ΗΠΑ , Ρωσία 1 Ιουνίου 2024

ΗΠΑ σε Κίνα: Είτε θα συνεργάζεστε με τη Δύση, είτε θα προμηθεύετε τη Ρωσία

ΗΠΑ σε Κίνα: Είτε θα συνεργάζεστε με τη Δύση, είτε θα προμηθεύετε τη Ρωσία

Mήνυμα στην Κίνα

Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες οφείλουν να στείλουν ένα μήνυμα στην Κίνα ότι οι επιχειρήσεις της πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην επιχειρηματική συνεργασία με τις οικονομίες των ΗΠΑ και της ΕΕ ή τον εξοπλισμό της Ρωσίας με αγαθά «διπλής χρήσης».

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι «οι κινεζικές επιχειρήσεις μπορούν είτε να δραστηριοποιούνται στις οικονομίες μας είτε να εξοπλίζουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας με είδη διπλής χρήσης. Δεν μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν και τα δύο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Ουάλι Αντεγέμο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Βερολίνο.

«Ας καταστήσουμε σαφές στις κινεζικές εταιρείες ότι είμαστε όλοι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τις κυρώσεις και τους ελέγχους εξαγωγών μας», σημείωσε.

Η Ρωσία εισήγαγε πέρυσι αγαθά διπλής χρήσης – τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς – αξίας 5,2 δισ. δολαρίων από προμηθευτές με έδρα την Κίνα, δήλωσε ο αν. ΥΠΟΙΚ.

Προειδοποίησε ότι η αποτυχία να πειστεί η Κίνα να σταματήσει να πουλάει αγαθά διπλής χρήσης στη Ρωσία αποτελεί σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι βέβαιος ότι μπορεί να αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ.

Η προειδοποίηση προς την Κίνα έρχεται αφού ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κουρτ Κάμπελ κατηγόρησε την Τετάρτη το Πεκίνο ότι υποστηρίζει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και προειδοποίησε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περαιτέρω κυρώσεις ως απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Την Τρίτη, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Ντάλιπ Σινγκ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν κυρώσεις και ελέγχους εξαγωγών για να αποτρέψουν το εμπόριο Κίνας-Ρωσίας που απειλεί την ασφάλειά τους εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγές: Reuters, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube