Eurasianet: Το Αζερμπαϊτζάν εξαλείφει την αρμενική κληρονομιά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Eurasianet: Το Αζερμπαϊτζάν εξαλείφει την αρμενική κληρονομιά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Το Μπακού καταστρέφει την αρμενική κληρονομιά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ! Στόχος οι αρμενικές εκκλησίες, τα νεκροταφεία και τα ορθόδοξα θρησκευτικά σύμβολα 

Το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών διέταξε το Αζερμπαϊτζάν να διατηρήσει το δικαίωμα επιστροφής των Αρμενίων προσφύγων που εγκατέλειψαν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά την εκ νέου κατάληψη του εδάφους από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν. Αλλά αν τελικά επιστρέψουν Αρμένιοι, δεν θα αναγνωρίσουν τους τόπους από τους οποίους έφυγαν στο τέλος του 2023, γράφει η Eurasianet.

Από το περασμένο φθινόπωρο, το Αζερμπαϊτζάν έχει λάβει μέτρα για να εξαλείψει την αρμενική κληρονομιά. Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν εκτεταμένη καταστροφή των οικιών, των εκκλησιών και άλλων πολιτιστικά σημαντικών χώρων που σχετίζονται με τους πρώην Αρμένιους κατοίκους.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η προσωπική περιουσία μέσα σε ορισμένα ιδιωτικά σπίτια που προορίζονται για κατεδάφιση έχει πεταχτεί ως σκουπίδι.

Τον Μάρτιο, η κρατική τηλεόραση του Αζερμπαϊτζάν έδειξε πλάνα από την κατεδάφιση του κτιρίου του κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (NKR) καθώς και του Κέντρου Βετεράνων του Αρμενικού Πολέμου, υποστηρίζοντας ότι οι κατασκευές αυτές δεν πληρούσαν τις «αρχιτεκτονικές απαιτήσεις».

Οι αρμενικές εκκλησίες, τα νεκροταφεία και τα ορθόδοξα θρησκευτικά σύμβολα ήταν ένας άλλος στόχος της καταστροφικής δράσης της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις κατεδάφισης αρμενικών θρησκευτικών κτιρίων στη Σουσί και στο Λατσίν.

Αγάλματα και μνημεία που σχετίζονται με τη σοβιετική και την αρμενική κληρονομιά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν επίσης κατεδαφιστεί. Για παράδειγμα, κατεδαφίστηκε το άγαλμα του Στεπάν Σαουμιάν, καθώς και άλλα μνημεία αρμενικών πολιτικών και στρατιωτικών προσωπικοτήτων.

Οι κατεδαφίσεις του Αζερμπαϊτζάν έρχονται σε αντίθεση με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του Νοεμβρίου. Αυτή απαιτούσε από το Αζερμπαϊτζάν να «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και την τιμωρία πράξεων βανδαλισμού και βεβήλωσης που πλήττουν την αρμενική πολιτιστική κληρονομιά».

Οι Αρμένιοι πρόσφυγες λένε ότι χρειάζονται εγγυήσεις ασφαλείας προτού σκεφτούν να επιστρέψουν, καθώς και κάποια ειδικά προνόμια.

ΠΗΓΗ: Δημόσια Ραδιοφωνία της Αρμενίας

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube