Ισραήλ 8 Ιουνίου 2024

Ισραήλ: Αναβάλει την παραίτησή του ο Μπεν Γκαντς, μετά την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων

Ισραήλ: Αναβάλει την παραίτησή του ο Μπεν Γκαντς, μετά την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων

Δηλώσεις Νετανιάχου

Το Ισραήλ σφυροκοπά και σήμερα τη Λωρίδα της Γάζας,  ενώ η είδηση που περίμεναν από το πρωί όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές σε αυτόν τον πόλεμο, σχετικά με την προαναγγελθείσα για τις 8 Ιουνίου παραίτηση του Μπεν Γκαντς, μέλος του πολεμικού συμβούλιου του Ισραήλ, από την κυβέρνηση Νετανιάχου, δεν ήρθε αφού ο κεντρώος πολιτικός έκανε πίσω, μετά τις δηλώσεις του ισραηλινού στρατού ότι απελευθέρωσε τέσσερις ομήρους. 

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι κατάφερε να διασώσει τέσσερις ομήρους ζωντανούς από περιοχή στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας σήμερα. Οι τέσσερις όμηροι, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, είχαν απαχθεί από το μουσικό φεστιβάλ Νόβα την 7η Οκτωβρίου και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια “μιας δύσκολης ειδικής επιχείρησης στη Νουσέιρατ, τέσσερις Ισραηλινοί όμηροι απελευθερώθηκαν”, ανέφερε ο στρατός σε δελτίο τύπου. Πρόκειται για τους: Νόα Αργκαμάνι, 25 ετών, Αλμόγκ Μέιρ Ζον, 21 ετών, Αντρέι Κοζλόφ, 27 ετών και Σλόμι Ζιβ, 40 ετών. Και οι τέσσερις “είχαν απαχθεί” από τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου από τον χώρο του μουσικού φεστιβάλ Νόβα, διευκρίνισε ο στρατός.

Οι όμηροι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, “διασώθηκαν” από δύο διαφορετικά σημεία στην καρδιά της Νουσέιρατ. “Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και μεταφέρθηκαν” στο νοσοκομείο για να υποβληθούν σε περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο News 12 μετέδωσε πλάνα, όπου εμφανίζεται η Αργκαμάνι να συναντά και πάλι τον πατέρα της, ενώ χαμογελάει και τον αγκαλιάζει.

Δηλώσεις Νετανιάχου

Αργότερα, δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο η νεαρή γυναίκα μιλάει στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και λέει “Είμαι πολύ συγκινημένη. Δεν έχω ακούσει εβραϊκά εδώ και καιρό”.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν υποκύπτει στην τρομοκρατία και ότι ενεργεί “δημιουργικά και γενναία” προκειμένου να φέρει πίσω τους ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα. “Δεσμευόμαστε να κάνουμε το ίδιο στο μέλλον. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή και να επιστρέψουμε πίσω όλους τους ομήρους, τόσο όσους παραμένουν ζωντανοί όσοι και τους νεκρούς”, επισήμανε ο Νετανιάχου.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, είπε από την πλευρά του στο πρακτορείο Ρόιτερς, ότι “η ανάκτηση τεσσάρων αιχμαλώτων έπειτα από εννέα μήνες μαχών αποτελεί ένδειξη αποτυχίας, όχι κάποιο επίτευγμα”.

Μέσα σε αυτό το κλίμα λοιπόν ο κεντρώος υπουργός πολέμου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, μέσω εκπροσώπων του δήλωσε ότι η ανακοίνωση με την οποία θα δήλωνε την παραίτησή του σήμερα θα αναβληθεί, χωρίς να προσδιορίσει  αν θα την ξαναπρογραμματίσει και για πότε. 

Τον περασμένο μήνα, ο Μπεν Γκαντζ είχε δώσει στον Μπ. Νετανιάχου προθεσμία στις 8 Ιουνίου για να καταλήξει σε μια σαφή στρατηγική για την επόμενη μέρα στη Γάζα, όπου το Ισραήλ ασκεί καταστροφική στρατιωτική επίθεση κατά της κυβερνώσας παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας Χαμάς.

Νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι “στοχοθετεί αυτήν την ώρα τρομοκρατικές υποδομές στη ζώνη της Νουσέιρατ“, στα βόρεια περίχωρα της πόλης Ντέιρ αλ Μπάλαχ, η οποία βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Απαντώντας ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει τις επιλογές του στη Χαμάς και η οργάνωση δεν θα αποδεχθεί καμία συμφωνία που δεν επιτυγχάνει την ασφάλεια για τους Παλαιστίνιους.

Ένας εκπρόσωπος τύπου του νοσοκομείου Αλ Άκσα της Ντέιρ αλ Μπάλαχ, ο γιατρός Χαλίλ αλ Ντακράν, ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο 15 ανθρώπων σε “σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς”, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι.

Ισραηλινά πλήγματα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας

Αυτόπτες μάρτυρες και ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου ωστόσο έκαναν λόγο για χτυπήματα σε διαφορετικούς τομείς της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου και του κεντρικού που υφίσταται σφοδρά πλήγματα τις τελευταίες ημέρες.

Ένα από αυτά πλήγματα αυτή την εβδομάδα σε σχολείο της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) στοίχισε τη ζωή σε 37 ανθρώπους, σύμφωνα με τοπικό νοσοκομείο. Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για το πλήγμα αυτό που είχε στόχο, όπως δήλωσε, “μια βάση της Χαμάς” και ανακοίνωσε χθες ότι σκότωσε εκεί “17 τρομοκράτες”.

Ωστόσο η Χαμάς κατηγόρησε το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο τον ισραηλινό στρατό για “ψευδείς πληροφορίες”, δηλώνοντας ότι τρεις άνθρωποι που εμφανίζονται ως “νεκροί” από το Ισραήλ είναι “εν ζωή” και ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι είχαν σκοτωθεί αλλού.

Στους 36.801 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Ο επικεφαλής της Unrwa Φιλίπ Λαζαρινί κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έπληξε “χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση” το σχολείο αυτό που φιλοξενούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, “6.000 ανθρώπους που είχαν εκτοπιστεί” εξαιτίας των μαχών.

Από τη σύγκρουση, που έχει εισέλθει στον ένατο μήνα της, έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, έχει ισοπεδωθεί μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας και έχουν ξεριζωθεί οι περισσότεροι από τους 2,4 εκατ. κατοίκους του θύλακα, οι οποίοι πλέον είναι και αντιμέτωποι με τον κίνδυνο λιμού.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα έναν νέο απολογισμό 36.801 νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, οκτώ μήνες μετά την έναρξη του πολέμου. Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο και 150 τραυματίστηκαν, διευκρινίζει το υπουργείο, προσθέτοντας πως 83.680 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα από την έναρξη του πολέμου που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, έπειτα από την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Σε τέλμα οι διπλωματικές προσπάθειες

Μόλις μία εβδομάδα μετά τον νέο οδικό χάρτη που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης πυρός μοιάζουν να βρίσκονται σε τέλμα παρά τις συζητήσεις αυτή την εβδομάδα στη Ντόχα του Κατάρ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Κατάρ και την Ιορδανία, όπως ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube