Carnegie Europe: Τα διλήμματα της Δύσης για αποστολή πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Carnegie Europe: Τα διλήμματα της Δύσης για αποστολή πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Ο ρόλος που θα παίξουν τα βλήματα μεγάλου βεληνεκούς

Τον Απρίλιο του 2024, η Ουκρανία έλαβε έναν “σημαντικό αριθμό” μιας παραλλαγής μεγαλύτερου βεληνεκούς του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς πυραυλικών συστημάτων του τακτικού στρατού (ATACMS) ως μέρος ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ουάσιγκτον παρείχε στο Κίεβο μια παραλλαγή ATACMS μικρότερης εμβέλειας τον Οκτώβριο του 2023, γνωστή ως M39 Block I. Έχει εμβέλεια 165 χιλιομέτρων, που είναι ανεπαρκής για να χτυπήσει στόχους σε όλη την κατεχόμενη Κριμαία. Χρησιμοποιεί επίσης κεφαλή πυρομαχικών διασποράς και ως εκ τούτου δεν είναι κατάλληλο για χρήση εναντίον στρατηγικών στόχων του αντιπάλου.

Η μεταφορά της απροσδιόριστης παραλλαγής μεγαλύτερης εμβέλειας αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν προηγουμένως δίσταζε να παράσχει στην Ουκρανία πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς λόγω ανησυχίας για την πιθανότητα κλιμάκωσης και λόγω ανησυχιών για τα αμερικανικά αποθέματα. Η χρήση από τη Ρωσία των SRBM Hwasong-11A (KN-23) και/ή Hwasong-11B (KN-24) – δύο πυραύλων που παρέχονται από τη Βόρεια Κορέα και έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές από οποιαδήποτε παραλλαγή ATACMS – φαίνεται να επηρέασε την απόφαση της Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία εκτόξευσε πάνω από 40 πυραύλους βορειοκορεατικής παραγωγής εναντίον της Ουκρανίας μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Μαΐου 2024.

Οι παραλλαγές ATACMS μεγαλύτερης εμβέλειας περιλαμβάνουν αυτές που είναι εξοπλισμένες με ενιαίες κεφαλές ή κεφαλές διασποράς και όλες έχουν βεληνεκές έως και 300 km. Δεν είναι σαφές ποια παραλλαγή ATACMS έχει μεταφερθεί. Ωστόσο, τα αποτελέσματα περιορισμένης περιοχής που είναι ορατά στις εικόνες του χτυπήματος της Ουκρανίας στις 30 Μαΐου σε πορθμεία στα στενά του Κερτς, τα οποία φέρεται να χρησιμοποιούσαν το ATACMS, υποδηλώνουν ότι η μεταφορά μπορεί να περιλάμβανε μια ενιαία παραλλαγή κεφαλής. Οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν μεταφέρει ορισμένες από τις υπόλοιπες μονάδες παλαιότερων ATACMS, ενώ αναπληρώνουν τα αποθέματά τους με τη νέα παραλλαγή M57, η οποία έχει μειώσει τις σχετικές ανησυχίες για την επάρκεια του οπλισμού τους. 

Η προμήθεια του μεγαλύτερου βεληνεκούς ATACMS ακολουθεί προηγούμενες μεταφορές παραλλαγών εξαγωγής του γαλλο-βρετανικού πυραύλου SCALP EG/Storm Shadow (LACM) βεληνεκούς 250 χιλιομέτρων και βελτιώνει περαιτέρω την ικανότητα της Ουκρανίας να κρατά ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους σε κίνδυνο – ιδιαίτερα εκείνων που ξεπερνούν το βεληνεκές των προηγουμένως παρασχεθέντων ATACMS SRBM και πυραύλων μικρότερου βεληνεκούς πεδίου μάχης.

Πρόσφατες επιθέσεις κατά των νότιων περιοχών της κατεχόμενης από τη Ρωσία Κριμαίας – από βεληνεκές κοντά στα 250 χιλιόμετρα από την ουκρανική γραμμή μετώπου κοντά στη Χερσώνα – υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία έχει ήδη χρησιμοποιήσει τον νέο πύραυλο. Στις 15 Μαΐου, η Ουκρανία στόχευσε την αεροπορική βάση Belbek κοντά στη Σεβαστούπολη και κατέστρεψε δύο MiG-31 Foxhound και έως και δύο μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 Fulcrum και μια αποθήκη καυσίμων. Μια εβδομάδα αργότερα, οι ουκρανικές δυνάμεις ανέφεραν ότι βύθισαν μια κορβέτα πυραύλων κατηγορίας Karakurt Project 22800 στη Ναυτική Βάση της Σεβαστούπολης. Σύμφωνα με την αμυντική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν “πολύ πιθανό” το τελευταίο χτύπημα να χρησιμοποιούσε ATACMS μαζί με πυρομαχικά μονόδρομης επίθεσης.

Αποστολή πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία: Τα διλήμματα της Δύσης

Η μεταφορά πρόσθετων SRBM των ΗΠΑ στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκε εν μέσω συζητήσεων μεταξύ των δυτικών υποστηρικτών της Ουκρανίας σχετικά με το τι επιτρέπεται να στοχεύει το Κίεβο με τα όπλα που προμηθεύονται από τη Δύση. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας παραπονέθηκε ότι οι περιορισμοί σε στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας έχουν ωφελήσει τη Μόσχα, καθώς οι δυνάμεις της τελευταίας μπορούν να εξαπολύσουν επιθέσεις από το εσωτερικό της ρωσικής επικράτειας ατιμώρητα. Ορισμένοι από τους δυτικούς προμηθευτές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ολλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, φάνηκε πρόσφατα να αμβλύνουν τη στάση τους σε αυτό το ζήτημα, ειδικά από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε επίθεση στην περιοχή του Χάρκοβου τον Μάιο του 2024. 

 Παρά τη φαινομενική αλλαγή μεταξύ ορισμένων ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ φαίνεται να συνεχίζουν να περιορίζουν τη χρήση πυραύλων “μεγάλου βεληνεκούς” – όπως το ATACMS – εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ εξουσιοδότησαν πρόσφατα την Ουκρανία να χρησιμοποιεί ορισμένους τύπους αμερικανικών όπλων για “σκοπούς αντιπυρικού”, επιτρέποντας στις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν πυροβολικό (ή κατευθυνόμενους πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν από συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS)) για να χτυπήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στο εσωτερικό της  Ρωσίας που είναι κοντά στα σύνορα και επιτίθεται ή προετοιμάζει επιθέσεις. Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον να μην επιτρέπει τη χρήση ATACMS ή επιδρομών μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας “δεν έχει αλλάξει”. Παρόλα αυτά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να “προσαρμόσουν και να προσαρμόσουν” αυτή την πολιτική ανάλογα με τις συνθήκες του πεδίου μάχης, υπονοώντας την ευελιξία των ΗΠΑ σε αυτήν την προσέγγιση.

Εναλλακτικές λύσεις

Η παράδοση ATACMS εκτεταμένου βεληνεκούς στην Ουκρανία, ανεξάρτητα από τυχόν περιορισμούς των ΗΠΑ, θα ενισχύσει την ικανότητά της να εμπλέκει υψηλής αξίας ρωσικούς στόχους σε μεγαλύτερη εμβέλεια. Θα συμπληρώσουν επίσης την ικανότητα εκτόξευσης πυραύλων κρουζ του Κιέβου, η οποία περιορίζεται από τον περιορισμένο αριθμό αεροσκαφών Sukhoi Su-24M Fencer D που έχουν τροποποιηθεί για να φέρουν το SCALP EG/Storm Shadow LACM. Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών εκτιμά ότι η Ουκρανία διαθέτει μόνο πέντε τέτοια Su-24M. Ωστόσο, η ακτίνα μάχης χαμηλού επιπέδου του Su-24M και η εμβέλεια του SCALP EG/Storm Shadow, όταν συνδυάζονται, είναι υπερδιπλάσια από αυτή των ATACMS.

Η Ουκρανία είναι πιθανό να είναι απρόθυμη να εκθέσει άσκοπα τον πολύ περιορισμένο αριθμό των πλατφορμών εκτόξευσης στη ρωσική αεράμυνα, εκτός εάν ένας συγκεκριμένος στόχος θεωρηθεί ότι αξίζει τον κίνδυνο. Συγκριτικά, τα ATACMS SRBM μπορούν να εκτοξευθούν είτε από τους εκτοξευτές M142 HIMARS είτε από τους εκτοξευτές M270 MLRS, εκ των οποίων η Ουκρανία έχει λάβει περίπου 60 συνολικά από διάφορους δυτικούς υποστηρικτές. Ο μεγάλος αριθμός διαθέσιμων εκτοξευτών – και η ικανότητά τους να τοποθετούν γρήγορα, να πυροβολούν και να μετεγκαθίστανται – παρέχουν στην Ουκρανία έναν άλλο τρόπο πλήγματος στόχων εντός της συνοριακής περιοχής της Ρωσίας (αντί της χρήσης κατευθυνόμενων όπλων που παραδίδονται από τον αέρα), αν και τα ουκρανικά αεροσκάφη έχουν πιο ευέλικτες επιλογές στόχευσης.

Διαβάστε το άρθρο στην αρχική του δημοσίευση εδώ.  

Απόδοση-Επιμέλεια: Νικόλας Σαπουντζόγλου

Αναδημοσίευση από το capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube