REAL TIME |

Η Ρωσία εποφθαλμιά να γίνει ξανά κουμπάρος στις σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Η Ρωσία εποφθαλμιά να γίνει ξανά κουμπάρος στις σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Η Ρωσία θα πάρει το διάδρομο Ζανγκεζούρ αν το κίνημα του Παγκράτ Γκαλστανιάν έρθει στην εξουσία.

Η CSTO αναμένει διευκρινίσεις από την ηγεσία της Αρμενικής Δημοκρατίας σχετικά με τις προοπτικές των σχέσεων με τον οργανισμό. Ο Γενικός Γραμματέας Τασμαγκαμπέτοφ ελπίζει ότι η ηγεσία της χώρας θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Παράλληλα με το πάγωμα της συμμετοχής της Αρμενίας στην CSTO, έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ στέλνουν συμβούλους στα υπουργεία Άμυνας της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Αρμενίας και των Βαλκανίων. Σύμφωνα με το Intelligence Online, αυτή η ιδέα των ΗΠΑ είναι να καταστήσουν τους στρατούς των προαναφερόμενων χωρών πιο συμβατούς με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και να απομακρυνθούν από το ρωσικό μοντέλο. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν έτσι την ευθύνη για τις αμυντικές δυνάμεις των χωρών που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την «τροχιά της Μόσχας». Δεδομένου αυτού του πλαισίου, δεν είναι καιρός για το Ερεβάν να ξεκαθαρίσει εάν συνεχίζει να είναι μέλος ή όχι, ειδικά από τη στιγμή που ο Πασινιάν κατιγόρισε δύο χώρες της CSTO ότι έχουν προετοιμάσει πόλεμο εναντίον της Αρμενίας;

Ο Αρέγκ Κοτσινιάν, επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Πολιτικής Ασφάλειας, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο Factor TV ότι η Αρμενία θα πρέπει να λάβει την απόφαση να αποχωρήσει από την CSTO, ειδικά αφού ο ίδιος, ως ειδικός, δεν βλέπει τον κίνδυνο ρωσικών κυρώσεων ως απάντηση σε αυτή την κίνηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτή την περίπτωση η Ρωσία θα καταστρέψει την ήδη υπάρχουσα χαμηλή φήμη της που επικρατεί στην αρμενική κοινωνία, εξάλλου, έχει ορισμένες οικονομικές προσδοκίες από τη συνεργασία με την Αρμενία.

Ο Κοτσινιάν σημειώνει ότι μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα αποτελέσματα από τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας εάν έχουμε μεγάλης κλίμακας και ποιοτική συμμετοχή από την αμερικανική πλευρά με τη μορφή συμμετοχής στη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω οδηγιών. Και πώς παρουσιάζεται η Ρωσία στις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες της Αρμενίας; Υπάρχει λόγος να ισχυριστεί κανείς ότι αυτές οι αντικυβερνητικές ομιλίες αποσκοπούν επίσης στη μεταφορά του ελέγχου του «διαδρόμου Ζανγκεζούρ» στη Ρωσία, στην επιστροφή της Ρωσίας στο ρόλο του συντονιστή στη διαδικασία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν; Ο Κοτσινιάν επιβεβαίωσε έμμεσα αυτή την εκτίμηση. «Το κίνημα του Γκαλστανιάν είναι μια απόπειρα να επηρεάσει την ΡΟ στη Αρμενία, ενδέχεται ότι το κίνημα του Αρχιεπισκόπου να προχωρήσει σε ακραία βήματα στο μέλλον, αλλά θα αποτύχει και θα εξασθενίσει αυτή η κίνηση.

Είναι σαφές για μένα ότι αυτοί εξυπηρετούν τη Ρωσία και θέλουν να τους παραχωρίσουν τον διάδρομο του Ζανγκεζούρ, καθώς και να δώσουν τη δυνατότητα στη Μόσχα να γίνει και πάλι “κουμπάρος” στο θέμα της διευθέτησης της διένεξης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Η Ρωσία θα πάρει το διάδρομο Ζανγκεζούρ αν το κίνημα έρθει στην εξουσία.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube