Σε πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, προέτρεψε σήμερα ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, λέγοντας πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους στα βόρεια σύνορα.

«Όλα τα προπύργια της Χεζμπολάχ πρέπει να καούν και να καταστραφούν. Πόλεμος!», ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω της πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter), σχολιάζοντας τις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν προκαλέσει στο βόρειο Ισραήλ τα πλήγματα της Χεζμπολάχ.

Είναι απαράδεκτο ορισμένες περιοχές του Ισραήλ να δέχονται επιθέσεις και να εκκενώνονται, ενώ στον Λίβανο επικρατεί ειρήνη, υποστήριξε ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ κατά την επίσκεψή του στην Κιριάτ Σμόνα. Η συγκεκριμένη πόλη, στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, δέχεται συχνά επιθέσεις από το έδαφος του Λιβάνου.

Καθημερινές εχθροπραξίες

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνονται σχεδόν καθημερινά εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα. Έκτοτε, τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 455 ανθρώπων, εκ των οποίων έχει επιβεβαιωθεί πως 89 ήταν άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP). Στο ίδιο διάστημα, στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 25 άνθρωποι, δεκατέσσερις στρατιωτικοί και ένδεκα άμαχοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Εκτιμάται πως σχεδόν 150.000 κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών, κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ