REAL TIME |

Ουκρανία , Ρωσία 17 Ιουνίου 2024

Η Μόσχα για τη διάσκεψη Ειρήνης της Ελβετίας: Είναι φόρμουλα για τη συνέχιση του πολέμου

Η Μόσχα για τη διάσκεψη Ειρήνης της Ελβετίας: Είναι φόρμουλα για τη συνέχιση του πολέμου

Τι είπαν Ρώσοι αξιωματούχοι για τη Διάσκεψη της Ελβετίας

Άμεση ήταν η απάντηση της Μόσχας στο κοινό ανακοινωθέν της διάσκεψης για την Ειρήνη στην Ελβετία, με τον Ρώσο επικεφαλής της επιτροπής ασφαλείας της ρωσικής Δούμας, Βασίλι Πισκάρεφ να αναφέρει ότι συζητήθηκε «φόρμουλα για τη συνέχιση του Πολέμου», γεγονός χαρακτηριστικό των ρωσικών προθέσεων.

Η διάσκεψη στην Ελβετία για την ειρήνη στην Ουκρανία ολοκληρώθηκε νωρίς, κάτω από «ναζιστικά συνθήματα» κατά τη λήψη μιας ομαδικής φωτογράφησης, δήλωσε ο Βασίλι Πισκάρεφ.

«Η διάσκεψη για τη ‘’φόρμουλα ειρήνης’’ στην Ελβετία, στην πραγματικότητα, τελείωσε νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, εν μέσω ναζιστικών συνθημάτων ενώ φωτογραφίζονταν (οι ηγέτες)», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ο Ρώσος βουλευτής.

Σύμφωνα με τον Πισκάρεφ, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση «αρνήθηκαν εξαρχής να συζητήσουν την ειρηνευτική πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ακυρώνοντας εντελώς το δηλωμένο νόημα της παραμονής τους στην Ελβετία».

«Ωστόσο, η τελεσιγραφική φύση του ανακοινωθέντος, η οποία επίσης δεν υπογράφηκε από όλους τους συμμετέχοντες, μιλάει από μόνη της – αυτή δεν είναι μια ‘’φόρμουλα ειρήνης’’, αλλά μια φόρμουλα για τη συνέχιση του πολέμου. Γι’ αυτό ακριβώς οι κυνικά χαμογελαστοί κύριοι συγκεντρώθηκαν στους πρόποδες των Άλπεων» υποστήριξε ο Ρώσος βουλευτής.

Νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι ορισμένοι αρχηγοί αντιπροσωπειών στη σύσκεψη κορυφής της ειρήνης για την Ουκρανία, ενώ έβγαζαν φωτογραφίες, φώναξαν ένα σύνθημα που εξυμνούσε την Ουκρανία, το οποίο το ρωσικό Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προσθέσει στη λίστα «των ναζιστικών συνθημάτων» τον Ιανουάριο του 2024.

Πρόκειται για αναφορές χρησιμοποιούνταν συχνά από τους υποστηρικτές του Στεπάν Μπαντέρα (οι Ουκρανοί τον θεωρούν πατριώτη οι Ρώσοι ναζιστή) κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και σύμφωνα με το Κρεμλίνο ειπώθηκαν από τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό. 

Ρωσικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου στην Ελβετία υποστηρίχθηκε από 80 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ουγγαρία, η Τουρκία και η Σερβία. 11 κράτη δεν το υπέγραψαν, μεταξύ των οποίων η Αρμενία, η Βραζιλία, η Σλοβακία, η Σαουδική Αραβία, η Ταϊλάνδη, το Μεξικό, η Ινδία και η Νότια Αφρική. Στη σύνοδο δεν μετείχε η Κίνα. 

 

Η πρόταση Πούτιν 

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία θα σταματήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και θα ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες εάν η Ουκρανία εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της στο ΝΑΤΟ και αποσύρει τις δυνάμεις της από τέσσερις ουκρανικές περιοχές που διεκδικεί η Μόσχα.

Την παραμονή μιας ειρηνευτικής διάσκεψης στην Ελβετία, στην οποία δεν έχει προσκληθεί η Ρωσία, ο Πούτιν έθεσε μια σειρά από όρους εντελώς αντίθετους με τους όρους που απαιτεί η Ουκρανία.

«Οι συνθήκες είναι πολύ απλές», είπε ο Πούτιν, αναφέροντας αυτές ως την πλήρη αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από ολόκληρη την επικράτεια των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

«Μόλις δηλώσουν στο Κίεβο ότι είναι έτοιμοι για μια τέτοια απόφαση και ξεκινήσουν μια πραγματική απόσυρση στρατευμάτων από αυτές τις περιοχές, και επίσης ανακοινώσουν επίσημα την εγκατάλειψη των σχεδίων τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ – από την πλευρά μας, αμέσως, κυριολεκτικά ταυτόχρονα στο λεπτό, θα ακολουθήσει εντολή για παύση του πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων», είπε.

«Επαναλαμβάνω, θα το κάνουμε αμέσως. Φυσικά, θα εγγυηθούμε ταυτόχρονα την απρόσκοπη και ασφαλή αποχώρηση των ουκρανικών μονάδων και σχηματισμών».

Κ. Μητσοτάκης: Μοναδικός οδικός χάρτης για βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία το Διεθνές Δίκαιο
Το πόσο εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι όλες οι χώρες οι οποίες συμμετείχαν στη Διεθνή Διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στη Χάρτα του ΟΗΕ, «στην ανάγκη οι διαφορές να λύνονται με επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, στο αναφαίρετο δικαίωμα το οποίο έχει κάθε χώρα στην εδαφική κυριαρχία και στην καταδίκη της αλλαγής των συνόρων με τη βία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας των εργασιών στην Ελβετία.

Σε δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε καταρχάς, πως «μόνο και μόνο το γεγονός ότι αυτή η σύνοδος έλαβε χώρα με σχεδόν 100 χώρες να συμμετέχουν, συναντά μια σημαντική παγκόσμια επιβεβαίωση της ανάγκης να επιτευχθεί επιτέλους μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη αε αυτόν τον πόλεμο. Βρέθηκαν εδώ στην Ελβετία χώρες όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, επιβεβαιώνοντας ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο την ήπειρό μας, αλλά αφορά ουσιαστικά όλο τον πλανήτη».

Σύμφωνα με το πρωθυπουργό «αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι ο πόλεμος αυτός έχει προκαλέσει μεγάλες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις τιμές βασικών τροφίμων, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί έχει μεγάλη σημασία αυτό που γίνεται στην Ουκρανία, για την Αφρική, για χώρες οι οποίες δοκιμάζονται και από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».

«Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό ότι όλες οι χώρες οι οποίες συμμετείχαν στη διάσκεψη επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στη Χάρτα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην ανάγκη οι διαφορές να λύνονται με επίκληση του διεθνούς δικαίου και στο αναφαίρετο δικαίωμα το οποίο έχει κάθε χώρα στην εδαφική κυριαρχία και στην καταδίκη της αλλαγής των συνόρων με οποιοδήποτε τρόπο, της ισχύος του δυνατού, εις βάρος του πιο αδύναμου», επισήμανε.

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την – όπως είπε – «πολύ σημαντική επιβεβαίωση αυτών των βασικών αρχών που τελικά μπορούν να αποτελέσουν και το μόνο οδικό χάρτη για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία και βέβαια για δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη».

«Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, όπως είπα και στην παρέμβασή μου, να σημαίνει πρακτικά συνθηκολόγηση της Ουκρανίας. Γι’ αυτό και η Ελλάδα, όπως και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξακολουθούν να στηρίζουν την Ουκρανία, ώστε να μπορεί να προσέλθει κάποια στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από μια θέση αυτοπεποίθησης και όχι από μια θέση αδυναμίας», πρόσθεσε.

Φον ντε Λάιεν: Ο δρόμος για την ειρήνη απαιτεί υπομονή

«Η σύνοδος κορυφής που διεξήχθη στην Ελβετία αυτό το Σαββατοκύριακο έχει φέρει πιο κοντά την ειρήνη στην Ουκρανία, όμως η πραγματική ειρήνη δεν θα επιτευχθεί σε ένα βήμα, και ο δρόμος προς την ειρήνη θα απαιτήσει υπομονή και αποφασιστικότητα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ξέρουμε πως η ειρήνη στην Ουκρανία δεν θα επιτευχθεί σε ένα βήμα, θα είναι ένα ταξίδι», είπε μετά τις συνομιλίες.

«Δεν ήταν μια ειρηνευτική διαπραγμάτευση επειδή ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν σκέπτεται σοβαρά να τελειώσει τον πόλεμο, επιμένει στη συνθηκολόγηση, επιμένει στην παραχώρηση ουκρανικών εδαφών – ακόμη και εδαφών που δεν είναι σήμερα κατεχόμενα», κατέληξε.

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube