Η Γερμανία λέει όχι σε δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για να προστατεύσει τις δικές της εξαγωγές σε Κίνα

Η Γερμανία λέει όχι σε δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για να προστατεύσει τις δικές της εξαγωγές σε Κίνα

Bloomberg: Το Βερολίνο θέλει να αποτρέψει τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε τυχόν αντίποινα, καθώς σχεδόν το ένα τρίτο των πωλήσεών τους προέρχεται από την Κίνα το 2023, σύμφωνα με τα διαθέσιμα εμπορικά στοιχεία.

Η Γερμανία προσπαθεί να «φρενάρει» την επιβολή των νέων δασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα ή τουλάχιστον να τους «αμβλύνει», ανέφερε την Παρασκευή το Bloomberg.

Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι ότι η ΕΕ θα μπορέσει να βρει μια λύση σε απευθείας συνομιλίες με την Κίνα, πρόσθεσε το δημοσίευμα επικαλούμενο πρόσωπο με γνώση του θέματος.

Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία είχε προειδοποιήσει κατά της επιβολής των δασμών, με τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε τυχόν αντίποινα, καθώς σχεδόν το ένα τρίτο των πωλήσεών τους προέρχεται από την Κίνα το 2023, σύμφωνα με τα διαθέσιμα εμπορικά στοιχεία.

«Εμπόδια» σε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας

Παράλληλα, όπως μετέδωσε την Πέμπτη το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), το Βερολίνο στέκεται εμπόδιο και στις διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, οι γερμανικές ενστάσεις και τα αιτήματα για αλλαγές είναι ο κύριος λόγος, για τον οποίον τα σχέδια για νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει μάλιστα την αίσθηση πως η Γερμανία είναι η «νέα Ουγγαρία», η οποία λόγω της στάσης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν έχει καθυστερήσει στο παρελθόν αρκετές αποφάσεις υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στόχος των Ευρωπαίων είναι στην ουσία να σταματήσουν την παράκαμψη υφιστάμενων κυρώσεων από το Κρεμλίνο. Η αμυντική ρωσική βιομηχανία χρησιμοποιεί, για παράδειγμα, ακόμα δυτικές τεχνολογίες στην κατασκευή όπλων που χρησιμοποιεί στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πηγή: Reuters, Deutsche Welle

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube