Future Warfare: Το μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) Tufan-1 παρουσίασαν οι Χούθι μετά την βύθιση του ελληνόκτητου πλοίου

Future Warfare: Το μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) Tufan-1 παρουσίασαν οι Χούθι μετά την βύθιση του ελληνόκτητου πλοίου

Η Υεμένη έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει το μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) Tufan-1 (που γράφεται επίσης Toofan-1) να ανατινάζει ένα σκάφος-στόχο κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής. Το βίντεο έρχεται μετά τις επιχειρήσεις μέσω USV των Χούτι που χτύπησε το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίων M/V Tutor στην Ερυθρά Θάλασσα νωρίτερα αυτό το μήνα. Το τελευταίο βίντεο δείχνει πολλαπλά Tufan-1 σε ένα περιβάλλον τύπου έκθεσης, παρέχοντας μια καλή εικόνα του σκάφους, καθώς και άλλων μεγαλύτερων τύπων USV.

Ενώ το Tufan-1 έχει παρουσιαστεί και στο παρελθόν, στο συγκεκριμένο βίντεο το βλέπουμε να χρησιμοποιείται ως σκάφος αυτοκτονίας με ενισχυμένη εκρηκτική κεφαλή και νέο σχεδιασμό. Τα σκάφη είναι ξεκάθαρα κατασκευασμένα από σχέδιο με πλήρωμα και μπορούν να διαθέτουν τηλεχειρισμό ή χειροκίνητο έλεγχο. Στη συνέχεια, το βίντεο περνάει στην επίθεση σε ένα εγκαταλελειμμένο σκάφος, το εσωτερικό του οποίου διαλύεται από την εκρηκτική κεφαλή. Ενώ το συνολικό μέγεθος του Tufan-1 υποδεικνύει ένα σκάφος που είναι σημαντικά μικρότερο από πολλά άλλα USV των Χούτι, αυτό θα πρέπει να το κάνει ταχύτερο, πιο ευέλικτο και πιο δύσκολο να εμπλακεί, ενώ το μέγεθος της έκρηξης υποδεικνύει μια πολύ ισχυρή κεφαλή.

Η πολεμική κεφαλή ζυγίζει περίπου 330 κιλά και το σκάφος έχει μέγιστη ταχύτητα 35 κόμβων. Δεν προσδιορίζεται το βεληνεκές, αν και το ίδιο κείμενο υποδηλώνει ότι το Tufan-1, το οποίο κινείται με εξωλέμβια μηχανή εμπορικού τύπου, είναι βελτιστοποιημένο για “κοντινούς θαλάσσιους στόχους, σταθερούς και κινούμενους”.

Οι Χούθι έχουν ιστορικό ανάπτυξης και χρήσης USV που χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 2010. Έχουν επιχειρήσει πολλαπλές επιθέσεις με τη χρήση αυτών των σκαφών από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, αλλά χτύπησαν για πρώτη φορά πλοίο μόνο όταν επιτέθηκαν επιτυχώς στο M/V Tutor την περασμένη εβδομάδα. Το είδος της καθοδήγησης που χρησιμοποιεί το Tufan-1, τουλάχιστον σε αυτό το βίντεο, δεν είναι σαφές, αν και οι Χούθι έχουν επιδείξει την ικανότητα να παρακολουθούν τα USV τους με τη χρήση GPS και να χρησιμοποιούν μια τροφοδοσία μέσω βίντεο. Αυτό θα τους επέτρεπε δυνητικά να ελέγχονται εξ αποστάσεως από την ξηρά, καθώς και από επανδρωμένα σκάφη, ενώ στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό skiffs.

ΠΗΓΗ: Future Warfare

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube