REAL TIME |

Ευρωπαϊκή Ένωση 3 Ιουνίου 2024

Η ΥΠΕΞ του Βελγίου καλεί τις κυβερνήσεις της ΕΕ να άρουν το δικαίωμα ψήφου της Ουγγαρίας

Η ΥΠΕΞ του Βελγίου καλεί τις κυβερνήσεις της ΕΕ να άρουν το δικαίωμα ψήφου της Ουγγαρίας

Τι γράφει το Politico

Η Ουγγαρία πρόκειται να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιούλιο, δίνοντας στη Βουδαπέστη μεγαλύτερη εξουσία να καθορίζει την ατζέντα και τις προτεραιότητες της ΕΕ για έξι μήνες.

Ένα μήνα πριν λάβει η Ουγγαρία τη σκυτάλη του Συμβουλίου της ΕΕ, το Βέλγιο, το οποίο ασκεί την τρέχουσα προεδρία, προβαίνει στο έκτακτο βήμα να παροτρύνει τις κυβερνήσεις της ΕΕ να προχωρήσουν στη διαδικασία στέρησης του δικαιώματος ψήφου της χώρας του Βίκτορ Όρμπαν.

«Έχουμε μια Ευρώπη που προχωράει δύσκολα, με δυστυχώς ορισμένα κράτη – ένα κράτος συγκεκριμένα – να υιοθετούν όλο και περισσότερο μια στάση […] αποκλεισμού και βέτο», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαμπίμπ σε συνέντευξή της στο Politico. 

Η ίδια τάχθηκε υπέρ της προώθησης της διαδικασίας μομφής του άρθρου 7 της ΕΕ κατά της Βουδαπέστης, μια κίνηση που μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου μιας χώρας.

«Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε το θάρρος να πάρουμε αποφάσεις: Να φτάσουμε στο τέλους του άρθρου 7, να ενεργοποιήσουμε το άρθρο 7 μέχρι τέλους, το οποίο προβλέπει το τέλος του δικαιώματος βέτο», δήλωσε η ίδια. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενεργοποίησε την πρώτη φάση της διαδικασίας του άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας το 2018, αλλά η διαδικασία έχει έκτοτε βαλτώσει.

Το επόμενο βήμα της εν λόγω διαδικασίας, που χρησιμοποιείται όταν μια χώρα θεωρείται ότι κινδυνεύει να παραβιάσει τις βασικές αξίες της Ένωσης, θεωρείται συχνά «πυρηνική επιλογή», επειδή προβλέπει τις σοβαρότερες πολιτικές κυρώσεις που μπορεί να επιβάλει το μπλοκ σε ένα από τα κράτη μέλη του: Την αναστολή του δικαιώματος ψήφου επί των αποφάσεων της ΕΕ.

Η Ουγγαρία πρόκειται να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιούλιο, δίνοντας στη Βουδαπέστη μεγαλύτερη εξουσία να καθορίζει την ατζέντα και τις προτεραιότητες της ΕΕ για έξι μήνες.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει σταθεί εμπόδιο στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ για σημαντικά θέματα, από τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έως τη λήψη του επόμενου βήματος για την ευρωπαϊκή πορεία του Κιέβου. 

«Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας», δήλωσε η Λαμπίμπ. «Είτε αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, κάτι που απαιτεί πολιτικό θάρρος και θέληση, είτε θέτουμε σε εφαρμογή μηχανισμούς που δεν λειτουργούν. Και έτσι πρέπει να επιλέξουμε».

«Αν προχωρήσουμε μέχρι τέλους με αυτόν τον μηχανισμό, πρέπει να λειτουργήσει. Αν δεν λειτουργεί, πρέπει να τον μεταρρυθμίσουμε. Αυτό είναι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε η Λαμπίμπ.

Απογοητευμένες από τις κινήσεις της Βουδαπέστης, άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν δημιουργικούς τρόπους για να παρακάμψουν την Ουγγαρία σε σημαντικές αποφάσεις της ΕΕ, όπως η στοχοποίηση των ρωσικών εξαγωγών χωρίς να απαιτείται ομοφωνία. Ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ προτείνουν επίσης να δοθεί στην Ουγγαρία ένα αδύναμο χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά την επιθυμία της Βουδαπέστης να διατηρήσει τη σημαντική ατζέντα της διεύρυνσης, αναφέρει το Politico.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, η κυβέρνηση του Όρμπαν έδωσε στο κυβερνών κόμμα Fidesz μεγαλύτερη επιρροή στο δικαστικό σύστημα και στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Βουδαπέστη επιβράδυνε συνεχώς τη βοήθεια προς την Ουκρανία ή αρνούνταν να βοηθήσει ενεργά. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Γερμανία αμφισβήτησαν την ικανότητα της Βουδαπέστης να αναλάβει το Συμβούλιο της ΕΕ από την 1η Ιουλίου, αλλά η Λαμπίμπ δήλωσε ότι το Βέλγιο επέμεινε ότι η Ουγγαρία πρέπει να αναλάβει την προγραμματισμένη θητεία της.

«Είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι το να είσαι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαίνει να σέβεσαι τις αξίες, να έχεις δικαιώματα, να έχεις πρόσβαση σε κεφάλαια, να είσαι μέρος της ενιαίας αγοράς, να σέβεσαι τις αξίες της ελευθερίας, της ελευθερίας της έκφρασης και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης», δήλωσε. 

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ουγγαρία βρίσκεται τώρα υπό τη διαδικασία του άρθρου 7 και απομονώνεται όλο και περισσότερο», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ουγγαρίας στην ΕΕ δήλωσε: «Το κύριο μέλημα της Ουγγαρίας τώρα είναι να κρατήσει την ΕΕ έξω από τον πόλεμο στη γειτονιά μας. Εάν ο πόλεμος φτάσει στην ΕΕ, τότε το άρθρο 7 θα είναι το μικρότερο από τα προβλήματά μας».

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube