Ινδία , Κίνα 10 Ιουνίου 2024

EurAsian Times: H βάση των πυρηνικών υποβρυχίων της Ινδίας σκίζει τα σχέδια της Κίνας

EurAsian Times: H βάση των πυρηνικών υποβρυχίων της Ινδίας σκίζει τα σχέδια της Κίνας

Βαθιά κάτω από τις ήρεμες ακτές του χωριού Rambilli στην Άντρα Πραντές, διαμορφώνεται ένα υπόγειο θαύμα, το INS Varsha, η κρυφή και τρομερή βάση πυρηνικών υποβρυχίων της Ινδίας. Αυτό το τεράστιο έργο 3,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκτείνεται σε μια τεράστια περιοχή 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με ένα δίκτυο σηράγγων που τρυπούν ένα βουνό για να επιτρέψουν κρυφές υποβρύχιες επιχειρήσεις.

Το στρατηγικό ναυτικό έργο της Ινδίας, INS Varsha, μια υπόγεια βάση για πυρηνικά υποβρύχια, βρίσκεται υπό κατασκευή κοντά στο παραθαλάσσιο χωριό Rambilli στην Άντρα Πραντές, περίπου 70 χιλιόμετρα από τη βάση Vishakhapatnam. Αυτή η υπερσύγχρονη ναυτική βάση στην ανατολική ακτή της Ινδίας, που λειτουργεί από την Ανατολική Ναυτική Διοίκηση με έδρα το Visakhapatnam, θα χρησιμεύσει ως βασικό σημείο στον Κόλπο της Βεγγάλης.

Το έργο καλύπτει έκταση 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα φιλοξενήσει τουλάχιστον 10 πυρηνικά υποβρύχια, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε πλήρη λειτουργία έως το 2025-2026.

Η κατασκευή της βάσης περιλαμβάνει εκτεταμένες προσπάθειες μηχανικής, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας πολυάριθμων σηράγγων σε ένα βουνό, μεγάλων προβλήτων και υποστηρικτικών εγκαταστάσεων. Αν και το ακριβές κόστος είναι άγνωστο, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα φτάσει τα 3,75 δισεκατομμύρια δολάρια.

Crown Jewel of Eastern Naval Command

Η εγγύτητα της βάσης πυρηνικών υποβρυχίων στο Bhabha Atomic Research Center (BARC), την κύρια πυρηνική ερευνητική εγκατάσταση της Ινδίας που σχετίζεται με το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της, υποδηλώνει την καταλληλότητα του Rambilli ως παράνομης ναυτικής βάσης.

Η τοποθεσία επιλέχθηκε για τους μοναδικούς υπόγειους θαλάμους του, που επιτρέπουν στα υποβρύχια να εισέρχονται και να εξέρχονται από τη βάση μέσω τούνελ χωρίς να βγαίνουν στην επιφάνεια και να αποφεύγουν τον εντοπισμό από τους εχθρικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους. Αυτό εξασφαλίζει τη μυστική ανάπτυξη των πυρηνικών υποβρυχίων της Ινδίας.

Το INS Varsha θα στεγάσει εγκαταστάσεις επισκευής και συντήρησης και ανέσεις για την ανάπαυση του πληρώματος. Το μέγεθός του θα φιλοξενήσει μεγάλα πυρηνικά υποβρύχια όπως η κλάση Arihant, το επερχόμενο S5 και υποβρύχια πυρηνικής επίθεσης.

Δημιουργία νέου ναυτικού κόμβου κοντά στο Visakhapatnam

Το Visakhapatnam, όπου βρίσκεται το Αρχηγείο της Ανατολικής Ναυτικής Διοίκησης, χρησιμεύει ως βάση για περισσότερα από 50 πολεμικά πλοία του ινδικού Ναυτικού, χρησιμοποιώντας το κλειστό φυσικό λιμάνι του ως ιδανική θέση για ναυτικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, το σημερινό λιμάνι Visakhapatnam αντιμετωπίζει συχνά συμφόρηση λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας εμπορευματοκιβωτίων από πολίτες και των επισκεπτών πλοίων. Ως απάντηση, η ίδρυση του INS Varsha επιδιώκει να προσφέρει εξειδικευμένες υποδομές και ανέσεις προσαρμοσμένες στις ναυτικές ανάγκες, με στόχο τη μείωση των διακοπών από τις εμπορικές λιμενικές λειτουργίες. Διαχωρίζοντας τις ναυτικές δραστηριότητες από την πολιτική θαλάσσια κυκλοφορία, αυτή η νέα βάση θα ενισχύσει την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και την ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή.

Το INS Varsha είναι μια στρατηγικά σχεδιασμένη υποβρύχια βάση για να στεγάσει τα πυρηνικά υποβρύχια της Ινδίας, παραλλαγές βαλλιστικών πυραύλων (SSBNs) και επιθετικών (SSNs). Η βάση διαθέτει υποδομές αιχμής, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονων εγκαταστάσεων ελλιμενισμού, επισκευαστικών αυλών και αποθήκευσης πυρομαχικών.

Θα είναι εξοπλισμένο με εξελιγμένα συστήματα διοίκησης και ελέγχου για τον συντονισμό των ναυτικών επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, η βάση διαθέτει προηγμένα μέτρα μυστικότητας και ασφάλειας για την προστασία ευαίσθητων στοιχείων και τη διατήρηση του λειτουργικού απορρήτου.

Η απάντηση της Ινδίας στις Ναυτικές Φιλοδοξίες της Κίνας

Η σημασία του INS Varsha εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τις ακτές της Ινδίας, αντηχώντας σε όλη την τεράστια έκταση του Ινδο-Ειρηνικού.

Εν μέσω της αυξανόμενης ναυτικής δυναμικότητας της Κίνας και του κλιμακούμενου σινο-ινδικού ανταγωνισμού στον Κόλπο της Βεγγάλης (ο μεγαλύτερος κόλπος στον κόσμο με έκταση περίπου 839.000 τετραγωνικών μιλίων), αυτή η τρομερή βάση αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό αντίβαρο, ενισχύοντας τις αξιόπιστες αποτρεπτικές ικανότητες και τη διασφάλιση της Ινδίας στρατηγικά συμφέροντα.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα ενισχύει ενεργά τις υποθαλάσσιες ναυτικές δυνατότητες αρκετών παραθαλάσσιων χωρών στον Κόλπο της Βεγγάλης τα τελευταία χρόνια. Στον Κόλπο της Βεγγάλης, ο σινο-ινδικός ανταγωνισμός γίνεται όλο και πιο σημαντικός καθώς η Ινδία επιδιώκει να διατηρήσει την κυριαρχία της εν μέσω της διευρυνόμενης παρουσίας της Κίνας.

Η προληπτική εμπλοκή της Κίνας στη Νότια Ασία έχει προσθέσει πολυπλοκότητα στην περιφερειακή δυναμική, ιδίως όσον αφορά τις υπανάπτυκτες υποθαλάσσιες ναυτικές δυνατότητες της Ινδίας. Η διαφορά μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων της Ινδίας και της Κίνας είναι έντονη, ειδικά στον υποθαλάσσιο τομέα, λόγω των διαφορών στον προϋπολογισμό και στην ικανότητα ναυπήγησης πολεμικών πλοίων.

Το INS Varsha στοχεύει να ενισχύσει τις αξιόπιστες ικανότητες πυρηνικής αποτροπής της Ινδίας. Ταυτόχρονα, χρησιμεύει ως περιφερειακό αντίβαρο, αντιμετωπίζοντας την αυξανόμενη κινεζική ναυτική παρουσία στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού (IOR). Ενισχύοντας τη ναυτική ικανότητα της Ινδίας, το INS Varsha ενισχύει τη στρατηγική θέση του έθνους στον θαλάσσιο τομέα.

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΙΝΔΙΑΣ
Το Western Seaboard είδε οκτώ υποβρύχια να επιχειρούν μαζί σε μια άσκηση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στην Αραβική Θάλασσα, επιδεικνύοντας τα υψηλά επίπεδα ετοιμότητας λειτουργίας τους.

Επέκταση της θαλάσσιας επιρροής στον Ινδο-Ειρηνικό

Η ίδρυση του INS Varsha έχει σημαντικές επιπτώσεις σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, επιδεικνύοντας τις κλιμακούμενες θαλάσσιες φιλοδοξίες της Ινδίας και τη δέσμευσή της για τη διασφάλιση των συμφερόντων στον Ινδο-Ειρηνικό.

Το INS Varsha θα είναι χρήσιμο για την ενίσχυση των συνεργατικών πλαισίων ασφάλειας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και την Αυστραλία στο πλαίσιο της συμμαχίας Quad. Ανοίγει επίσης το δρόμο για πιθανές τεχνολογικές συνεργασίες και κοινοπραξίες με διεθνείς εταίρους. Με την ενίσχυση των ναυτικών δυνατοτήτων, η βάση συμβάλλει στην περιφερειακή αποτροπή και σταθερότητα.

Το INS Varsha ενισχύει την ικανότητα της Ινδίας να προβάλλει ναυτική ισχύ και επιρροή στην τεράστια θαλάσσια έκταση Ινδο-Ειρηνικού. Αυτή η στρατηγική βάση επιτρέπει στο Ινδικό Ναυτικό να διεξάγει επιχειρήσεις πέρα ​​από τα περιφερειακά ύδατα, επεκτείνοντας την επιχειρησιακή του εμβέλεια σε πιο μακρινές θάλασσες και ωκεανούς.

Το Project Varsha πρόκειται να ενισχύσει σημαντικά τις στρατηγικές και επιχειρησιακές δυνατότητες του Ινδικού Ναυτικού. Παρέχοντας μια ασφαλή και προηγμένη εγκατάσταση για τα ναυτικά μέσα της Ινδίας, ενισχύει τη θαλάσσια αμυντική στάση της Ινδίας, ενισχύει την περιφερειακή σταθερότητα και σηματοδοτεί μια κομβική πρόοδο στη θαλάσσια στρατηγική της Ινδίας.

Ενίσχυση Ναυτικής Ασφάλειας & Ετοιμότητας Μάχης

Το INS Varsha διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση των στρατηγικών ικανοτήτων του ινδικού Ναυτικού, ειδικά στην υποδοχή και διαχείριση πυρηνικών υποβρυχίων και άλλων βασικών θαλάσσιων πόρων.

Ενισχύει τη θαλάσσια ασφάλεια διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις κατά της πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό και προστατεύοντας ζωτικής σημασίας θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας (SLOCs) ζωτικής σημασίας για το εμπόριο και τη μεταφορά ενέργειας.

Επιπλέον, το INS Varsha ενισχύει τη μαχητική ετοιμότητα τόσο του στόλου υποβρυχίων όσο και του στόλου επιφανείας παρέχοντας εξειδικευμένες εγκαταστάσεις, βελτιώνοντας έτσι την υποδομή υλικοτεχνικής υποστήριξης και συντήρησης και διασφαλίζοντας ταχύτερους χρόνους επαναφοράς για τα ναυτικά μέσα.

Το INS Varsha αποτελεί ηχηρή απόδειξη της ακλόνητης αποφασιστικότητας της Ινδίας να ενισχύσει τη ναυτική της ανδρεία και να εδραιώσει το καθεστώς της ως εξέχουσα ναυτική δύναμη στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Αυτό το τολμηρό μηχανικό κατόρθωμα, σχολαστικά χαραγμένο στο ίδιο το θεμέλιο, ξεπερνά το φυσικό του μεγαλείο για να συμβολίσει το στρατηγικό όραμα της Ινδίας – ένα όραμα που αγκαλιάζει την τεχνολογία αιχμής, προωθεί διεθνείς συνεργασίες και προστατεύει αποφασιστικά τα συμφέροντα του έθνους στην ανοιχτή θάλασσα.

ΠΗΓΗ: Eurasian Times

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube