REAL TIME |

Κύπρος , Τουρκία 30 Ιουνίου 2024

Ηθικές και υλικές ανταμοιβές!

Ηθικές και υλικές ανταμοιβές!

Κάποτε γκρέμιζαν τμήμα των τειχών προστασίας των πόλεων όπου επέστρεφαν Ολυμπιονίκες έχοντας λάβει ως αμοιβή κότινο (στεφάνι) από κλαδί αγριελιάς.

Τα χρόνια πέρασαν, τα ήθη άλλαξαν και πλέον ο πρωταθλητισμός είναι επάγγελμα με προβολή (ΔΙΚΑΙΩΣ!) αλλά και με χορηγούς, έσοδα από διαφημίσεις, επαγγελματική αποκατάσταση που κάποτε έγινε και με βαθμούς αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων…

Στους Εθνικούς αγώνες ο χαρακτηρισμός «Ήρωας» για όποιον έδωσε τη ζωή του για τα ιδανικά της Πατρίδος, φέρεται από την Οικογένειά του σαν ύψιστη τιμή.

Ειδικά για την Ελλάδα που υπέφερε από την τυραννική Οθωμανική κατοχή επί αιώνες, η διαδοχική απελευθέρωση υποδούλων τμημάτων της μετά το θαύμα του 1821, επετεύχθη με την συστράτευση και θυσία όπου Γης Ελλήνων και πολλών Φιλελλήνων.

Η μαρτυρική Κύπρος που από χιλιετίες είναι, λογίζεται και νιώθει Ελληνική συνέβαλε αθρόα με εθελοντές σε όλους τους, κατ’ εναντίων, αγώνες της από αρχαιοτήτων χρόνων μέχρι και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1955-1959, την κολοβή Ανεξαρτησία και την εμπλοκή της Τουρκίας με κυριαρχικά δικαιώματα κατόπιν ύπουλων σχεδιασμών της πονηράς αλβιόνος, άνοιξαν νέες πληγές.

Ήδη, μετά την ανταρσία του Δεκεμβρίου 1963, εχαράχθη η πράσινη γραμμή της διχοτομήσεως, ακολούθησαν τα γεγονότα της Κοφινού το 1967 και η καταστροφική εισβολή το 1974.

Σε όλες αυτές τις κρίσεις αδέλφια από κάθε γωνιά της Ελλάδος προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, πολλοί έπεσαν μαχόμενοι και ουκ ολίγοι επιζούν βαρειά τραυματισμένοι ψυχικά και σωματικά.

Μετά από πολλά διαβήματα επέτυχαν όσοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία να λάβουν μία τιμητική σύνταξη 200€ μηνιαίως με τον Ν.4714/2020-ΦΕΚ 148/τ.Α/31-10-2020, Άρθρο 95.

Μετ’ ου πολύ, κατόπιν ενεργειών βουλευτού Θεσσαλονίκης (απ’ ότι κυκλοφόρησε) εψηφίσθη συμπληρωματικά ο Ν.4864/2021-ΦΕΚ 237/τ.Α/2-12-2021, Άρθρο 861.

Με αυτόν γίνονται δικαιούχοι του ευεργετήματος αυτού ΚΑΙ όσοι Κύπριοι απέκτησαν μεταγενέστερα την Ελληνική υπηκοότητα.

Ανήμερα των εκδηλώσεων για την 1η Απριλίου 1955, ημέρα που κατ’ εξοχήν ανέδειξε ανιδιοτελείς αγωνιστές και ήρωες, έγινα μάρτυρας προσπαθείας να πειστούν ηλικιωμένοι Κύπριοι των Αθηνών οι οποίοι σπούδασαν δωρεάν στην Ελλάδα, εσταδιοδρόμησαν και ήδη είναι συνταξιούχοι, να κάνουν αίτηση έστω και τώρα για απόκτηση Ελληνικής υπηκοότητος προκειμένου να ωφεληθούν από την «τιμητική σύνταξη» των 200€…

Θεωρώ την όλη κίνηση αντίθετη με τις ηθικές παραδόσεις των εθνικών αγώνων κατάχρηση της φιλοξενίας και των παροχών που απολαύσαμε στην Μητέρα Πατρίδα και κυρίως ανεύθυνη, εκ μέρους των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία άνευ ορίων και ελέγχου, εκδίδει πιστοποιητικά σε Κύπριους πολίτες γι’ αυτό το σκοπό.

Έθεσα το θέμα σε κορυφαίο υπουργό της Ελληνικής Κυβερνήσεως ο οποίος υπεσχέθη να το διερευνήσει αλλά νομίζω ότι η δημόσια προβολή του μπορεί να λειτουργήσει και ενημερωτικά αλλά και υποβοηθητικά στην κατάργηση του μέτρου που προκαλεί αδικαιολόγητη αφαίμαξη της Ελλαδικής οικονομίας.

Είμαι σίγουρος πως αρκετοί σοβαροί και έντιμοι άνθρωποι έπεσαν στην παγίδα να κάνουν αίτηση με το σκεπτικό, ότι αφενός τυγχάνουν μιας κάποιας αναγνωρίσεως και αφετέρου με τη σκέψη «γιατί όχι κι εγώ…»

Έχω την απορία, θα ήταν υπερήφανοι αν εδημοσιεύοντο τα ονόματά τους μαζί με την επαγγελματική τους ιδιότητα, την ηλικία και τα χρόνια που φιλοξενούνται στην Ελλάδα;

Δρ. Νίκος Ερρ. Ιωάννου

Καρδιολόγος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube