Ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν οι ΗΠΑ για το αμερικανικό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, το οποίο παρουσίασε στις 31 Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει η ψηφοφορία να γίνει σήμερα, Δευτέρα, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη Νότια Κορέα, που ασκεί την προεδρία του Σ.Α. τον τρέχοντα μήνα.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, Νέιτ Έβανς, ανέφερε σε δήλωσή του ότι «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί αυτή η ευκαιρία και πρέπει να μιλήσουν με μια φωνή, υποστηρίζοντας αυτή τη συμφωνία».

Το σχέδιο 3 φάσεων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν παρουσίασε «ισραηλινή», όπως είπε ο ίδιος, πρόταση τριών φάσεων, τονίζοντας πως είναι «καιρός» να τελειώσει ο πόλεμος, να επιστρέψουν «όλοι» οι όμηροι, να ανοικοδομηθεί ο ερειπωμένος παλαιστινιακός θύλακος και να υπάρξει διαρκής ειρήνη.

Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ξεκάθαρα ότι η Χαμάς είναι αυτή που έχει την ευθύνη να αποδεχτεί τη συμφωνία, κάτι που αντανακλάται στο σχέδιο απόφασης.

Η τρίτη εκδοχή του κειμένου, που διανεμήθηκε χθες Κυριακή στα κράτη μέλη και περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, «χαιρετίζει» την πρόταση κι αναφέρει —αντίθετα με τις δυο προηγούμενες εκδοχές— ότι την έχει «αποδεχτεί» το Ισραήλ. Καλεί τη Χαμάς να «την αποδεχτεί επίσης και καλεί τα δυο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους».

Ναυτεμπορική με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP