Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα πως χθες Σάββατο κατέρριψαν πάνω από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα (UAS) και δυο αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους (ASBMs) που εξαπολύθηκαν από τους Χούθι της Υεμένης.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές σε πλοία που κινούνταν στην περιοχή, διαβεβαίωσε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Το drone καταστράφηκε χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ ακόμη δυο τέτοια συστήματα φάνηκε να πέφτουν στη θάλασσα.

Το βράδυ, δυνάμεις της CENTCOM αναχαίτισαν «επιτυχώς» δυο αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, συνέχισε.

Οι πύραυλοι είχαν εκτοξευθεί «προς την κατεύθυνση του USS Gravely», αμερικανικού αντιτορπιλικού κλάσης Άρλι Μπερκ, και «καταστράφηκαν σε νόμιμη άμυνα», χωρίς ούτε σε αυτή την περίπτωση να αναφερθούν «τραυματισμοί ή ζημιές», συμπλήρωσε.

Στο στόχαστρο και αεροπλανοφόρο στον Ινδικό Ωκεανό

Oι αντάρτες Χούθι διεξήγαγαν επιχειρήσεις και στον Ινδικό Ωκεανό , ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός τους για τις στρατιωτικές υποθέσεις, ο Γιαχία Σάρι, χθες Σάββατο.

Σύμφωνα με τον κ. Σάρι, η οργάνωση «στοχοποίησε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Eisenhower με πυραύλους και drones», για «δεύτερη» φορά μέσα στις «τελευταίες 24 ώρες», ενώ αποπειράθηκε επίσης να πλήξει αμερικανικό αντιτορπιλικό στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ακόμη, στο στόχαστρό της μπήκαν τρία εμπορικά πλοία, τα Abliani, Maina και Aloraiq, αντίστοιχα τα δυο πρώτα στην Ερυθρά Θάλασσα και στην Αραβική Θάλασσα και το τρίτο στον Ινδικό Ωκεανό.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι Χούθι έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών και κατόπιν πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, τονίζοντας πως δρουν σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Και από τον Ιανουάριο, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, δρώντας σε πολλές περιπτώσεις σε συνεργασία με αυτές της Βρετανίας, πλήττουν θέσεις και εγκαταστάσεις των Χούθι στην Υεμένη. Σε αντίποινα, οι αντάρτες ανακοίνωσαν πως διευρύνουν πλέον τις επιθέσεις τους και θα στοχοποιούν επίσης αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά κι εμπορικά πλοία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική