REAL TIME |

ΗΠΑ 28 Ιουνίου 2024

Γερμανικός Τύπος για τον Τζούλιαν Ασάνζ: Ήρωας ή αμφιλεγόμενη προσωπικότητα;

Γερμανικός Τύπος για τον Τζούλιαν Ασάνζ: Ήρωας ή αμφιλεγόμενη προσωπικότητα;

Ελεύθερος είναι πλέον ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής της WikiLeaks, έπειτα από 14 χρόνια νομικών μαχών

“Στον δρόμο του προς την ελευθερία ο Τζούλιαν Ασάνζ αγιοποιείται από τα μέσα ενημέρωσης, […] τα οποία τον παρουσιάζουν ως ήρωα που “θυσίασε την ελευθερία του για χάρη της αλήθειας””, παρατηρεί η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. “Το τέλος όμως του νομικού σίριαλ του Ασάνζ θα έπρεπε να αποτελέσει αφορμή για την κριτική αντιμετώπιση του ιδίου και της πλατφόρμας του. […] Βασική προϋπόθεση όμως γι’ αυτό είναι να αναγνωρίσει κανείς το πόσο αμφιλεγόμενη φιγούρα είναι ο Ασάνζ.

Η αμερικανική διαδικασία ενάντια στον ιδρυτή της WikiLeaks είναι λάθος. Το ότι ο Ασάνζ έπρεπε να ομολογήσει την ενοχή του για να κερδίσει και πάλι την ελευθερία του, είναι προβληματικό, όσον αφορά τις σχετικές με τα μέσα ενημέρωσης διατάξεις. Διότι οι κατηγορίες σε βάρος του θα μπορούσαν κατ’ αρχήν να στραφούν και προς άλλα μέσα ενημέρωσης – και έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί νομικό προηγούμενο. Όταν οι δημοσιογράφοι μπορούν να κατηγορηθούν για το ότι φέρνουν στη δημοσιότητα κρατικά μυστικά, τότε υποφέρει και η ελευθεροτυπία και μέσω αυτής και η Δημοκρατία“.

Ταυτοχρόνως όμως ο Ασάνζ “δημοσίευσε στο διαδίκτυο και μυστικά έγγραφα χωρίς καμία επεξεργασία, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων διαφόρων πληροφοριοδοτών της αμερικανικής κυβέρνησης. Με αυτόν τον τρόπο η WikiLeaks έφερε διάφορους αντιφρονούντες στο Αφγανιστάν ή στη Λευκορωσία de facto στα χέρια των Ταλιμπάν και του λευκορωσικού καθεστώτος αντιστοίχως. Ο Ασάνζ υποστήριξε πως είναι απλώς δημοσιογράφος. Ωστόσο οι ηθικές αρχές της δημοσιογραφικής δουλειάς δεν τον ενδιέφεραν τελικά καθόλου.

[…] Τώρα ο Αυστραλός επέστρεψε στην πατρίδα του, η υπόθεσή του έκλεισε. Οι άνθρωποι που πρόδωσε όμως στο Αφγανιστάν και τη Λευκορωσία δεν μπόρεσαν να βασιστούν στις αρχές του κράτους δικαίου, τις οποίες επικαλέστηκε αυτός”.

Νεκρός ο 20χρονος που ξυλοκοπήθηκε στη Γερμανία

Το βράδυ της γιορτής αποφοίτησης της αδελφής του ο Φίλιππος Τσάνης ξυλοκοπήθηκε άγρια από μία παρέα αγνώστων στο Μίντεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, καταλήγοντας νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο με σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις. Όπως έγινε χθες γνωστό, ο 20χρονος εν τέλει υπέκυψε στα τραύματά του.

“Δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως μας συνέβη κάτι τέτοιο”, δηλώνει στη BILD ο πατέρας του Φιλίππου, Δημήτρης Τσάνης, και συνεχίζει: “Δεν καταλαβαίνω πώς κάποιοι άνθρωποι καταφεύγουν στη βία ως χόμπι. Δεν καταλαβαίνω γιατί χτυπούν κάποιον τόση ώρα, έως ότου να έχει τραυματιστεί τόσο βαριά”.

Ο Φίλιππος ήταν πάντοτε χαρούμενος και πρόθυμος να βοηθήσει τους άλλους. “Υποστήριζε πάντοτε τους άλλους, περισσότερο ακόμα και από τον εαυτό του, και τασσόταν συνέχεια στο πλευρό των αδυνάμων”, λέει ο πατέρας του.

Ο Φίλιππος “είχε όλη τη ζωή μπροστά του”, γράφει η BILD. “Ο πατέρας του αναφέρει πως είχε μόλις πάρει το δικό του διαμέρισμα και ήθελε να ξεκινήσει μία εκπαίδευση για να γίνει διευθυντής ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων. Επιπλέον, έγραφε και μουσική”. Το μήνυμα του πατέρα είναι απλό: “Η βία πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε παιδί – κανένας πατέρας και καμία μητέρα δεν πρέπει να βιώσει ποτέ κάτι παρόμοιο”.

Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube