Η αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και χρησιμεύει ως ευκαιρία για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτό δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών και Ομογενών της Παλαιστίνης, Dr. Varsen Aghabekian Shahin, σε συνέντευξή της στο «Φιλελεύθερο».  Με αφορμή την αναγνώριση από κράτη του παλαιστινιακού κράτους αναφέρει ότι πρόκειται «για μια νίκη για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και ένα σημαντικό και πρακτικό βήμα για την προστασία της λύσης των δύο κρατών που βασίζεται στον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και στην εγκαθίδρυση του παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ». Αυτή η αναγνώριση, αναφέρει,  εξουσιοδοτεί την παλαιστινιακή κυβέρνηση να εκπληρώσει τα καθήκοντά της και να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών της.

Η Παλαιστίνια υπουργός αναφέρεται στις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Ισραηλινών στη Γάζα  και σημειώνει ότι η  κυβέρνηση Νετανιάχου συνεχίζει να επιβάλλει στρατιωτικές λύσεις και λύσεις ασφαλείας στη σύγκρουση, οι οποίες απειλούν να την παρασύρουν σε ένα φαύλο κύκλο ανεξέλεγκτης βίας. Την ίδια ώρα, κατηγορεί τον Νετανιάχου  ότι δαιμονοποιεί σκόπιμα την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή για να δικαιολογήσει «τη γενοκτονία του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας και να δημιουργήσουν συνθήκες που να ευνοούν τη σταδιακή προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Η Dr. Varsen Aghabekian Shahin, αναφέρεται και στην 7η Οκτωβρίου. Αναφέρει ότι «η Χαμάς πραγματοποίησε την επίθεσή της μονομερώς στις 7 Οκτωβρίου, ενώ το Ισραήλ ξεκίνησε μια επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, εντείνοντας τη δολοφονία, την καταστροφή και την εθνοκάθαρση του λαού μας». Στη συνέχεια τονίζει ότι παραμένουν προσηλωμένοι στις πολιτικές της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), που εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό.

Η Παλαιστίνια αξιωματούχος, που είναι χριστιανή αρμενικής καταγωγής, έχει πλούσιο ακαδημαϊκό βιογραφικό με σπουδές στις ΗΠΑ, δίδαξε σε πανεπιστήμια ενώ εργάσθηκε σε πολλούς Οργανισμούς και συμμετείχε σε πρωτοβουλίες για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επτά μήνες μετά τον πόλεμο βλέπετε προοπτική τερματισμού; Και πώς μπορεί αυτός ο πόλεμος να τερματισθεί;

Στο μεταξύ, το Ισραήλ εντείνει τη στρατιωτική και αποικιακή κατοχή της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, κατακερματίζοντας τη Δυτική Όχθη σε απομονωμένες περιοχές. Απαιτείται μια σταθερή διεθνής στάση για να υποχρεώσει το Ισραήλ να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, και τις αποφάσεις που εκδόθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο, ανοίγοντας το δρόμο για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Υπάρχει πεδίο συνεννόησης με το Ισραήλ;

-Η ισραηλινή επιθετικότητα κατά του λαού μας πρέπει να σταματήσει αμέσως και πρέπει να παρασχεθεί προστασία για τους αμάχους καθώς και να διασφαλιστεί ότι ικανοποιούνται οι βασικές ανθρωπιστικές τους ανάγκες. Πρέπει να υπάρξει άμεση απελευθέρωση ομήρων και αιχμαλώτων όπως επίσης και αποχώρηση του στρατού κατοχής από τη Λωρίδα της Γάζας. Η ακροδεξιά ισραηλινή κυβέρνηση αγνοεί τα Ηνωμένα Έθνη και τα ψηφίσματά τους, καθώς και τα προσωρινά μέτρα που εκδόθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο. Αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να σαμποτάρει οποιεσδήποτε διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου κατά του λαού μας που έχει ένα σαφές πολιτικό όραμα που απαιτεί τη ριζική λύση του ζητήματος, επιτρέποντας στον παλαιστινιακό λαό να ασκήσει το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση στην ίδια του την πατρίδα.

Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει στο τέλος της κατοχής και στην επίσημη ισραηλινή αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Είναι εφικτή μια λύση δυο κρατών με βάση τα σημερινά δεδομένα;

-Η κυβέρνηση Νετανιάχου συνεχίζει να επιβάλλει στρατιωτικές λύσεις και λύσεις ασφαλείας στη σύγκρουση, οι οποίες απειλούν να την παρασύρουν σε ένα φαύλο κύκλο ανεξέλεγκτης βίας. Αυτό χρησιμεύει ως κάλυμμα για την προώθηση των αποικιακών επεκτατικών φιλοδοξιών του, που στοχεύουν στην υπονόμευση κάθε πιθανότητας ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η ισραηλινή κυβέρνηση εντείνει τις εποικιστικές δραστηριότητες για να υπονομεύσει κάθε πιθανότητα εφαρμογής λύσης των δύο κρατών. Ταυτόχρονα, υπάρχει μια παγκόσμια συναίνεση και μια σαφής επιβεβαίωση του φυσικού, νομικού και ιστορικού δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση, τις φιλοδοξίες του για απελευθέρωση και ανεξαρτησία να ζει στη γη του με ασφάλεια και ειρήνη όπως άλλοι λαοί του κόσμου.

Αυτή η συναίνεση υποστηρίζει την προστασία και τη διατήρηση της λύσης των δύο κρατών που βασίζεται στον τερματισμό της αποικιακής κατοχής και του ισραηλινού καθεστώς απαρτχάιντ και στην επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Αυτό φάνηκε στη συντριπτική ψηφοφορία για τη χορήγηση πλήρους μέλους του Κράτους της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη, με 147 από τις 193 χώρες να αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, μόνο η λύση των δύο κρατών για τον τερματισμό της σύγκρουσης, και είναι ζωτικής σημασίας για το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη για την προστασία και την εφαρμογή της.

Δαιμονοποιούν την Παλαιστινιακή Αρχή

Υπάρχει η εντύπωση πως η Παλαιστινιακή Αρχή είναι αδύναμη να διαχειριστεί πολιτικά τις επιθέσεις από το Ισραήλ και πως το πάνω χέρι έχει η Χαμάς. Πώς το σχολιάζετε;

-Ο Νετανιάχου και οι εξτρεμιστές υπουργοί της κυβέρνησής του δαιμονοποιούν σκόπιμα την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή για να δικαιολογήσουν τη γενοκτονία του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας και να δημιουργήσουν συνθήκες που να ευνοούν τη σταδιακή προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Αυτό το κάνουν επιχειρώντας να αμαυρώσουν την εικόνα και την αξιοπιστία της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής, αμφισβητώντας τη νομιμότητά της και χρησιμοποιώντας τις πιο σκληρές μεθόδους για να την αποδυναμώσουν. Αυτό είναι μέρος μιας μεγάλης συνωμοσίας που στοχεύει στη σταθεροποίηση του διαχωρισμού μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, εξαλείφοντας έτσι την παλαιστινιακή υπόθεση και τα δικαιώματα του λαού μας. Η ισραηλινή κυβέρνηση εμπλέκεται επίσης στην πειρατεία των φορολογικών εσόδων, που είναι χρήματα του παλαιστινιακού λαού, και επιβάλλει έναν ακρωτηριαστικό οικονομικό αποκλεισμό στην παλαιστινιακή κυβέρνηση, εμποδίζοντας την ικανότητά της να καλύψει τις ανάγκες του λαού μας. Αυτή η ισραηλινή πολιτική στοχεύει να υπονομεύσει όλα τα θεμέλια για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Με την απόσταση του χρόνου, θεωρείτε πως εάν δεν γινόταν η δολοφονική επίθεση της Χαμάς, θα γινόντουσαν όσα ακολούθησαν;

-Η Χαμάς πραγματοποίησε την επίθεσή της μονομερώς στις 7 Οκτωβρίου, ενώ το Ισραήλ ξεκίνησε μια επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, εντείνοντας τη δολοφονία, την καταστροφή και την εθνοκάθαρση του λαού μας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στις πολιτικές της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), που εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό. Ωστόσο, δεν απαλλάσσουμε την ισραηλινή κατοχή από καμία ευθύνη για τα εγκλήματα γενοκτονίας και τις παραβιάσεις που διαπράττει κατά του λαού μας.

Πώς σχολιάζετε την έναρξη αναγνωρίσεων Παλαιστινιακού κράτους από διάφορα κράτη. Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για την υπόθεση των Παλαιστινίων;

-Η αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και χρησιμεύει ως ευκαιρία για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Είναι μια νίκη για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και ένα σημαντικό και πρακτικό βήμα για την προστασία της λύσης των δύο κρατών που βασίζεται στον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και στην εγκαθίδρυση του παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Αυτή η αναγνώριση εξουσιοδοτεί την παλαιστινιακή κυβέρνηση να εκπληρώσει τα καθήκοντά της και να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών της.

-Καλούμε τις χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη το κράτος της Παλαιστίνης να κάνουν αυτό το βήμα προς το συμφέρον της ειρήνης και της λύσης των δύο κρατών. Είναι σημαντικό να μεταφραστούν αυτές οι αναγνωρίσεις σε πρακτικά βήματα που θα θέτουν τέλος στις παραβιάσεις της κατοχής και των εποίκων της, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της.     

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής για τις αναγνωρίσεις προκάλεσε αντιδράσεις στην Κύπρο από μια αναφορά σε «ελληνική διοίκηση της Νότιας Κύπρου» αντί της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια διατύπωση που υιοθετείται από την κατοχική Τουρκία. Δόθηκαν διευκρινίσεις ότι έγινε λάθος.  Ωστόσο, σε σχόλια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στην Κύπρο εκφράσθηκαν αμφιβολίες και υπάρχει φόβος επανάληψης. Πώς απαντάτε;

-Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω, καταρχάς, η αγγλική έκδοση δημοσιεύτηκε από πρακτορείο ειδήσεων και όχι από την παλαιστινιακή προεδρία, καθώς οι επίσημες ανακοινώσεις της παλαιστινιακής προεδρίας δημοσιεύονται πάντα μόνο στην αραβική γλώσσα.

Δεύτερον, στην προεδρική δήλωση χρησιμοποιήθηκε όπως πάντα το επίσημο όνομα της χώρας «Κύπρος», το θέμα ήταν στην ανεπίσημη μετάφραση της δήλωσης στα αγγλικά που δημοσιεύτηκε από πρακτορείο ειδήσεων. Αυτό το λάθος τροποποιήθηκε αμέσως στη μετάφραση της δήλωσης και σε άλλα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που αναδημοσιεύτηκαν από το πρακτορείο.

Αντιμετωπίζουμε το Κυπριακό ζήτημα και κάθε άλλη σύγκρουση στον κόσμο σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, όπως επίσης επιθυμούμε να επιλυθεί το Παλαιστινιακό στη βάση της διεθνούς νομιμότητας.

Η βοήθεια από την Κύπρο

Η βοήθεια που αναχωρεί από την Κύπρο για τους άμαχους της Γάζας φθάνει τελικά στον προορισμό του;

-Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στον προορισμό της ασφαλή και βιώσιμη, έχοντας υπόψη ότι ο Ισραηλινός κατοχικός στρατός και οι ισραηλινοί έποικοι επιτίθενται στα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας εμποδίζοντας την άφιξή τους.

Πώς αντιμετωπίζει η Παλαιστινιακή Αρχή την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας;

-Χαιρετίζουμε κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου του λαού μας. Εμπιστευόμαστε τις προθέσεις της κυπριακής κυβέρνησης, ωστόσο δεν εμπιστευόμαστε τις προθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης. Το Ισραήλ διαπράττει εθνοκάθαρση του λαού μας στη Γάζα δημιουργώντας συνθήκες υπό τις οποίες η Γάζα  δεν θα είναι πλέον βιώσιμη.

Ο κόσμος πρέπει να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να ανοίξει τα σύνορα. Παράλληλα, καλούμε για άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμό αυτού του γενοκτονικού πολέμου κατά του λαού μας.

Φιλελεύθερος