πασινιάν από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης σε ζωντανή μετάδοση: «Ευχαριστώ όλους τους αστυνομικούς που σήμερα εκτελούν τα καθήκοντά τους που ορίζει ο νόμος της Δημοκρατίας της Αρμενίας και όπως προτού, στο μέλλον, οι πιο βασισμένοι σε αρχές θα λάβουν θετική αξιολόγηση για το έργο τους».

• Η κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας ξεκίνησε όταν οι κόκκινοι μπερέδες άρχισαν να χτυπούν διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο «Πάρκο των Εραστών» που βρίσκεται δίπλα στη διασταύρωση. Τα βίντεο δείχνουν ότι αμέσως μετά τη συνομιλία του Αρχηγού της Αστυνομίας Aram Hovhannisyan και του Διοικητή των Αστυνομικών Δυνάμεων Hayk Babayan, χειροβομβίδες flashbang πετάχτηκαν στο πλήθος με οδηγίες του Hayk Babayan. Η διαταγή του Υπουργού Υγείας της Αρμενίας της 25.04.2012, «Σχετικά με τον καθορισμό των επιτρεπόμενων προτύπων για τη χρήση ειδικών μέσων κατά ενός ατόμου», η οποία αναφέρει ότι οι χειροβομβίδες κρότου λάμψης πρέπει να πετιούνται τουλάχιστον 2,5 μέτρα μακριά από ανθρώπους, δεν τηρήθηκε .

• Τα κυριότερα περιστατικά ξυλοδαρμού διαδηλωτών σημειώθηκαν πίσω από το φράγμα της αστυνομίας, όπου δεν ήταν παρόντες δημοσιογράφοι. Αυτά τα περιστατικά καταγράφηκαν από drones και βίντεο που τραβήχτηκαν από τον χώρο του αγώνα.

• Ένα ανησυχητικό γεγονός ήταν ότι κατά τη χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης υπήρχε μόνο ένα ασθενοφόρο στο χώρο του αγώνα. Μέχρι να φτάσουν οι νέες μονάδες, πολλοί τραυματισμένοι συμμετέχοντες περίμεναν σε διάφορα σημεία του αγώνα και αυτοθεραπεύονταν με διαθέσιμα μέσα.

• Τον Απρίλιο του 2018, όταν ο Νικόλ Πασινιάν ηγήθηκε του κινήματος για αλλαγή εξουσίας, χρησιμοποιήθηκαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να ξεπεράσουν τα συρματοπλέγματα. Λόγω των τραυμάτων που υπέστησαν πολίτες από τις τέσσερις χειροβομβίδες που χρησιμοποιήθηκαν, ο πρώην αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας Levon Yeranosyan καταδικάστηκε πρόσφατα και καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση επειδή έδωσε εντολή για χρήση χειροβομβίδων. Εν τω μεταξύ, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Aram Hovhannisyan και άλλοι υπεύθυνοι αξιωματούχοι όχι μόνο δεν διώχθηκαν επειδή έδωσαν εντολή να χρησιμοποιηθούν πέντε φορές περισσότερες χειροβομβίδες, αλλά επίσης ενθαρρύνθηκαν από τον Nikol Pashinyan. Στην πραγματικότητα, ο Levon Yeranosyan καταδικάστηκε επειδή έδωσε εντολή να χρησιμοποιηθούν χειροβομβίδες κατά της συγκέντρωσης υπό τον Pashinyan, ενώ οι Aram Hovhannisyan και Hayk Babayan δεν διώκονται γιατί χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες υπέρ του Pashinyan.

Συστάσεις της Έκθεσης

Οι συντάκτες της έκθεσης έκαναν επίσης αρκετές συστάσεις, όπως:

  1. Εξαίρεση της παρουσίας αξιωματικών του τάγματος Ειδικών Δυνάμεων (“κόκκινοι μπερέδες”) σε συγκεντρώσεις μέχρι να παρουσιαστούν πειστικά επιχειρήματα ότι το σημερινό προσωπικό έχει υποβληθεί σε επανεκπαίδευση, είναι εξοικειωμένο με τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μπορεί να παρέχει ισορροπημένη υπηρεσία.
  1. Διεξαγωγή άμεσης και διαφανούς εσωτερικής έρευνας για τη βία και άλλες παραβιάσεις που διαπράττονται από την αστυνομία, συμπεριλαμβανομένης της ρίψης διαφόρων αντικειμένων που δεν αποτελούν ειδικά μέσα στους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση και παρεμπόδισης των νόμιμων επαγγελματικών δραστηριοτήτων των δημοσιογράφων.
  1. Κίνηση ποινικής διαδικασίας σχετικά με τις ενέργειες του Αρχηγού της Αστυνομίας Aram Hovhannisyan και του Διοικητή των Αστυνομικών Δυνάμεων Hayk Babayan με την Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Αρμενίας για κατάχρηση εξουσίας χωρίς κανέναν από τους νομικά καθορισμένους λόγους, που συνεπάγεται τη χρήση ειδικών μέσων.

Κίνημα Tavush for the Homeland

Το κίνημα «Tavush for the Homeland» ξεκίνησε στην Ταβούς, με στόχο να ενώσει όλη την Αρμενία και τη διασπορά της.

Το κίνημα προέκυψε ως απάντηση στις μονομερείς παραχωρήσεις της αρμενικής κυβέρνησης που δεν δικαιολογούνται και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας με το πρόσχημα των διαδικασιών οριοθέτησης και οριοθέτησης των συνόρων.

Αυτές οι πρόσφατες διαδικασίες, που στερούνται νομικής βάσης και εγγυήσεων ασφάλειας, θεωρούνται ως ένα ακόμη συνθηκολογικό βήμα από την κυβέρνηση της Αρμενίας. Παραβιάζουν τα δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής και των πολιτών ευρύτερα, παραβιάζουν το Σύνταγμα και τους νόμους και αγνοούν τον ΟΑΣΕ και άλλους διεθνώς αποδεκτούς κανόνες οριοθέτησης, δημιουργώντας έτσι πρόσθετες απειλές για την ασφάλεια.

Η συνεχής επιβολή μονομερών παραχωρήσεων, ψυχολογικού εκφοβισμού και καταναγκασμού στον πληθυσμό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις του κυβερνώντος κόμματος και κατοχυρώνονται στο πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, αυτή η κυβέρνηση, βασισμένη στην εξαπάτηση και τον βαθύ λαϊκισμό, έχει χάσει τη νομιμότητά της.

Ως εκ τούτου, φυσικά, ως λύση στα δημιουργούμενα προβλήματα και τις κλιμακούμενες απειλές, το Κίνημα έχει θέσει ένα πρωταρχικό αίτημα: την άμεση αλλαγή κυβέρνησης στην Αρμενία. Η χώρα πρέπει να επιστρέψει σε κατάσταση ομαλότητας, μεταξύ άλλων από νομικούς όρους, μέσω της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. Πρέπει να αποκατασταθεί η λογική σειρά των διαδικασιών.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube