REAL TIME |

πΓΔΜ, Σκόπια 18 Ιουνίου 2024

Έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο αγώνας εναντίον της συνεχίζεται

Έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο αγώνας εναντίον της συνεχίζεται

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Αμπατζόγλου*

Συνελληνίδες, συνέλληνες,

Για μία ακόμα χρονιά συναντιόμαστε στο Πισοδέρι της Φλώρινας, πιστοί στο ραντεβού μας αλλά και στον αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Την πρώτη φορά που βρεθήκαμε εδώ ήταν η 17η Ιουνίου 2018 η ημέρα που υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτό το σημείο αλλά και στην γύρω περιοχή νιώσαμε στο πετσί μας τη βία και τον τραμπουκισμό ενός κράτους που είχε πάρει απόφαση να ξεπουλήσει τα ιερά και τα όσιά μας. Από τότε, κάθε χρόνο την ίδια μέρα, ερχόμαστε σε αυτό το χωριό. Έχει σημασία όχι μόνο να μην ξεχνούμε την προδοσία που επιτελέστηκε από το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την οποία συνεχίζει να σέβεται η ΝΔ, αλλά και να κάνουμε πράξη το σύνθημα «Αντίσταση και Αγώνας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Το μνημείο Αντίστασης και Αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, στο οποίο συγκεντρωθήκαμε σήμερα, είναι το πρώτο μνημείο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, το ανεγείραμε στις 17 Ιουνίου 2020, και αποτελεί ένα σημείο αναφοράς του δίκαιου εθνικού αγώνα μας. Να θυμίσω ότι το μνημείο αυτό είναι εγκατεστημένο στον δημόσιο χώρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Πισοδερίου του Δήμου Πρεσπών και για την ανέγερσή του ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, αίτημα από την ομάδα «Μακεδόνες Δραμινοί», έγκριση από τον Δήμο Πρεσπών, αδειοδότηση της ανέγερσης κ.λπ.

Όσοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι νόμιμο να αδειοδοτούνται μνημεία κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών απλά λένε ψέματα! Τους διαψεύδει το συγκεκριμένο μαρμάρινο μνημείο που βρίσκεται μπροστά σας και όπως προανέφερα έχει ανεγερθεί νόμιμα. Άλλωστε, ούτε η Συμφωνία των Πρεσπών υποχρεώνει τους πολίτες να την εφαρμόζουν ούτε τους απαγορεύει να αγωνίζονται εναντίον της. Επομένως, εάν έχουμε ακόμα δημοκρατία στη χώρα μας θα πρέπει να μπορούμε να εκφραζόμαστε και εμείς που είμαστε εναντίον αυτής της συμφωνίας, και είμαστε η συντριπτική πλειονότητα, το 70%, όπως φάνηκε από τις δημοσκοπήσεις. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν είναι σωστό να απορρίπτουν τις αιτήσεις ανέγερσης για τέτοια μνημεία. Ή υπάρχει κυρίαρχος λαός που μπορεί να εκφράζει τις ιδέες και τα πιστεύω του ελεύθερα, ή με τρόπο φασιστικό το κράτος ή οι τοπικοί άρχοντες του το απαγορεύουν. Μη μας κουνούν ορισμένοι το δάκτυλο και μας μιλούν για δημοκρατία και ελευθερία ενώ οι ίδιοι τους εμφορούνται από αντιλήψεις αντιδημοκρατικές που στόχο έχουν να περιορίσουν την ελευθερία μας.

Στα Σκόπια τώρα. Είδαμε στις πρόσφατες εκλογές να σαρώνει το υπερθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE. Πράγματι, το συγκεκριμένο κόμμα πέτυχε να εκλέξει πρόεδρο της χώρας, τη δική του υποψήφια, με ποσοστό σχεδόν 70% και επίσης πρώτευσε πανηγυρικά στις βουλευτικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή ο πρόεδρός του, κ. Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ετοιμάζει τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων.

Οι Σκοπιανοί όλα αυτά τα χρόνια παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στην Επιτροπή Ελληνισμού έχουμε καταμετρήσει 415 παραβιάσεις μέχρι σήμερα, όμως αυτό το νούμερο είναι απλά ενδεικτικό. Οι παραβιάσεις που κάνουν οι Σκοπιανοί είναι καθημερινές και αμέτρητες. Ειδικά τώρα που νίκησε το VMRO-DPMNE και στις δύο εκλογές, προεδρικές και βουλευτικές. Η εκλεγμένη πρόεδρος, η κ. Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και ο πρόεδρος του κόμματος κ. Χρίστιαν Μίτσκοσκι αποκαλούν τη χώρα τους σκέτο «Μακεδονία» και χρησιμοποιούν τους όρους «Μακεδονικός-ή-ό» επειδή όπως λένε αυτό είναι δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της σκέψης1 και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμά τους2. Έτσι καταργούν το erga omnes, όσον αφορά την ονομασία της χώρας, επομένως εφαρμόζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών αλά καρτ. Όπως τους συμφέρει.

Στην Ελλάδα οι κυβερνώντες τι κάνουν; Φοβούνται μη τυχόν και τους κατηγορήσουν οι ξένοι ότι δεν εφαρμόζεται πλήρως η συγκεκριμένη συμφωνία. Αυτό όμως το φοβικό σύνδρομο που τους διακατέχει θα τους οδηγήσει στην πολιτική τους καταστροφή. Ήδη φάνηκαν κάποια πρώτα δείγματα στις ευροεκλογές πριν από λίγες μέρες.

Εμείς θα παραμείνουμε πιστοί στον καλό αγώνα για την πατρίδα και δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα χιλιοστό πίσω. Και φυσικά θα διαψεύσουμε τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που είχε πει ότι η παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς θα ξεχαστεί σε δέκα χρόνια. Ήδη περάσανε έξι χρόνια και δεν ξεχάστηκε, ούτε θα ξεχαστεί ποτέ. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, η Συμφωνία των Πρεσπών, έχει στείλει στον πάτο της λίμνης των Πρεσπών και στα αζήτητα όλο και περισσότερους πολιτικούς, όλο και περισσότερες πολιτικές, σε Ελλάδα και Σκόπια. Θα στείλει και άλλους ακόμα, γι’ αυτό να είναι σίγουροι οι Έλληνες πολιτικοί. Την μεγαλύτερη προδοσία στην ελληνική ιστορία θα την πληρώσουν ακριβά οι πολιτικές δυνάμεις που δεν θα κάνουν το εθνικό τους καθήκον.

Ἔσσεται ἦμαρ!

Υ.Γ.1: Πριν την έναρξη της εκδήλωσης καθαρίσαμε το μνημείο Αντίστασης και Αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο είχε βεβηλωθεί με μπογιές από αγνώστους3. Αυτούς που προσπαθούν να κάμψουν τον αγώνα μας τους ενημερώνουμε ότι δεν θα τα καταφέρουν. Οι ενέργειές τους όχι μόνο δεν μας πτοούν αλλά μας πεισμώνουν ακόμα περισσότερο.

Υ.Γ.2: Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φρόντισε για μία ακόμα φορά να παρακολουθεί κάθε βήμα μας, τόσο στο Πισοδέρι όσο και στους Ψαράδες. Γι’ αυτό το σκοπό επιστράτευσε τρία περιπολικά και μερικούς αστυνομικούς. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν έχουμε πρόβλημα με τους αστυνομικούς, απλά θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο υπουργείο τους ταλαιπωρεί άδικα. Ούτε οι πράκτορες της ΕΥΠ που επιστρατεύονται μας ενοχλούν. Την δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι, μετά από εντολή του πρωθυπουργού φυσικά, μιας και ανήκουν απευθείας σε αυτόν. Μάλιστα αποδεικνύεται ότι είναι ευγενέστατοι αφού δέχτηκαν να μας φωτογραφίσουν όλους μαζί δίπλα στο μνημείο της Αντίστασης και του Αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών σε μία αναμνηστική φωτογραφία. Αν δεν ήταν και αυτοί θα έπρεπε χρέη φωτογράφου να εκτελούσε κάποιος από εμάς με αποτέλεσμα να έλειπε από την αναμνηστική φωτογραφία. Τους ευχαριστούμε!

  1. https://www.protothema.gr/world/article/1508882/voreia-makedonia-epimenei-i-silianofska-den-paraviasa-to-sudagma-epeidi-hrisimopoiisa-allo-onoma-gia-ti-hora-mou/

  2. https://www.imerisia.gr/kosmos/92924_boreia-makedonia-meta-tin-ptd-prokalei-kai-o-arhigos-toy-vmro-dpmne

  3. https://www.epitropiellinismou.gr/post/2573

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.

[email protected]

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube