Περισσότερες από τις μισές της δυνάμεις έχει χάσει η Χαμάς στους οκτώ μήνες του πολέμου στη Γάζα και πλέον βασίζεται στην τακτική του αιφνιδιασμού απέναντι στις δυνάμεις του Ισραήλ, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με αμερικανικές εκτιμήσεις, η Χαμάς μετρούσε περίπου 20.000-25.000 μέλη πριν από την έναρξη της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, πλέον διαθέτει μεταξύ 9.000 και 12.000 μελών, σύμφωνα με τρεις ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

Τα μέλη της Χαμάς πλέον αποφεύγουν σε μεγάλο βαθμό τις συνεχείς συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις που συσσωρεύονται στη Ράφα και βασίζονται πια σε ενέδρες και αυτοσχέδιες βόμβες για να χτυπούν στόχους πίσω από τις εχθρικές γραμμές, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Αρκετοί κάτοικοι της Γάζας δήλωσαν επίσης ότι παρατήρησαν μια αλλαγή στην τακτική. «Τους προηγούμενους μήνες, τα μέλη της Χαμάς εμπλέκονταν σε συγκρούσεις και άνοιγαν πυρ κατά ισραηλινών δυνάμεων μόλις εισέρχονταν στο έδαφός τους», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο Βισάμ Ιμπραήμ, κάτοικος της Γάζας. «Αλλά τώρα, υπάρχει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στον τρόπο που επιχειρούν, περιμένουν τις ισραηλινές δυνάμεις να αναπτυχθούν και μετά ξεκινούν τις ενέδρες και τις επιθέσεις τους» πρόσθεσε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι με αυτού του είδους την τακτική η Χαμάς θα μπορούσε να κερδίσει μήνες, με τη συνδρομή, επίσης, όπλων που μεταφέρθηκαν στη Γάζα μέσω τούνελ και άλλων όπλων που απέσπασαν τα μέλη της από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Απέχουμε ακόμη πολύ από την καταστροφή της Χαμάς»

Στις εκτιμήσεις αυτές, όπως αναφέρει το Reuters, βασίστηκε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024.

Η Χαμάς δεν έχει προβεί σε κάποιο σχετικό σχόλιο επί του παρόντος. Από πλευράς Ισραήλ, ο εκπρόσωπος του στρατού, Πίτερ Λέρνερ, δήλωσε στο Reuters ότι «απέχουμε ακόμη πολύ από την καταστροφή της Χαμάς».

Ο ίδιος ανέφερε –σε συνέχεια και όσων δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι- ότι η Χαμάς έχει χάσει τις μισές της δυνάμεις, ενώ πρόσθεσε ότι ο στρατός του Ισραήλ προσαρμόζεται στην αλλαγή τακτικής από την πλευρά της Χαμάς.

Παραδέχθηκε, δε, ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να εξουδετερώσει κάθε μέλος της Χαμάς ή να καταστρέψει κάθε σήραγγά της. «Δεν είναι στόχος να σκοτώσεις κάθε τρομοκράτη. Αυτός δεν είναι ρεαλιστικός στόχος», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Η καταστροφή της Χαμάς ως κυβερνητικής αρχής είναι ένας εφικτός στρατιωτικός στόχος».

Ναυτεμπορική