REAL TIME |

Γαλλία 23 Ιουνίου 2024

Inside Story: Μεταξύ χάους και ακροδεξιάς η Γαλλία

Inside Story: Μεταξύ χάους και ακροδεξιάς η Γαλλία

Το Κουτί της Πανδώρας στη γαλλική πολιτική σκηνή άνοιξε ο Εμανουέλ Μακρόν, με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών το βράδυ της βαριάς ήττας του στις ευρω-εκλογές της 9ης Ιουνίου. Στην εβδομάδα που ακολούθησε, ξέσπασε θύελλα στις τάξεις του πάλαι ποτέ κραταιού κεντροδεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών σχετικά με το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας με την Μαρίν Λεπέν· υπήρξαν ανακατατάξεις στην ακροδεξιά πολυκατοικία, με μία βαρυσήμαντη οικογενειακή επανένωση και κατηγορίες περί προδοσίας· και τη σύναψη μίας αριστερής συμμαχίας μεταξύ κομμάτων που αρκετά πρόσφατα έδειχνε να τους χωρίζει μία άβυσσος. Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν δείχνουν ζοφερές, βουλευτές του παίρνουν αποστάσεις από τον πρόεδρο και ο ίδιος χρειάστηκε να παρέμβει δημοσίως για να διαψεύσει ότι υπάρχει ενδεχόμενο παραίτησής του μετά την 7η Ιουλίου.

Παράλληλα –για να μην ξεχνιόμαστε– το ενδεχόμενο μίας ακροδεξιάς κυβέρνησης υπό τον 28χρονο Ζόρνταν Μπαρντελά ήδη πιέζει ανοδικά τα επιτόκια δανεισμού της Γαλλίας. Αναλυτές παρομοιάζουν την απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει εκλογές με αυτήν του Ντέιβιντ Κάμερον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ INSIDE STORY

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube