Άρχισε ξανά από τον αμερικανικό στρατό η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας μέσω της προσωρινής πλωτής προβλήτας που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ.

Το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (Centcom) «ξεκίνησε την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη στεριά στη Γάζα. Σήμερα (Σάββατο), παραδόθηκαν συνολικά 492 τόνοι απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας», σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ.

Προχθές, Παρασκευή, το Centcom είχε ανακοινώσει την επανατοποθέτηση της προσωρινής προβλήτας που υπέστη ζημιές στα τέλη Μαΐου και την επανάληψη των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας «τις επόμενες ημέρες».

Το Centcom διευκρίνισε ότι η προβλήτα δεν χρησιμοποιήθηκε για την απελευθέρωση των τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η προβλήτα «συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού της, του προσωπικού και των εγκαταστάσεών της» δεν χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση για την απελευθέρωση των ομήρων.

«Μια ζώνη νότια της εγκατάστασης αυτής χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλινούς για την ασφαλή επιστροφή των ομήρων στο Ισραήλ. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί του αντιθέτου είναι ψευδής», σημειώνεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική