Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ των Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου δεν ήταν η αναμενόμενη. Αν και προεκλογικά δόθηκε η εντύπωση ότι σε αυτές τις εκλογές θα ήταν πιο μαζική η παρουσία, τούτο δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη. Η εκστρατεία που έγινε στα κατεχόμενα για να προσέλθουν στις κάλπες οι  Τουρκοκύπριοι  δεν απέδωσε. Και τούτο φαίνεται, δυστυχώς, εκ του αποτελέσματος.

ΚΙ αυτό παρόλο που έγινε εκστρατεία και από κόμματα, κυρίως εκείνα, που «φιλοξενούσαν» Τουρκοκύπριους υποψήφιους στα ψηφοδέλτιά τους  ( ΑΚΕΛ, Οικολόγοι, Βολτ) αλλά και από διάφορους παράγοντες στα κατεχόμενα.  Κι αυτό παρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία πρόσφερε όλες τις διευκολύνσεις, ώστε να προσέλθουν οι Τουρκοκύπριοι στη ψηφοφορία.

ΟΙ εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η μόνη διαδικασία στην οποία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ψηφίζουν μαζί. Και ως αποτέλεσμα τούτου, στις προηγούμενες εκλογές, αναδείχθηκε και ένας Τουρκοκύπριος Ευρωβουλευτής, ο κ. Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, με το συνδυασμό του ΑΚΕΛ, ο οποίος ψηφίσθηκε ασφαλώς και από Ελληνοκύπριους. Ούτε αυτό δεν θέλησαν να το διασφαλίσουν με την συμμετοχή τους. Τελικά ψήφισαν 5200 Τουρκοκύπριοι αν και στον εκλογικό κατάλογο είναι εγγεγραμμένοι όλοι οι Τουρκοκύπριοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι πέραν των 100.000. Και η εγγραφή τους έγινε αυτόματα για όσους είναι κάτοχοι ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.   Τούτο έγινε για να διευκολύνει τους Τουρκοκύπριους ( ελπίζουμε σύντομα αυτό να ισχύει και για τους Ελληνοκύπριους).

Η ΜΗ συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην εκλογική αναμέτρηση για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στέλνει μηνύματα και για το Κυπριακό. Κυρίως θα σημειώναμε για το Κυπριακό. Κι αυτό επειδή, όπως ήδη έχουμε προαναφέρει, πρόκειται για τη μόνη εκλογική διαδικασία στη χώρα, που όλοι οι πολίτες της, ανεξάρτητα εθνικής καταγωγής ψηφίζουν μαζί. Ψηφίζουν για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

ΓΙΑΤΙ δεν προσήλθαν στις κάλπες οι Τουρκοκύπριοι; Επέλεξαν, όπως αρκετοί Ελληνοκύπριοι, τις παραλίες; Δεν πιστεύουν σε αυτή την εκλογή και τη θεωρούν ξένη; Προφανώς και κάποιοι στα κατεχόμενα λειτούργησαν αποτρεπτικά. Και από το κατοχικό καθεστώς ( Τουρκία), αλλά και από κάποιους  οι οποίοι παρουσιάζονται να βρίσκονται στο αυτοκαλούμενο προοδευτικό χώρο.

ΤΟ θέμα, λοιπόν, της μη συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις εκλογές δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί επιδερμικά. Πρέπει να συζητηθεί με πολιτικούς όρους.