Στη συγκρότηση ενός νέου κοινωνικού και οικολογικού «Λαϊκού Μετώπου» ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, συμφώνησαν τέσσερις αριστερές δυνάμεις και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ο κίνδυνος της πιθανής νίκης της άκρας δεξιάς στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου, έκανε τους πάντες στη Γαλλική Αριστερά να βάλουν νερό στο κρασί τους.

«Δεν υπάρχει αναπόφευκτο, μπορούμε να κερδίσουμε», διαβεβαίωσε ο Φρανσουά Ρουφέν, βουλευτής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν Λικ Μελανσόν.

Οι εκπρόσωποι των αριστερών οργανώσεων συναντήθηκαν στα κεντρικά γραφεία των Οικολόγων στο Παρίσι για να σκιαγραφήσουν το περίγραμμα μιας πιθανής συμμαχίας.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι αριστερές δυνάμεις θα παρουσιάσουν μία κοινή υποψηφιότητα σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

Μετά τις ευρωεκλογές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα φαίνεται να κρατά τα ηνία στη γαλλική Αριστερά, καθώς ο επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλιστών Ραφαέλ Γκλικσμάν κατέλαβε την τρίτη θέση με σχεδόν 14% των ψήφων, με ελάχιστη διαφορά από την Αναγέννηση του Μακρόν, που ήρθε δεύτερη.

«Η επιλογή να ονομαστεί Λαϊκό Μέτωπο η νέα συμμαχία δεν είναι τυχαία. «Η επίκληση μιας μεγάλης αναφοράς στο παρελθόν είναι σκόπιμη.

Το 1936, τα αριστερά κόμματα ενώθηκαν  στο Λαϊκό Μέτωπο για να σταματήσουν την άνοδο της ακροδεξιάς», γράφει η γερμανική FAZ.

«Το έργο της ένωσης των προοδευτικών δυνάμεων θα είναι επίπονο, καθώς το γαλλικό πολιτικό τοπίο μοιάζει με ένα πεδίο ερειπίων».

«Μαζί ξανά»

Η συμμαχία της Αριστεράς, δεν είναι κάτι νέο στη Γαλλία.

Στις εκλογές του 2022, τα αριστερά κόμματα είχαν ήδη παρουσιαστεί κάτω από το κοινό λάβαρο της «Νέας Οικολογικής και Κοινωνικής Λαϊκής Ένωσης» (Nupes), αποσπώντας το 22% και επιτυγχάνοντας την εκλογή 151 βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο, λόγω διαφωνιών και των εσωτερικών επιθέσεων, η συμμαχία Nupes διαλύθηκε και τελικά εξαφανίστηκε.

«Σήμερα, αντιμέτωπα με την πραγματική πιθανότητα η ακροδεξιά να επιτύχει καλά αποτελέσματα στις βουλευτικές εκλογές, τα κόμματα που αποτελούσαν την Ενωση Nupes, αποφάσισαν να σχηματίσουν ξανά ένα κοινό μέτωπο», σημειώνει η Ιταλική ιστοσελίδα Il Post.

Μένει τώρα να δούμε σε ποια γραμμή να τοποθετηθεί η νέα συμμαχία της γαλλικής Αριστεράς.

«Τα στελέχη των σοσιαλιστών, των Πρασίνων και των κομμουνιστών περιμένουν από τον Μελανσόν να κάνει πίσω -ακόμα κι αν ήταν αυτός ήταν που κατέστησε ισχυρή Ενωση Nupes .

Ηδη τα ονόματα που ακούγονται για την ηγεσία του νέου Λαϊκού Μετώπου είναι του βουλευτή, δημοσιογράφου, σκηνοθέτη και συγγραφέα, Φρανσουά Ρουφέν. αλλά και του  Λοράν Μπερζέ, πρώην ΓΓ της  Δημοκρατικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CFDT).

«Δεν πρόκειται να ξαναφτιάξουμε το Nupes», τόνισε το νέο ανερχόμενο αστέρι των Σοσιαλιστών,  Ραφαέλ Γκλικσμάν, ο οποίος ζήτησε μια ευρύτερη συμμαχία, στο πλαίσιο του Λαϊκού Μετώπου.

Ναυτεμπορική