Επίθεση σε βάρος του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, εξαπολύουν Μέσα Ενημέρωσης της κεντρικής Ευρώπης, με αφορμή τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικρίνεται από μια αυστριακή ιστοσελίδα και ένα γερμανικό έντυπο, αφού η αντίδραση του μετά τις γνωστές δηλώσεις του Χασάν Νασράλα, κρίνεται ως έκδηλα ανεπαρκής.

Σε ένα από τα σχόλια αναφέρεται ότι ο Ισπανός πολιτικός ενώ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, το οποίο επικρίνει, για την Χεμπολάζ και τις θέσεις της για την Κύπρο δεν είπε ακόμη λέξη. Αναφέρεται, ακόμη, πως είναι καιρός να αποχωρήσει.

Ο ίδιος, ο οποίος τους τελευταίους μήνες δεν δίστασε ούτε για ένα δευτερόλεπτο να αντιδράσει στον λογαριασμό του στο ‘X’ όποτε επρόκειτο για πραγματικά ή επινοημένα περιστατικά στη Λωρίδα της Γάζας με σαφείς καταδίκες του Ισραήλ, δεν έχει ακόμη πει λέξη για την απειλή κατά του κράτους μέλους της ΕΕ, της Κύπρου».

Κι αφού πρώτα καταγράφει αντιδράσεις του Μπορέλ σε βάρος του Ισραήλ ο αρθρογράφος καταλήγει ως ακολούθως: «Αλλά όταν ο Χασάν Νασράλα απειλεί ένα κράτος της ΕΕ, ο Borrell παραμένει σιωπηλός. Ως εκ τούτου, είναι καιρός να αναλάβει μία νέα Επιτροπή της ΕΕ και ένας νέος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής τη θέση του».

Πανομοιότυπο, το περιεχόμενο στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Tichys Einblick», υπό τον τίτλο «Η Χεζμπολάχ απειλεί την Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σιωπηλή».

Ο 77χρονος είναι ο “Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας” – με άλλα λόγια, ένας επίδοξος υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη σφαγή της Χαμάς στο Ισραήλ, ο Ισπανός σοσιαλιστής δεν έχει χάσει ευκαιρία να κατηγορεί το εβραϊκό κράτος για διάφορα θέματα».

Στην κατακλείδα του, εύχεται στην Κύπρο καλή τύχη, θέλοντας να δείξει ότι το νησί μας δεν έχει τη στήριξη της Ε.Ε.: «Ο Μπορέλ σαφώς στερείται αυτού του αισθήματος καθήκοντος – και κανείς δεν φαίνεται να αισθάνεται υποχρεωμένος να υπενθυμίσει στον άνθρωπο ότι αμείβεται καλά και έχει δουλειά να κάνει. Όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση παράγει τέτοιες προσωπικότητες και δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη δική της εξωτερική και αμυντική πολιτική, κανείς στον κόσμο δεν χρειάζεται να φοβάται ότι η ΕΕ θα μπορούσε πραγματικά να γίνει παγκόσμια δύναμη μια μέρα. Ευχόμαστε καλή τύχη στους Κύπριους. Θα τη χρειαστούν».

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή ο Μπορέλ σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα «Χ»,  έκανε την ακόλουθη ανάρτηση: «Μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνο Κόμπο εκφράζοντας την ανησυχία μου για τις αυξανόμενες εντάσεις στην Μπλε Γραμμή και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Εστιάσαμε στην ισχυρή δέσμευση για την προώθηση των προσπαθειών αποκλιμάκωσης».

Φιλελεύθερος