REAL TIME |

Η Αρμενία τριπλασίασε το εμπόριο με τη Ρωσία παρά την ένταση Ερεβάν-Μόσχας! Μειώθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Αρμενία τριπλασίασε το εμπόριο με τη Ρωσία παρά την ένταση Ερεβάν-Μόσχας! Μειώθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Στατιστική Επιτροπή της Αρμενίας δημοσίευσε στοιχεία για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024, σύμφωνα με τα οποία το αμοιβαίο εμπόριο της Αρμενίας με τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 3,1 φορές, ενώ με τις χώρες της ΕΕ όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά μειώθηκε κατά 24,3 %.

Παρά την πρόσφατη επιδείνωση των πολιτικών σχέσεων Αρμενίας-Ρωσίας, οι στατιστικές για τον διμερή εμπορικό κύκλο εργασιών δείχνουν μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Η Στατιστική Επιτροπή της Αρμενίας δημοσίευσε στοιχεία για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024, σύμφωνα με τα οποία το αμοιβαίο εμπόριο της Αρμενίας με τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 3,1 φορές, ενώ με τις χώρες της ΕΕ όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά μειώθηκε κατά 24,3 φορές. %.

Ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια αυτών των 4 μηνών σε απόλυτους αριθμούς ο όγκος του εμπορίου μεταξύ της Αρμενίας και της Ρωσίας είναι 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο όγκος του εμπορίου μεταξύ της Αρμενίας και της ΕΕ είναι 695,5 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το εμπόριό μας με τη Ρωσία είναι 9 φορές περισσότερο από ό,τι με την ΕΕ. Ταυτόχρονα, στο σύνολο του εμπορικού κύκλου εργασιών της Αρμενίας το μερίδιο του εμπορίου με τη Ρωσία είναι 45,9%, ενώ το μερίδιο του εμπορίου με την ΕΕ είναι μόλις 5,1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τους πρώτους 4 μήνες του τρέχοντος έτους, ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ της Αρμενίας και της Ρωσίας αποτέλεσε το 8,4% του ετήσιου εμπορικού κύκλου εργασιών του 2023 (το 2023, ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ της Αρμενίας και της Ρωσίας ήταν 7,3 δισ. δολάρια). Τον Ιανουάριο-Απρίλιο του 2024, ο εμπορικός κύκλος εργασιών της Αρμενίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυξήθηκε επίσης απότομα – 7,3 φορές – και ανήλθε σε περίπου 2,9 δισ. δολάρια. Η Επιτροπή Κρατικών Εσόδων δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο για το 2023 ανά χώρα- επιπλέον, τα στοιχεία αυτά δεν δημοσιεύονται ανά μήνα, ώστε να είναι σαφές σε βάρος ποιου συγκεκριμένου προϊόντος ή προϊόντων σημειώνεται αυτή η αύξηση.

Η Στατιστική Επιτροπή δημοσιεύει μόνο τα συνολικά στοιχεία εξαγωγών-εισαγωγών για ποιες ομάδες εμπορευμάτων. Κατά συνέπεια, τα προϊόντα που “σπάνε ρεκόρ” στις εξαγωγές, τόσο από άποψη αξίας όσο και από άποψη ποσοστού αύξησης, είναι οι πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι, τα πολύτιμα μέταλλα και τα είδη από αυτά. Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, οι εξαγωγές αυτής της ομάδας αγαθών αυξήθηκαν κατά 9 φορές, φθάνοντας σχεδόν τα 4,6 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,8 φορές, φθάνοντας σχεδόν τα 4,9 δισ. δολάρια.

ΠΗΓΗ: Δημόσια Ραδιοφωνία της Αρμενίας

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube