REAL TIME |

Ελλάδα , Ευρωπαϊκή Ένωση 28 Ιουνίου 2024

GRECO: Καμία πρόοδος στην μάχη κατά τη διαφθοράς στην Ελλάδα

GRECO: Καμία πρόοδος στην μάχη κατά τη διαφθοράς στην Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει ικανοποιητικά καμία από τις δεκαεπτά συστάσεις

Η Ομάδα Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO) δημοσίευσε σήμερα, μια έκθεση για την Ελλάδα, στην οποία αξιολογεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των συστάσεων που εκδόθηκαν στη χώρα στην Έκθεση Αξιολόγησης του πέμπτου γύρου το 2021 για την πρόληψη της διαφθοράς και την προώθηση της ακεραιότητας στην κεντρικές κυβερνήσεις (ανώτατες εκτελεστικές λειτουργίες) και υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Η GRECO καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει ικανοποιητικά καμία από τις δεκαεπτά συστάσεις που αναφέρονται στην Έκθεση Αξιολόγησης του Πέμπτου Γύρου. Έξι συστάσεις έχουν εν μέρει εφαρμοστεί και έντεκα δεν έχουν εφαρμοστεί.

Η GRECO σημειώνει ότι θα χρειαστεί να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη επαρκούς επιπέδου εφαρμογής των συστάσεων τους επόμενους 18 μήνες.

Σύμφωνα με το άρθρο 31 αναθεωρημένο bis, παράγραφος 8.2, του Κανονισμού της, η GRECO καλεί τον επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας να υποβάλει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή όλων των συστάσεων έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025.

Η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) είναι ένα όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης που στοχεύει να βελτιώσει την ικανότητα των μελών του να καταπολεμούν τη διαφθορά παρακολουθώντας τη συμμόρφωσή τους με τα πρότυπα κατά της διαφθοράς. Βοηθά τα κράτη να εντοπίσουν ελλείψεις στις εθνικές πολιτικές κατά της διαφθοράς, προκαλώντας τις απαραίτητες νομοθετικές, θεσμικές και πρακτικές μεταρρυθμίσεις.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Πηγή: Reporter.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube