Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

ΗΠΑ: Οργισμένη αντίδραση Τραμπ στο σχέδιο Μπάιντεν για νομιμοποίηση παράτυπων μεταναστών

Δημοσιεύτηκε στις

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε μέτρα για τη χορήγηση της αμερικανικής υπηκοότητας σε εκατοντάδες χιλιάδες παράτυπους μετανάστες

Μερικούς μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, μια πρωτοβουλία για να μπορέσουν να λάβουν την αμερικανική υπηκοότητα εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που έχουν εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ και είναι παντρεμένοι με Αμερικανούς πολίτες, προκαλώντας αμέσως την οργή του Ντόναλντ Τραμπ.

“Μπορούμε ταυτόχρονα να ασφαλίσουμε τα σύνορα (με το Μεξικό) και να προσφέρουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης”, δήλωσε ο Μπάιντεν σε ομιλία του από τον Λευκό Οίκο.

Ο 81χρονος Δημοκρατικός εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να επικρίνει τον προκάτοχο και εκ νέου αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές, κατηγορώντας τον ότι τροφοδοτεί “τους φόβους” των Αμερικανών και χαρακτηρίζοντας “σκανδαλώδεις” τις δηλώσεις του 78χρονου Ρεπουμπλικάνου ότι οι μετανάστες είναι “ζώα” που “μολύνουν το αίμα” των ΗΠΑ.

“Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς ότι ειπώθηκε, αλλά όντως έχει πει αυτά τα πράγματα δυνατά. Και είναι απαράδεκτο”, κατήγγειλε ο Μπάιντεν. “Δεν με ενδιαφέρει να παίξω μικροπολιτικά παιχνίδια με τα σύνορα ή τη μετανάστευση. Με ενδιαφέρει να διορθώσω” την κατάσταση, υπογράμμισε.

Ο Μπάιντεν προσπαθεί να απαντήσει στις κατηγορίες περί χαλαρότητας στο θέμα της μετανάστευσης, που του αποδίδει η δεξιά, και παράλληλα να παραμείνει πιστός στην προεκλογική του δέσμευση για ένα πιο “ανθρώπινο” σύστημα μετανάστευσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που πρόσφατα ανακοίνωσε ιδιαίτερα περιοριστικά μέτρα για τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, εξήγησε ότι θα διευκολύνει τη χορήγηση “πράσινης κάρτας” σε συζύγους Αμερικανών πολιτών και στα παιδιά τους.

Όσοι διαμένουν τουλάχιστον δέκα χρόνια στις ΗΠΑ και είναι παντρεμένοι με Αμερικανό πολίτη θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να λάβουν την αμερικανική υπηκοότητα χωρίς να χρειάζεται πρώτα να βγουν από τη χώρα, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

“Το μέτρο αυτό θα προστατεύσει περίπου μισό εκατομμύριο συζύγους Αμερικανών πολιτών και περίπου 50.000 παιδιά μεταναστών ηλικίας κάτω των 21 ετών”, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η ένωση προάσπισης πολιτικών δικαιωμάτων ACLU “χαιρέτισε” σε ανακοίνωσή της την απόφαση του Μπάιντεν εκτιμώντας ότι πρόκειται “για το είδος των ανθρώπινων και λογικών μέτρων που κάνουν την Αμερική πιο ισχυρή”.

Η ίδια μη κυβερνητική οργάνωση αποφάσισε ωστόσο να προσφύγει κατά των νέων μέτρων που έλαβε ο Δημοκρατικός πρόεδρος για να περιορίσει την είσοδο αιτούντων άσυλο από το Μεξικό.

Παράλληλα ο Μπάιντεν επιθυμεί να επιταχύνει την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για εργασία για κάποιους μετανάστες που έχουν λάβει δίπλωμα ανώτατης εκπαίδευσης στις ΗΠΑ και τους έχει προταθεί θέση εργασίας στη χώρα.

Εγκληματικότητα

Από την πλευρά του ο Τραμπ, σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ουισκόνσιν, δήλωσε ότι, αν εκλεγεί τον Νοέμβριο, “αυτό το παράνομο νομοσχέδιο αμνηστίας θα σκιστεί και θα πεταχθεί ήδη από την πρώτη ημέρα”.

Η προεκλογική ομάδα του Ρεπουμπλικάνου, ο οποίος έχει προαναγγείλει μαζικές απελάσεις παράτυπων μεταναστών, αν εκλεγεί, τόνισε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν “θα τροφοδοτήσουν αναμφισβήτητα την εγκληματικότητα των μεταναστών” και “θα στερήσουν τα κοινωνικά επιδόματα από τους Αμερικανούς ηλικιωμένους”.

Η εκπρόσωπος της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ, η Κάρολιν Λίβιτ, εκτίμησε ότι το νέο πρόγραμμα του Μπάιντεν θα λειτουργήσει σαν “νέα πρόσκληση για τους παράνομους μετανάστες”.

Ο Ρεπουμπλικάνος δίνει έμφαση στα εγκλήματα παράτυπων μεταναστών και αναφέρεται συχνά σε ιδιαίτερα σοκαριστικούς φόνους που διέπραξαν άνθρωποι που εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ προκειμένου να αποδείξει ότι υπάρχει ένα κύμα εγκληματικότητας που οφείλεται στην παράνομη μετανάστευση.

Ωστόσο ούτε τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας ούτε οι έρευνες που έχουν πραγματοποιήσει ειδικοί δείχνουν να υπάρχει ένα τέτοιο φαινόμενο.

Εξάλλου λίγο περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς ψηφοφόρους στηρίζουν την απέλαση όλων ή των περισσότερων μεταναστών που έχουν εισέλθει στις ΗΠΑ παράνομα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos.

Παράλληλα άλλη δημοσκόπηση της οργάνωσης Immigration Hub βρήκε ότι το 71% των ψηφοφόρων σε επτά αμφίρροπες πολιτείες συμφωνούν να παραμείνουν στη χώρα παράτυποι μετανάστες που έχουν παντρευτεί Αμερικανούς πολίτες και ζουν στη χώρα περισσότερα από πέντε χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ, capital.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Γενικά θέματα

Πυρηνική Ενέργεια: Από την Παρακμή σε Νέα Εποχή Αναγέννησης

Η πυρηνική ενέργεια βρίσκεται εδώ και καιρό σε παρακμή, με το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να έχει μειωθεί στο μισό από 18% στα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε 9% σήμερα . Ωστόσο, τελευταία και μεσούσης της ενεργειακής κρίσης, εμφανίζει σημάδια αναγέννησης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η πυρηνική ενέργεια βρίσκεται εδώ και καιρό σε παρακμή, με το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να έχει μειωθεί στο μισό από 18% στα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε 9% σήμερα . Ωστόσο, τελευταία και μεσούσης της ενεργειακής κρίσης, εμφανίζει σημάδια αναγέννησης.

Ενώ η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία δεν σταμάτησαν ποτέ να επεκτείνουν τις πυρηνικές τους βιομηχανίες, πολλές δυτικές χώρες κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής της τεχνολογίας, της πληθώρας φθηνότερων εναλλακτικών λύσεων, αλλά και ζητημάτων ασφαλείας.

Νέα εργαλεία χρηματοδότησης

Το πιο σημαντικό είναι ότι αναδύονται νέες μέθοδοι για τη χρηματοδότηση του τεράστιου αρχικού κόστους κατασκευής αντιδραστήρων. Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Meta Platforms Inc. και η Amazon.com Inc. έχουν συνάψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς ενέργειας με πυρηνικούς παραγωγούς. Και οι πολυμερείς χρηματοδότες έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα πορτοφόλια τους, με την Παγκόσμια Τράπεζα να αίρει την απαγόρευση υποστήριξης της ατομικής ενέργειας.

Πώς επανεπενδύουν οι χώρες στην πυρηνική ενέργεια;

Όπως αναφέρει το Bloomberg, σε εκτενή του ανάλυση, μερικοί δεσμεύονται να κατασκευάσουν νέους, μεγάλους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Όλο και περισσότεροι δαπανούν χρήματα για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Πολλοί από τους αντιδραστήρες στις πλούσιες χώρες πλησιάζουν στο τέλος της αρχικής σχεδιαστικής διάρκειας ζωής τους, η οποία είναι συνήθως 40 χρόνια. Ένας αντιδραστήρας μπορεί να ανακαινιστεί για να παραταθεί η διάρκεια ζωής του, αλλά αυτό απαιτεί σημαντικές επενδύσεις.

Oι SMR

Η επιχειρηματολογία υπέρ της πυρηνικής ενέργειας ως λύσης για την κλιματική αλλαγή ενισχύθηκε το 2022, όταν οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψήφισαν να επιτρέψουν στα έργα πυρηνικής ενέργειας να χαρακτηριστούν ως πράσινες επενδύσεις. Ωστόσο, η Ένωση χρειάζεται περίπου 241 δισεκατομμύρια ευρώ (283 δισεκατομμύρια δολάρια) για να εκπληρώσει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες και η χρηματοδότηση αποτελεί σοβαρή πρόκληση .

Οι βασικοί παίκτες της αγοράς

Μεταξύ των δυτικών χωρών, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ηγούνται της νέας τάσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η πυρηνική ενέργεια παράγει σήμερα περίπου το 15% της ηλεκτρικής ενέργειας, θέλει να αυξήσει αυτό το ποσοστό στο 25% έως το 2050 , εν μέρει κατασκευάζοντας έως και οκτώ μεγάλους αντιδραστήρες . Η Γαλλία, η οποία ήδη παράγει το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνική ενέργεια, σχεδιάζει να κατασκευάσει έξι νέες μονάδες, ενώ παράλληλα θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Η ρωσική Rosatom Corp. έχει τέσσερις αντιδραστήρες υπό κατασκευή στην εγχώρια αγορά και άλλους 19 σε διαφορετικές χώρες, γεγονός που την καθιστά τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πυρηνικής τεχνολογίας στον κόσμο .

Σε άλλα μέρη της Ευρώπης, η Ουγγαρία κατασκευάζει δύο νέους αντιδραστήρες σε συνεργασία με τη Rosatom. Η Τσεχική Δημοκρατία επέλεξε την Korea Hydro & Nuclear Power Co. για την κατασκευή δύο μονάδων και η Πολωνία επέλεξε την Westinghouse Electric Corp. για την κατασκευή του πρώτου της εργοστασίου, αν και η χρηματοδότηση και στις δύο περιπτώσεις δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί. Η Γερμανία έκλεισε τον τελευταίο αντιδραστήρα της τον Απρίλιο του 2023, αλλά συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις παγκόσμιες αγορές πυρηνικών καυσίμων .

Οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν τον πρώτο νέο αντιδραστήρα τους σε τρεις δεκαετίες το 2024, αλλά δεν έχουν προγραμματίσει νέα έργα, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην ανάπτυξη SMR και στην αναβίωση μονάδων που έκλεισαν πρόωρα.

Η επιστροφή της Ιαπωνίας

Η Ιαπωνία, κάποτε από τις μεγαλύτερες πυρηνικές μονάδες παραγωγής ενέργειας στον κόσμο, αγωνίζεται να επανεκκινήσει τη βιομηχανία της μετά την καταστροφή του 2011 στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα , όπου οι τήξεις πυρηνικών σταθμών σε τρεις μονάδες μετά από σεισμό και τσουνάμι ανάγκασαν περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να μετεγκατασταθούν. Παρ’ όλα αυτά, θέλει να αυξήσει τη συμβολή της ατομικής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας στο 50% έως το 2030 και διερευνά την κατασκευή νέων αντιδραστήρων.

Διψώντας για ενέργεια, η Κίνα έχει επιταχύνει ραγδαία τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας και διαθέτει 29 αντιδραστήρες υπό κατασκευή, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΟΑΕ , γεγονός που την τοποθετεί σε τροχιά για να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως η κορυφαία παραγωγός ατομικής ενέργειας στον κόσμο την επόμενη δεκαετία.

Η Ινδία κατασκευάζει έξι αντιδραστήρες. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άρχισαν να λειτουργούν τον τέταρτο νέο αντιδραστήρα τους τον Μάρτιο του 2024. Η Νότια Κορέα, η οποία κατασκεύασε το εργοστάσιο των ΗΑΕ, θέλει να κατασκευάσει τουλάχιστον τρεις νέους αντιδραστήρες στην εγχώρια αγορά μέχρι την επόμενη δεκαετία και να πουλήσει περισσότερες μονάδες στο εξωτερικό. Άλλες χώρες που κατασκευάζουν εργοστάσια περιλαμβάνουν το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο, την Ινδία, το Ιράν, το Πακιστάν και την Τουρκία.

Ο ρόλος της Σίλικον Βάλεϊ

Σύμφωνα με το Bloomberg, Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας, όπως οι Σαμ Άλτμαν, Μπιλ Γκέιτς και Μαρκ Ζάκερμπεργκ, προσφέρουν εδώ και χρόνια τα δικά τους κεφάλαια για να υποστηρίξουν νεοσύστατες επιχειρήσεις που αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες αντιδραστήρων.

Πρόσφατα, οι γιγάντιες εταιρείες τους έχουν επίσης εμπλακεί, καθώς αναζητούν τρόπους για να τροφοδοτήσουν μια νέα γενιά τεράστιων και ενεργοβόρων κέντρων δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης.

Τον Ιούνιο, το τμήμα cloud computing της Amazon κατέληξε σε συμφωνία για την αγορά 1.920 μεγαβάτ ενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο Susquehanna της Talen Energy στην Πενσυλβάνια έως το 2042. Η συμφωνία αποτελεί μέρος της επένδυσης 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Amazon στην τεχνητή νοημοσύνη στην πολιτεία.

Τον ίδιο μήνα, η Meta σύναψε 20ετές συμβόλαιο για την αγορά 1.121 μεγαβάτ πυρηνικής ενέργειας από την Constellation Energy Corp. Η συμφωνία σηματοδότησε μια σημαντική ανατροπή για το εργοστάσιό της κοντά στο Κλίντον του Ιλινόις, το οποίο παρέχει αρκετή ενέργεια για 1 εκατομμύριο σπίτια, αλλά απειλούνταν με κλείσιμο λόγω του ανταγωνισμού από το φθηνό φυσικό αέριο.

Τον Μάιο, η Google της Alphabet Inc. υπέγραψε στρατηγική συμφωνία με την Elementl Power για την ανάπτυξη πυρηνικών εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ. Η Google θα διαθέσει κεφάλαια πρώιμου σταδίου ανάπτυξης για τρία έργα, καθένα από τα οποία θα μπορεί να παράγει τουλάχιστον 600 μεγαβάτ.

Τον Σεπτέμβριο του 2024, η Microsoft Corp. κατέληξε σε συμφωνία με την Constellation για την επανεκκίνηση της λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου Three Mile Island στην Πενσυλβάνια, το οποίο είχε κλείσει. Ο αντιδραστήρας, ο οποίος έκλεισε το 2019 επειδή δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί το φυσικό αέριο, αναμένεται να επαναλειτουργήσει το 2028 και να τροφοδοτεί τα κέντρα δεδομένων της Microsoft με ενέργεια για 20 χρόνια.

Ποια είναι τα επιχειρήματα κατά της πυρηνικής ενέργειας;

Οι πολέμιοι της τάσης αυτής υποστηρίζουν ότι η Φουκουσίμα ήταν μόνο η πιο πρόσφατη καταστροφή που απέδειξε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι υπερβολικά αναξιόπιστη. Ατυχήματα απελευθέρωσαν επίσης ραδιενέργεια στο Three Mile Island  στις ΗΠΑ το 1979 και στο Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, τότε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, επτά χρόνια αργότερα.

Υπάρχει επίσης το μακροπρόθεσμο κόστος και ο περιβαλλοντικός κίνδυνος των αποβλήτων των αντιδραστήρων, τα οποία παραμένουν επικίνδυνα ραδιενεργά για χιλιάδες χρόνια.

Οι επικριτές αναφέρουν μεγάλες υπερβάσεις κόστους που έχουν πλήξει τα έργα αντιδραστήρων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η κατασκευή μεγάλων νέων μονάδων μπορεί να διαρκέσει μια δεκαετία — όχι αρκετά γρήγορα για πολλές χώρες που έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τη ρύπανση από τα αέρια του θερμοκηπίου κατά το ήμισυ έως το 2030. Οι αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι οι καθαρότερες και ασφαλέστερες μορφές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική και η γεωθερμική ενέργεια που υποστηρίζονται από μπαταρίες, μπορούν να αναπτυχθούν πιο γρήγορα.

Τα επιχειρήματα υπέρ της πυρηνικής ενέργειας;

Οι υποστηρικτές επισημαίνουν ότι τα ατυχήματα είναι σπάνια και ότι τα ορυκτά καύσιμα σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους ετησίως λόγω ατυχημάτων και ρύπανσης. ( Μελέτες δημόσιας υγείας δείχνουν ότι δεν έχουν υπάρξει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε ακτινοβολία από το ατύχημα της Φουκουσίμα.) Οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας επιμένουν επίσης ότι οι μικρότεροι, προηγμένοι αντιδραστήρες του μέλλοντος θα είναι ακόμη ασφαλέστεροι.

Υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει επιλογή μεταξύ πυρηνικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ότι αμφότερες πρέπει να συνεργάζονται για να αποτρέψουν τα χειρότερα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Οι πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα παρείχαν περίπου τα δύο πέμπτα της παγκόσμιας προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας το 2024 – ένα ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στο 50% έως το 2026, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα κλιμακώνονται και περισσότερη πυρηνική ενέργεια θα παραμένει σε λειτουργία.

ΠΗΓΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

«Greece 365»: Ντοκιμαντέρ και νέες παραγωγές προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό

Τα γυρίσματα της σειράς ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων «Greece 365», παραγωγής του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, που έχει ως στόχο την ανάδειξη στο διεθνές κοινό του ελληνικού πολιτισμού, της γαστρονομίας, την τοπικής ταυτότητας και των βιωματικών εμπειριών που αποκομίζουν οι επισκέπτες από τη χώρα μας, ξεκινούν τον Σεπτέμβριο υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τα γυρίσματα της σειράς ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων «Greece 365», παραγωγής του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, που έχει ως στόχο την ανάδειξη στο διεθνές κοινό του ελληνικού πολιτισμού, της γαστρονομίας, την τοπικής ταυτότητας και των βιωματικών εμπειριών που αποκομίζουν οι επισκέπτες από τη χώρα μας, ξεκινούν τον Σεπτέμβριο υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

Τα τέσσερα επεισόδια διαρθρώνονται στη βάση των αντίστοιχων εποχών του χρόνου, προβάλλοντας, κάθε φορά, επιμέρους περιοχές της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, το 1ο επεισόδιο έχει τίτλο «Άνοιξη – Η Αναγέννηση» και περιλαμβάνει την Ήπειρο (ανθισμένες αμυγδαλιές, πασχαλινές τελετουργίες), την Πελοπόννησο (περίοδος φύτευσης, καλλιέργεια αρχαίων σπόρων), την Κρήτη (λιβάδια με βότανα, μέλισσες, αγριολούλουδα) και τις Κυκλάδες (ανοιξιάτικα πανηγύρια).

Το 2ο με τίτλο «Καλοκαίρι – Ο παλμός του ήλιου» προβάλει τη Σαμοθράκη (τελετή πυροβασίας), τη Νίσυρο (ηφαιστειακό πανηγύρι), την Αμοργό (ψαροχώρι, επιστροφή μεταναστών) και την Επίδαυρο (αρχαίο θέατρο, θερινές παραστάσεις κάτω από τα άστρα).

Το 3ο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στο «Φθινόπωρο – Ο θερισμός της μνήμης» και παρουσιάζει τη Νεμέα (τρύγος και πάτημα σταφυλιών), τη Λέσβο (συγκομιδή ελιάς), τη Θεσσαλία (απόσταξη τσίπουρου) και διάσπαρτα χωριά της ενδοχώρας (τεχνίτες, ηλικιωμένοι αφηγητές, νέοι με βιώσιμες πρακτικές).

Τέλος, το 4ο επεισόδιο έχει τίτλο «Χειμώνας – Η ψυχή μέσα στη σιωπή» και εστιάζει στο Μέτσοβο και τη Φλώρινα(χειμώνας στα βουνά, μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι), τη Μάνη (θύελλες, πέτρινα χωριά), το Άγιο Όρος (μοναχοί, ψαλμωδίες, χειρόγραφα) και την Ευρυτανία (ορεινό σχολείο, παιδεία μέσα στη σιωπή). Η σειρά θα προβληθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσω στοχευμένων συνεργασιών με διεθνή μέσα ενημέρωσης, πολιτιστικούς φορείς και τουριστικούς οργανισμούς.

Πρεμιέρα της «Sinatra! Eternity»
Επίσης, στις 30 Ιουλίου 2025 πραγματοποιείται στο Ναύπλιο υπό την αιγίδα του ΕΟΤ η παγκόσμια πρεμιέρα της ήδη βραβευμένης ταινίας «Sinatra! Eternity» (παραγωγής Crisis Cinema), σε σκηνοθεσία των Γιώργου Παπαθεοδώρου και Michael Oblowitz. Πρόκειται για βιογραφική ταινία για τον θρυλικό Αμερικανό τραγουδιστή και ηθοποιό, Φρανκ Σινάτρα, που επικεντρώνεται κυρίως στην περίοδο που αντιμετώπιζε προβλήματα με τη φωνή του, στην καθοριστική για την καριέρα του βράβευση με Όσκαρ και στην ταραχώδη σχέση του με την ηθοποιό Άβα Γκάρντνερ. Το καστ περιλαμβάνει διεθνώς αναγνωρισμένους ηθοποιούς όπως τους Ρίκο Σιμονίνι, Έμιλι Ελίσια Λόου, Έρικ Ρόμπερτς, Μάικλ Μάντσεν, Λούκας Χάας, Χάρι Ντιν Στάντον, Μάικλ Γουντς, Ντιόν Γουόρικ και άλλους σημαντικούς Αμερικανούς και Έλληνες ηθοποιούς.

Στην πρεμιέρα, που θα πραγματοποιηθεί στον Φάρο απέναντι από το επιβλητικό Μπούρτζι. Θα παραβρεθούν διακριμένες προσωπικότητες από την πολιτική, τις τέχνες και την επιχειρηματικότητα, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, καθώς και πρωταγωνιστές της ταινίας. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο φιλόσοφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης, Χριστόφορος Χριστοφής.

Τέλος, ο ΕΟΤ υποστηρίζει το επικοινωνιακό πλάνο για την προβολή και προώθηση στις ΗΠΑ, μέσω του τηλεοπτικού δικτύου Public Broadcasting Service (PBS), της σειράς γαστρονομίας 13 επεισοδίων «The Life of Loi» (3η περίοδος), με την Ελληνίδα σεφ Μαρία Λόη. Στη φετινή σεζόν, η προβολή της οποίας ξεκίνησε από τις 15 Ιουλίου 2025, η Μ. Λόη δημιουργεί συνταγές σε ταράτσα της Πλάκας, με φόντο την Ακρόπολη, παροτρύνοντας τους θεατές να επισκεφθούν την Ελλάδα, και στα νότια προάστια της Αθήνας, με άπλετη θέα στον Σαρωνικό κόλπο.

Η δημοφιλία της εκπομπής και η αξιοπιστία του συγκεκριμένου δικτύου ροής στη Βόρεια Αμερική αναμένεται να προσφέρουν σημαντική προβολή για την Ελλάδα και συγχρόνως να προαγάγουν την ελληνική γαστρονομία στη συγκεκριμένη αγορά.

Naftemporiki.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Ιράν: Εκτέλεση μελών της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού

Το Ιράν εκτέλεσε δύο μέλη της εξόριστης αντιπολιτευόμενης οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού (MEK), με την κατηγορία ότι στοχοποίησαν μη στρατιωτικές υποδομές με αυτοσχέδιες βολίδες, όπως μετέδωσε την Κυριακή το πρακτορείο ειδήσεων της δικαστικής εξουσίας, «Mizan».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ιράν εκτέλεσε δύο μέλη της εξόριστης αντιπολιτευόμενης οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού (MEK), με την κατηγορία ότι στοχοποίησαν μη στρατιωτικές υποδομές με αυτοσχέδιες βολίδες, όπως μετέδωσε την Κυριακή το πρακτορείο ειδήσεων της δικαστικής εξουσίας, «Mizan».

Οι Μεχντί Χασανί και Μπεχρούζ Εχσανί-Εσλαμλού, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν ως «επιχειρησιακά στελέχη» της MEK, είχαν καταδικαστεί σε θάνατο, με την ετυμηγορία να επικυρώνεται από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Σύμφωνα με το ιρανικό δημοσίευμα, «οι τρομοκράτες, σε συντονισμό με τους ηγέτες της MEK, είχαν δημιουργήσει ένα κρησφύγετο στην Τεχεράνη, όπου κατασκεύαζαν εκτοξευτές και όλμους χειρός. Στη συνέχεια, εκτόξευαν βλήματα αδιακρίτως εναντίον πολιτών, κατοικιών, εγκαταστάσεων παροχής υπηρεσιών, εκπαιδευτικών και φιλανθρωπικών κέντρων, ενώ παράλληλα διεξήγαγαν προπαγανδιστικές δραστηριότητες και συλλογή πληροφοριών υπέρ της οργάνωσης».

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για «moharebeh», ισλαμικός όρος που σημαίνει «διεξαγωγή πολέμου κατά του Θεού», καθώς και για καταστροφή δημόσιας περιουσίας και «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση με σκοπό την υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας».

Το δημοσίευμα δεν διευκρινίζει εάν οι πράξεις των κατηγορουμένων έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου Ισραήλ-Ιράν, κατά τον οποίο η Τεχεράνη κατηγόρησε αντιπολιτευόμενες ομάδες όπως η MEK ότι παρείχαν υποστήριξη στο Ισραήλ εκ των έσω.

Η MEK, γνωστή και ως Οργάνωση των Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν, ήταν αρχικά μια ισλαμο-αριστερή οργάνωση που αντιτάχθηκε στη διακυβέρνηση του Σάχη τη δεκαετία του 1970, αλλά ήρθε σε ρήξη με τις υπόλοιπες δυνάμεις μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Έκτοτε, αντιπολιτεύεται την Ισλαμική Δημοκρατία, με την ηγεσία της να εδρεύει στο Παρίσι. Η οργάνωση είχε χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2012.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα10 λεπτά πριν

Οι πικρές αλήθειες Δένδια για τα “βύσματα” σε Ναυτικό και Αεροπορία: “Εχουμε… 400% πληρότητα στα Πολεμικά Μουσεία”

"Ξέρουμε όλοι τι γίνεται και ξέρουμε τι τραβάει οποιοσδήποτε υπουργός, ανεξαρτήτως κόμματος, αν διανοηθεί να πάει κληρωτός σε πλοίο. Μόνο...

Ιστορία - Πολιτισμός40 λεπτά πριν

1974 – Μέρες πριν από την πρώτη βάρβαρη εισβολή…

Κίσινγκερ: «Δεν είμαι εναντίον της αποχώρησης των Ελλήνων αξιωματικών… Θα επιφέρει όμως ΑΝΙΣΟΖΥΓΙΟ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ)»

Άμυνα1 ώρα πριν

Υπερηχητικός Tayfun: Ένα ακόμα εργαλείο καταναγκαστικής διπλωματίας και προπαγάνδας της Τουρκίας

Η εμφάνιση του και η διαχρονική πολυεπίπεδη τουρκική στρατηγική βρίσκει την Ελλάδα σε ρόλο κατεξοχήν αμυνόμενο φέρνοντας στο προσκήνιο χρόνιες...

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ2 ώρες πριν

Κείμενο-παρέμβαση σχετικά με την προπαγάνδα των Σκοπίων στην Μελίτη

Οι Σκοπιανοί μπορούν να προχωρούν στην προπαγάνδα τους γιατί εκμεταλλεύονται και την άγνοια όχι μόνο των Μακεδόνων, αλλά και των...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Ο Κλόουν έγινε Δικτάτορας! Η Δύση “καίει” τον Ζελένσκι

Καθώς εντείνονται οι διαμαρτυρίες κατά του Ζελένσκι, αποκαλύπτεται ο πραγματικός λόγος της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία

Δημοφιλή