Δύο επιπλέον σειρές συσκευών φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου, εγκατέστησε το Ιράν, στο εργοστάσιό του στο Φορντό, ενώ παράλληλα σχεδιάζει και άλλες στο υπόγειο εργοστάσιό του στη Νατάνζ, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε έκθεσή του, η οποία περιήλθε σε γνώση του Reuters.

«Την 9η και τη 10η Ιουνίου, το Ιράν ενημέρωσε τον Οργανισμό ότι οκτώ σειρές, η καθεμιά από τις οποίες περιλαμβάνει 174 συσκευές φυγοκέντρησης IR-6, θα εγκατασταθούν τις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες στη Μονάδα 1 του εργοστασίου του Φορντό (Εργοστάσιο Εμπλουτισμού Καυσίμου του Φορντό / FFEP)», επισημαίνεται στην εμπιστευτική έκθεση του ΔΟΑΕ που στάλθηκε σήμερα στα κράτη μέλη.

«Την 11η Ιουνίου 2024, ο Οργανισμός επαλήθευσε στο FFEP ότι το Ιράν ολοκλήρωσε την εγκατάσταση των συσκευών φυγοκέντρησης IR-6 σε δύο σειρές στη Μονάδα 1. Η εγκατάσταση των συσκευών φυγοκέντρησης IR-6 σε τέσσερις επιπλέον σειρές συνεχίζεται»  τονίζεται στην έκθεση, η οποία αναφέρεται σε ένα από τα προηγμένα μοντέλα συσκευών φυγοκέντρησης του Ιράν.

 Πηγή: ΑΜΠΕ